Εν κατακλείδι, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συστήνουν και τις δύο δόσεις για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna. Όπως επισημαίνει ο Δρ Petri, μέσα σε μία εβδομάδα από την πρώτη δόση οπότε ο οργανισμός έχει φτάσει σε έναν επαρκές επίπεδο αντισωμάτων, χτίζεται μια πολύ ικανοποιητική ανοσία, η οποία γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική με τη δεύτερη δόση.

Τα ευρήματα ήταν σε συμφωνία με την επαναξιολόγηση των αποτελεσμάτων της τρίτης φάσης κλινικών δοκιμών που δημοσιεύτηκαν το 2020 στο New England Journal of Medicine (ΝΕJM). Όπως έδειξε η μελέτη, η κατά 52% προστασία από λοίμωξη μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης έγινε εφικτή μέσα στις πρώτες 10 ημέρες, ανέλπιστα μικρό χρονικό διάστημα για την ανάπτυξη επαρκούς επιπέδου αντισωμάτων από τον οργανισμό.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England), βασισμένη στη δημοσίευση στο ΝΕJM όρισε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στο 89% 15-21 ημέρες μετά την πρώτη δόση -πριν τη δεύτερη την 21η ημέρα-, με την τιμή να κυμαίνεται μεταξύ 52% και 97%.

Σε διάστημα 15-28 ημερών από την πρώτη δόση -μία εβδομάδα από τη δεύτερη-, η αποτελεσματικότητα αυξανόταν στο 91% κατά μέσο όρο (74%-97%). Η δεύτερη δόση, μόλις μία εβδομάδα, δεν αναμενόταν να συμβάλει στην ανοσία.

Τον Φεβρουάριο, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο προσωπικό του μεγαλύτερου νοσοκομείου του Ισραήλ, του Ιατρικού Κέντρου Σέμπα, έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech άγγιξε το 85% με μόλις μία δόση.

Η μελέτη αφορούσε περί τους 10.000 υγειονομικούς που εργάζονται στο νοσοκομείο και τους εμβολιασμούς τους με το εν λόγω εμβόλιο από τις 19 Δεκεμβρίου 2020, ημερομηνία που συμπίπτει χρονικά με το τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα, και τη μείωση κρουσμάτων και νόσησης μετά τη χορήγηση των εμβολίων. Έως τις 24 Ιανουαρίου 2021, 7.214 εργαζόμενοι είχαν λάβει την πρώτη δόση και 6.037 είχαν λάβει και τη δεύτερη.

Στις 170 θετικές διαγνώσεις από τις 19 Δεκεμβρίου έως τις 24 Ιανουαρίου, 89 υγειονομικοί (52%) ήταν ανεμβολίαστοι, 78 (46%) είχαν λάβει την πρώτη δόση και μόλις τρεις (2%) και τη δεύτερη.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.