Κοσμάς ο Αιτωλός: Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, γνωστός και ως Πατροκοσμάς, ήταν Έλληνας μοναχός της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Κοσμάς ο Αιτωλός – 24 Αυγούστου: ο βίος του Εθνομάρτυρα της Ελλάδος

Γεννήθηκε τον δέκατο όγδοο αιώνα στο χωριό Μέγα Δένδρο Απόκουρου της Αιτωλίας, όπου σώζεται ως σήμερα ο τόπος που βρισκόταν το σπίτι του.

Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Η πατρίδα μου είναι το Απόκουρον». Ήταν ένας Άγιος νεομάρτυρας και Εθνομάρτυρας. Αποτέλεσε μια από τις πλέον φωτισμένες προσωπικότητες που έδρασαν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Γεννήθηκε, έζησε και μαρτύρησε επί Τουρκοκρατίας και συνέβαλε σημαντικά στη διατήρηση της ελληνικής συνείδησης, η οποία, μετά από τριακόσια χρόνια σκλαβιάς, κινδύνευε από τον προσηλυτισμό της Καθολικής Εκκλησίας, τον εξισλαμισμό του Έθνους και την έλλειψη μόρφωσης.

Ο Κοσμάς, κάνοντας αγώνα για περισσότερα από είκοσι χρόνια, έθεσε ως στόχο την επιμόρφωση των Ελλήνων, την οποία στήριξε με την ίδρυση σχολείων και με τις περίφημες «Διδαχές» του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διατηρήσει ισχυρή την πίστη των Ελλήνων και να αφυπνίσει το υπόδουλο Γένος, για να μη χαθεί η ελληνικότητα του. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο το 1779 σε ηλικία εξήντα πέντε ετών, όταν απαγχονίστηκε μετά από εντολή του Τούρκου πασά Κουρτ. Ήταν διορατικός και είχε προφητικές και θαυματουργικές ικανότητες. Η μνήμη του τιμάται στις 24 Αυγούστου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.