Μετά πάσης εκκλησιαστικής μεγαλοπρέπειας και με συγκλονιστική τη συμμετοχή των πιστών της Κομοτηνής, η πρωτεύουσα της Θράκης τίμησε την πολιούχο της Αγία Παρασκευή, στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Εκατοντάδες πιστών και προσκυνητών από ολόκληρη τη Θράκη έσπευσαν να προσκυνήσουν τη θαυματουργή Εικόνα της Αγίας Παρασκευής, έχοντας την ιδιαίτερη ευλογία να προσκυνήσουν και την πάνσεπτο Ιερά Εικόνα της Παναγίας Φοβεράς Προστασίας εκ της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου εκ Αγίου Όρους, την οποία υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη ευλάβεια Κλήρος και Λαός μπροστά από το Δημαρχείο της Πόλης.

Των Ιερών Ακολουθιών χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Δημήτριος, Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προσκεκλημένος του οικείου Μητροπολίτου, Σεβασμιωτάτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος.

“Με αισθήματα πνευματικής χαράς, εν ύμνοις και ωδές, οι Άγγελοι και οι άνθρωποι πανηγυρίζουν την πολιούχο μας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής στον Ιερό της χώρο” είπε στη σύντομη προσλαλιά του ο Μητροπολίτης της Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη Σεβαστείας για την λαμπρότητα της παρουσίας του κομίζοντας την ευλογία της μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας καθώς και Προκαθημένου αυτής Παναγιωτάτου Οικ. Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου αλλά και τον Καθηγούμενο της Μονής Κουτλουμουσίου Παν. Αρχιμ. π. Χριστόδουλο για τη μεγάλη ευλογία της μεταφοράς προς προσκύνηση της Παναγίας Φοβεράς Προστασίας.

Στο δικό του λόγο ο Μητροπολίτης Σεβαστείας μίλησε μεστά, αφορμώμενος από την παρουσία της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας, για την Κυρία Θεότοκο, η οποία μας λυτρώνει και μας απαλλάσει από το μικρόβιο της εμπερίας του πονηρού.

“Η σχέση του Χριστιανού με το πανάχραντο πρόσωπο της Παναγίας είναι ιδιάζουσα και μοναδική, είναι ανέκφραση και μυστηριακή” είπε ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε με την σεβασμία και λαοφιλή Αγία Παρασκευή, η οποία μαζί με έναν μεγάλο αριθμό επωνύμων και μη Μαρτύρων της πίστεως, τιμά την Ιερά χορεία των Μαρτύρων.

“Οι Μάρτυρες ασμένως έπαθαν υπέρ Χριστού, δεχόμενοι τα πλέον φρικαλέα μαρτύρια που αδυνατεί να περιγράψει ο λόγος. Είναι δε, προς τιμήν της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, που δεν έπαυσε να προβάλει τα μαρτύρια αυτά και τους σεπτούς εκπροσώπους των Αγίους όπως της Οσιομάρτυρος Παρασκευής. Και τούτο παρά την περιρρέουσα θλιβερή ατμόσφαιρα, το θλιβερό δηλαδή κατάντημα του καιρού μας, που απωθεί τον πόνο και την θυσία, απωθεί την τιμή και τη μίμηση της πνευματικής και ηθικής αξίας και προκρίνει ατυχώς την προσπάθεια σε συνδυασμό με τη μανιώδη αποφυγή της θυσιαστικής αρετής που διευκολύνει έναν άλλο τρόπο ζωής.

Η ζωή έχει νόημα και χάρη μόνο όταν καλλιεργείται η ψυχή και η καλλιέργεια αυτή επιτυγχάνεται μόνο με τις αρετές” είπε και επικαλέστηκε τις πρεσβείες της Αγίας υπέρ όλων των ευσεβών πιστών.

 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.