Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα τόνισε πως οι πρώτες αναλύσεις για την αποτελεσματικότητα των θεραπειών αυτών που χορηγούνται από τις αρχές Φεβρουαρίου στη χώρα μας, έχουν δείξει ότι είναι πολύ αποτελεσματικές.

Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την έγκριση των αντιιικών χαπιών της Pfizer, που αποτελεί τη δεύτερη αντιιική θεραπεία κατά του κορονοϊού που χορηγείται στη χώρα μας. Για την ένταξη ασθενών στις θεραπείες θα ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία που εφαρμόστηκε και για τη διάθεση του άλλου αντιιικού φαρμάκου, της μολνουπιραβίρης “Lagevrio” της Merck.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις κατατίθενται από τους θεράποντες γιατρούς, ενώ οι εγκρίσεις για την ένταξη των δικαιούχων ασθενών, έρχονται από την πενταμελή Επιστημονική Επιτροπή που έχει οριστεί από το Υπουργείο Υγείας, για να εξετάζει τις αιτήσεις για την χορήγηση των χαπιών της Pfizer κατά του κορονοϊού.

Εντωμεταξύ, πάνω από 7 χιλιάδες σκευάσματα του αντιιικού χαπιού κατά του κορονοϊού molnupiravir της Merck (MSD στην Ευρώπη) έχουν χορηγηθεί σε έλληνες ασθενείς υψηλού κινδύνου κατά τον τελευταίο μήνα, με πολύ καλές -μέχρι στιγμής- ενδείξεις.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα τόνισε πως οι πρώτες αναλύσεις για την αποτελεσματικότητα των θεραπειών αυτών που χορηγούνται από τις αρχές Φεβρουαρίου στη χώρα μας, έχουν δείξει ότι είναι πολύ αποτελεσματικές.

«Σε αυτό το μέτρο πάμε καλά», τόνισε η ίδια κατά την τελευταία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Υποχρεωτική η άυλη συνταγογράφηση για τους δικαιούχους ασθενείς
Το αντιικό φάρμακο Paxlovid χορηγείται τις πρώτες 5 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η αίτηση για χορήγηση του φαρμάκου γίνεται τις 3 πρώτες ημέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων και μετά από επιβεβαίωση της COVID-19 λοίμωξης με ταχύ αντιγονικό (RAPID) ή μοριακό (PCR) τεστ.

Δεν απαιτείται γραπτή συναίνεση του ασθενούς, όπως συμβαίνει με το άλλο αντιιικό φάρμακο της Merck, όμως, απαιτείται ο ασθενής να έχει άυλη συνταγογράφηση, γιατί μετά την έγκριση της αίτησης, ο θεράπων ιατρός πρέπει να συνταγογραφήσει το φάρμακο (από την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με την συνήθη διαδικασία).

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.