Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης του πολιούχου της Πρέβεζας Αγίου Χαραλάμπους που το 1854 θεράπευσε τον Πρεβεζάνικο λαό από την πανώλη, μια αρρώστια μεταδοτική και θανατηφόρα.

Ανήμερα της εορτής στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, παρουσία πλήθους πιστών, των πολιτικών και των στρατιωτικών αρχών της πόλης τελέστηκε ο Όρθρος και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητου, και συλλειτουργούντων του Επισκόπου κ. Νικηφόρου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου.

Δεκάδες πιστοί κατέκλυσαν το Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους για να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κεράκι στην χάρη του θαυματουργού Αγίου που σε δύσκολους καιρούς παραμένει φωτοδότης με το έργο του και την θεάρεστη ζωή του.

Αμέσως ακολούθησε η λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους στο ιστορικό κέντρο και στην παραλία της πόλης συνοδεία της φιλαρμονικής Ορφέας όπου συμμετείχε το χορευτικό του Δήμου και άγημα από την ΑΕΝ και την Πυροσβεστική.

Την εικόνα του Αγίου μετέφεραν σπουδαστές της ΑΕΝ.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας-βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφάλα.

Οι εκδηλώσεις για τον Πολιούχο μας θα συνεχιστούν στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου όπου θα ψαλεί Εσπερινός και Παράκληση προς τον Άγιο Χαράλαμπο, ενώ στις 7:30 θα ακολουθήσει η καθιερωμένη Μουσική Εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης.

Σημειώνεται ότι για την πόλη της Πρέβεζας η 10η Φεβρουαρίου είναι μέρα αργίας σύμφωνα με Βασιλικό Διάταγμα της 30ης Αυγούστου 1937 και το Προεδρικό Διάταγμα 78/1968.

Πανηγυρικός Εσπερινός
Πλήθος φιλευσεβών κατοίκων της έδρας της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης ως και προσκυνητών απ’ όλη την Ήπειρο, συνέρρευσε το απόγευμα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου 2024 στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού, όπου τελέσθηκε ο Μέγας τρισαρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, πλαισιούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, του Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου και πολλών Κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως και γειτονικών Ιερών Μητροπόλεων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, αφού αναφέρθηκε στις αρετές του Πολιούχου Αγίου της Πρέβεζας, οι οποίες είναι η πίστη, η καρτερία και η υπομονή ευχαρίστησε ολοκαρδίως τους προσκεκλημένους Αρχιερείς για την τιμητική παρουσία τους στην Ιερά Πανήγυρη.

Εν συνεχεία την διακονία του κηρύγματος του θείου λόγου ανέλαβε ο χοροστατών Θεοφ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο για την πρόσκληση, αναφέρθηκε με εμπνευσμένο και εναργή λόγο στον εορταζόμενο Άγιο Χαράλαμπο, παίρνοντας αφορμή από το πρώτο ανάγνωσμα της ακολουθίας του Εσπερινού εκ του Προφήτου Ησαίου, το οποίο ομιλεί για τον μόνο και αληθινό Θεό, τον οποίο υπηρέτησε σε όλο του τον βίο ο Άγιος Χαράλαμπος. Κατακλείοντας, ανέφερε την ρήση του Αποστόλου Παύλου στην προς Κορινθίους επιστολή του: «μιμηταί μου γίνεσθε, καθώς καγώ Χριστού», καλώντας τους πιστούς, να τιμούν τον Άγιο Χαράλαμπο, μιμούμενοι τον βίο και τις αρετές του, όπως και ο ιερός Χρυσόστομος προτρέπει.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νικόλαος Γεωργάκος με Δημοτικούς Συμβούλους και εκπρόσωποι της Μονάδας Υποστήριξης «FOB ΑΚΤΙΟ» και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πρέβεζας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.