Στις 27 Αυγούστου 2009 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενέκρινε το αίτημα της Δασικής Υπηρεσίας για να ορισθεί ο Άγιος Ιερομάρτυς Κοσμάς ο Αιτωλός ως Προστάτης των υπαλλήλων αυτής.

Διαβάστε το Ιστορικό της ανακήρυξης του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού «ως Προστάτη της Δασικής Υπηρεσίας της Ελλάδας και των υπαλλήλων αυτής» από τον Ιωάννη Κέκερη.

Κατά την πολύχρονη θητεία μου στη Δασική Υπηρεσία, από το 1973 σε συζητήσεις μεταξύ των υπαλλήλων και εργαζομένων της Δασικής Υπηρε­σίας εκφράζονταν άλλοτε ως επιθυμία, άλλοτε ως παράπονο, αλλά και ως ευχή και προσευχή συνάμα, πως πρέπει η Δασική Υπηρεσία και οι υπάλληλοι της να αποκτήσουν προστάτη Άγιο, όπως έχουν τόσα Επαγγέλματα, Κλάδοι και Υπηρεσίες.

Οι υπάλληλοι του Δασαρχείου Αρναίας, με τη θεμελίωση της Ιερά Μο­νής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, το 2001, στις καταπράσινες πλαγιές του Χολομώντα, αισθανθήκαμε συνδεδεμένοι με τον Άγιο, που, κοντά στα τόσα άλλα, κήρυξε την αγάπη για τα δένδρα και την ευαισθησία απέναντι στο φυσικό περιβάλλον.

Έκτοτε στη γιορτή του 24 Αυγούστου προσφέρουμε (και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα), με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Νι­κόδημου, αρτοκλασία υπέρ υγείας των υπηρετούντων και υπηρετησάντων στη Δασική Υπηρεσία, και τελούμε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων.

«Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός υπήρξε ο πρώτος οικολόγος, ο πρώτος περιβαλλοντολόγος» έλεγε συχνά ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρί­της π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης, Πρωτοσύγκελλος και Πνευματικός της Μο­νής. Χαρακτηριστική η διδαχή και προφητεία συνάμα: «Οι άνθρωποι θαμείνουν πτωχοί γιατί δεν θα ‘χουν αγάπη στα δένδρα»

Στο πρώτο Πνευματικό Συμπόσιο, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Αυ­γούστου 2002, με γενικό τίτλο «ο Άγιος Κοσμάς και η εποχή μας» ο αεί­μνηστος καθηγητής Θεόδωρος Ψαριώτης, Γεωπόνος – Περιβαλλοντολόγος -Ερευνητής εισηγήθηκε το θέμα «Άγιος Κοσμάς και Περιβάλλον».

Με αφορμή την εισήγηση αυτή και με παρέμβαση του υπογράφοντα ο ομιλητής τεκμηρίωσε από περιβαλλοντικής σκοπιάς και υιοθετήθηκε ομό­φωνα από τους συνέδρους η πρόταση «να ανακηρυχτεί ο Άγιος Κο­σμάς, ο Άγιος του Φυσικού Περιβάλλοντος και όλων των εργαζομέ­νων στα δάση».

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός γεννήθηκε και ξεκίνησε από το Μεγάλο Δένδρο της Αιτωλίας, μόνασε στην Ιερά Μονή Φιλόθεου, που περικλείεται από καταπράσινα δάση κυρίως Καστανιάς, διέσχισε τα βουνά και τα λαγκάδια της σκλαβωμένης πατρίδας μας για να αναστήσει το γένος, έστηνε τον υπαίθριο άμβωνα του κάτω από δασιά φυλλώματα, δίδασκε στους Έλληνες να αγαπούν τα δένδρα, χαρακτηριστική η διδαχή και προφητεία συνάμα στην εικόνα της αφίσας και του σελιδοδείκτη: «οι άν­θρωποι θα μείνουν πτωχοί γιατί δεν θα χουν αγάπη στα δένδρα» Μα και το Άγιο Μαρτύριο του με δένδρο συνδέεται:

«Αυτόπτης του μαρτυρικού θανάτου θα γράψει: «τον εκάθισαν κοντά εις το δένδρον και ηθέλησαν να του δέσουν τα χέρια, αλλ’ εκείνος δεν τους άφησε λέγοντας τους ότι δεν αντιστέκεται. Έ­πειτα ακούμπησε την ιεράν κεφαλήν του εις το δένδρον και ούτω τον έδε­σαν από τον λαιμόν με ένα σχοινί…»

Μα και το 1943, όταν με θαυμαστό τρόπο φανερώθηκε στην πατριώ­τισσα μας Σουσσάνα Τρικαλιώτη αυτή τον είδε να κάθεται κάτω από μια καστανιά στον Γκόμπελο εκεί κοντά στο Μοναστήρι. Και σε επανεμφάνιση του της λέει: «Κάτω από αυτό το Δένδρο θα βάλης κανδήλι και θα έρχεσαι κάθε ημέρα να το ανάβεις» όπως ακριβώς αναφέρει στο βιβλίο του «οι Άγιοί μας» ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελός μας.

Με βάση αυτή την ανακοίνωση – πόρισμα του Συμποσίου, συντάχθηκε κοινή Ανακοίνωση – Δήλωση που συνυπόγραψαν όλοι οι υπάλληλοι και ερ­γαζόμενοι στο Δασαρχείο Αρναίας με προϊστάμενο τότε τον κ. Αναστάσιο Οικονόμου, με αποδέκετες τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και τα Πα­νελλήνια Δασικά Συνδικαλιστικά όργανα.

Το 2006 με την από 3/8/2006 προσωπική μου επιστολή ενημερώθηκε για το όλο εγχείρημα ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κύρος Χριστόδουλος, στον οποίο έστειλα το σχετικό φάκελο και ο οποίος απάντησε με την 3561/2006/23-8-2006 επιστολή, την οποία κοινοποίησε και στον Μητροπο­λίτη μας.

Η επιστολή ανέφερε μεταξύ άλλων.: «…Ειδικώτερα ο ισαπόστολος, ο εθναπόστολος, ο ιερομάρτυς Κοσμάς ο Αιτωλός, ο πεζοπόρος αυ­τού του θεού πράγματι αξίζει εσείς οι Δασικοί να τον έχετε προστάτη άγιόν σας, πρότυπο στη ζωή και στα έργα σας, εικόνισμα σε όλες τις υπηρεσίες σας. Ήταν εκείνος ο άγιος που έζησε μέσα στη φύση, την αγάπησε τόσο πολύ γιατί έβλεπε σ’ αυτή το υπέροχο της θείας Δημι­ουργίας, μίλησε ακόμη για το φυσικό περιβάλλον, χρησιμοποίησε στις διδασκαλίες και στις προφητείες του παραδείγματα από την όλη χλωρίδα και πανίδα, μα και άφησε να πετάξει στον ουρανό η τελευ­ταία του πνοή κοντά σ’ ένα δένδρο… Καλόν είναι να έλθετε εις επικοινωνίαν για το όλο θέμα με τον άξιον Ποιμενάρχην σας Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικόδημον και συν θεώ όλα θα τακτοποιηθούν…»

Ύστερα από αυτό, με την εξουσιοδότηση που είχα από το προσωπικό του Δασαρχείου Αρναίας, και με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Πανελ­λήνιας Ομοσπονδίας Δασικών Υπαλλήλων εγχείρισα όλα τα παραστατικά στον μακαριστό Μητροπολίτη Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερί­ου κ. Νικόδημο και έτσι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την συνεδρίαση της στις 27 Αυγούστου 2009 ανακήρυξε « ως Προστάτην της Δασικής Υπηρεσίας της Ελλάδος και των υπαλλήλων αυτής τον Άγιον Ένδοξον Ιερομάρτυρα Κοσμάν ο Αιτωλόν» εκδίδοντας τη σχετική Πράξη.

Ο όλος φάκελος μαζί με την Πράξη υποβλήθηκε με την 4224/9-9-2009 αναφορά του Δασαρχείου Αρναίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τη θεσμική κατοχύρωση του εγχειρήματος από την πλευρά της Πολιτείας, η οποία και έγινε με την 5989/29-9-2009 Υπουργική απόφαση.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.