Στην κατάρτιση των θεραπευτικών ενδείξεων για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη διαχείριση της λοίμωξης COVID-19 προχωρούν οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με στόχο να ενισχυθεί η φαρμακευτική «φαρέτρα» των ασθενών κατά του κορωνοϊού εν όψει του χειμερινού πανδημικού κύματος.

Λαμβάνοντας υπόψη τους δύο κρίσιμα δεδομένα, τη χρονοβόρα τεχνική παραγωγής των αντισωμάτων και την εν εξελίξει διαδικασία έγκρισης της θεραπείας σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Ελληνες ειδικοί θα εισηγηθούν, πιθανόν εντός της επόμενης εβδομάδας, την υπό όρους «πρόσβαση» ασθενών στη συγκεκριμένη θεραπεία.

Το «πράσινο φως» θα ανάψει για όσους αντιμετωπίζουν τεκμηριωμένα υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης λόγω της μόλυνσης με κορωνοϊό.

Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», η ομάδα πληθυσμού που προτεραιοποιείται αφορά τους χρονίως πάσχοντες ή όσους έχουν διαγνωστεί με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, με σειρά αυστηρών ιατρικών κριτηρίων όμως να προκρίνονται κι εντός της ευάλωτης αυτής ομάδας.

Κρίσιμη παράμετρος που απασχολεί επίσης τους ειδικούς της Επιτροπής είναι να καταστεί σαφές ότι το κυρίαρχο «όπλο» στην καταπολέμηση της επιδημίας παραμένει ο εμβολιασμός που δεν υποκαθίσταται ούτε από τα μονοκλωνικά αντισώματα ούτε από άλλες φαρμακευτικές θεραπείες.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τη χορήγηση των διαθέσιμων κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων στους ασθενείς.

Μεγάλα νοσοκομεία της χώρας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επιδημίας το τελευταίο ενάμισι έτος στην Αττική, τη Βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη εξετάζεται να αποτελέσουν σε πρώτη φάση τους άξονες του νέου «οπλοστασίου» για την αντιμετώπιση της επιδημίας κορωνοϊού.

Σημειωτέον ότι τα διαθέσιμα μονοκλωνικά αντισώματα περιλαμβάνονται ήδη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο που ακολουθείται στις κλινικές COVID-19 για τους ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού στα αρχικά στάδια, προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση που οδηγεί συνήθως στη διασωλήνωση.

Στην επόμενη, φιλόδοξη κατά κάποιους, φάση της χορήγησης της πρωτοποριακής θεραπείας στο ΕΣΥ εντάσσονται και Κέντρα Υγείας στο δίκτυο δομών από όπου οι ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 θα λαμβάνουν το σκεύασμα -ενδοφλεβίως ή υποδόρια- υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις και θα παρακολουθούνται εξωνοσοκομειακά.

Πρόκειται για έναν ευρύ σχεδιασμό που περιλαμβάνει και την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), η οποία άλλωστε τέθηκε ως μείζονα μεταρρυθμιστική προτεραιότητα, εκ παραλλήλου με τη διαχείριση της επιδημίας για το επόμενο διάστημα από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.