Ξεκάθαρη ήταν η θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ότι και η Εκκλησία οφείλει να εφαρμόζει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ όσον αφορά τον κορωνοϊό στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα της ατομικής ευθύνης κάθε πολίτη για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Δεν δοκιμάζεται η πίστη μας αλλά με την στάση μας δείχνουμε την αγάπη προς τον πλησίον» είπε ο πρωθυπουργός. «Γι’ αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις. Προσβλέπω στη στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό. Αλλά ο θεσμικός μου ρόλος μού επιβάλλει να τοποθετηθώ με σαφήνεια στο θέμα. Ξέρω ότι η πίστη αρχίζει, συχνά, εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αρκεί όλοι να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών» ήταν μια από τις χαρακτηριστικές αποστροφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο διάγγελμά του το απόγευμα της Τετάρτης.
Διάγγελμα Κυριάκου Μητσοτάκη για κορωνοϊό

Χαρακτηριστική είναι η στάση του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου καθώς σε εγκύκλιό του αναφέρεται: «Οι ακολουθίες των Χαιρετισμών (Παρασκευές 13, 20 και 27 Μαρτίου) συνιστάται είτε να μην τελούνται ή να τελούνται σε μικρά παρεκκλήσια ή κατά την κρίση των ιερέων. Δεν θα τελεσθούν οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί των Κυριακών, της Β΄ Νηστειών (15 Μαρτίου), της Σταυροπροσκυνήσεως (22 Μαρτίου) και της Δ΄ Νηστειών (29 Μαρτίου), συμπεριλαμβανομένων κυρίως αυτών στους οποίους επρόκειτο να χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Οι πιστοί προτρέπονται να υποκαθιστούν τις κοινές προσευχές με εντονότερη ατομική προσευχή, κάτι που δεν αποτελεί επιπόλαια καινοτομία, αλλά είναι απόλυτα συμβατό και με την παράδοση της Εκκλησίας μας, μάλιστα την μοναστηριακή».

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός είπε αυτά που έχει αποφασίσει και η ίδια η Εκκλησία. Και μάλιστα, όπως έλεγαν χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, πήρε μέτρα όπως για αναστολή λειτουργίας κατηχητικών, των Σχολών Γονέων, των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας, των Συνάξεων Νέων και Μελέτης Αγίας Γραφής και των άλλων συναφών δραστηριοτήτων, ως και να αναβληθούν οι διάφορες εκδηλώσεις, εκδρομές, αθλητικές δραστηριότητες που έχουν προγραμματισθεί κατά την περίοδο αυτή, ενώ προτρέπει τους νέους να μην παρευρίσκονται σε κλειστούς χώρους όπου συνωστίζονται πολλοί.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τον ρόλο της Εκκλησίας και την προσφορά της. Η Εκκλησία, και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, θα είναι δίπλα στο κράτος για την καταπολέμηση του ιού ενώ αναμένεται και τοποθέτησή του. Οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν ότι το πνεύμα του πρωθυπουργού ήταν «βόηθα Παναγιά και η επιστήμη να κουνήσει το χέρι της». Σε ό,τι αφορά στη στάση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως κρίνεται ότι με την στάση της σεβάστηκε την Εκκλησία ξεκαθαρίζοντας ότι όλοι πρέπει να ακούμε τον ΕΟΔΥ.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1

Λυπάμαι πολύ..είμαστε ανάξιοι να λεγόμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι..μάλλον για κάποιους ο φόβος του ιού ξεπερνά την εμπιστοσύνη στο ΥΙΟ..