Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του Πρωτοκύριακου στην Κέρκυρα.

Το πρωί της Κυριακής στο αρχιερατικό συλλείτουργο χοροστάτησε και προέστη των θρησκευτικών εκδηλώσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, ο οποίος ομίλησε και στην διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Συλλειτούργησαν μαζί τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος και ο επιχώριος μητροπολίτης Κερκύρας και Παξών κ. Νεκτάριος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, όπου κοινώνησε ένα πλήθος πιστών, κατά την Κερκυραϊκή τάξη προηγήθηκε η παράκληση του Αγίου, και μετά ταύτα η Ιερά Λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος.

Συμμετείχαν έξι εκ των φιλαρμονικών της Κερκύρας, αντιπροσωπείες των σχολείων της Κέρκυρας, και οι πρόσκοποι, που απλώθηκαν σχεδόν σε όλο το κέντρο της παλαιάς Πόλεως. Στην άκρη του παλαιού Φρουρίου κατά το ειωθός, έγινε δέηση με γονυκλισία ενώπιον της Ιεράς Λάρνακος, όλων των αρχιερέων, των Κληρικών αλλά και του λαού, αναπέμποντας ειδική προσευχή προς τον Πανάγιον Θεό, η οποία χαρακτηρίζεται ως ευχαριστήριος και ικετήριος προσευχή, επικαλούμενος τις πρεσβείες της Παναγίας αλλά και του Αγίου Σπυρίδωνος για την ευμενή παρουσία της χάριτος του Θεού στον λαό του.

Στη συνέχεια της ιεράς λιτανεύσεως και σύμφωνα με την παράδοση γίνεται και ετέρα δέησις ενώπιον των χειμερινών ανακτόρων, όπου παλαιότερα κατήρχοντο οι Βενετοί αρμοστές, οι οποίοι κατείχαν και τη διοίκηση της επτανήσου Πολιτείας. Και αργότερα οι Έλληνες Βασιλείς για να προσκυνήσουν τον Άγιο και να μνημονευθούν ενώπιον του Ιερού Σκηνώματος.
Μετά την δέηση ο Σεβασμιώτατος έκανε χαιρετισμό στους εκπροσώπους των πολιτικών, εκπαιδευτικών και στρατιωτικών φορέων του τόπου, όπου συμμετείχαν οι Βουλευτές, οι προέδροι του περιφερειακού και δημοτικού συμβουλίου, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, στρατιωτικών, Αστυνομικών, πυροσβεστικών και Λιμενικών αρχών, καθώς και εκπρόσωπος των εν Κερκύρα Ρωμαιοκαθολικών αδελφών μας.
Ο Σεβασμιώτατος Κερκύρας, κ. Νεκτάριος, αφού ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, τον ιερό κλήρο και το περιούσιο λαό για την πάνδημη αυτή ιερά λιτάνευση αναφέρθηκε στο γεγονός της Ελευθερίας που χάρισε ο Θεός στον άνθρωπο, απαραίτητο για την ζωή του καθενός ανθρώπου, που και ο Παύλος μας υπενθυμίζει “Τη ελευθερία η Χριστός ημάς ηλευθέρωσε, στήκετε καί μη πάλιν ζυγώ δουλείας ενέχεσθε”

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.