Ουσιαστικά είναι ένα τροποποιημένο στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον που όλοι γνωρίζουμε. Με την ονομασία Όμικρον περιγράφεται μία ολόκληρη οικογένεια μεταλλαγμένων στελεχών που δημιούργησε ο κορωνοϊός και εμφανίστηκαν ξαφνικά το Νοέμβριο του 2021. Ωστόσο η Όμικρον 2 τώρα αρχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία.

Η παραλλαγή αυτή έχει πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές με την πρώτη Όμικρον, καθώς διαθέτει:

32 ίδιες μεταλλάξεις
28 διαφορετικές μεταλλάξεις
Γιατί αρχίζει τώρα να απασχολεί την επιστημονική κοινότητα;
Σε αρκετές χώρες αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματά της. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

Η Βρετανία
Η Γερμανία
Η Ινδία
Η Δανία
Έχουν επίσης εντοπιστεί κρούσματά της σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες όπως:

Η Καλιφόρνια
Το Νέο Μεξικό
Το Τέξας
Η Ουάσινγκτον
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η παραλλαγή Όμικρον 2 μπορεί να αντικαθιστά την πρώτη Όμικρον. Αν συμβαίνει αυτό, πιθανώς θα είναι πιο μεταδοτική.

Πρέπει να μας ανησυχεί η νέα παραλλαγή που δημιούργησε ο κορωνοϊός;
Όπως προαναφέρθηκε, η νέα παραλλαγή έχει αρκετές διαφορές από την πρώτη Όμικρον. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα τι σημαίνει αυτό για την μεταδοτικότητά της κι για τη σοβαρότητα της COVID που προκαλεί. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τηρεί στάση αναμονής, έως ότου συλλεχθούν περισσότερα επιστημονικά δεδομένα.

Αυτό όμως που έχει δείξει έως σήμερα ο κορωνοϊός είναι ότι κατά κανόνα προκαλεί πιο σοβαρή νόσο στους ανεμβολίαστους και σε όσους έχουν ευπαθή υγεία. Αντιθέτως, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσου σε όσους εμβολιάζονται, ακόμα κι αν έχουν ευπαθή υγεία. Επομένως, αν είστε ανεμβολίαστοι, πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιασθείτε.

Είναι αποτελεσματικά τα υπάρχοντα εμβόλια εναντίον της Όμικρον 2;
Ούτε αυτό είναι γνωστό με βεβαιότητα. Τα καλά νέα, όμως, είναι πως ολοένα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια παρέχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη προστασία εναντίον όλων των παραλλαγών που έχει δημιουργήσει έως στιγμής ο κορωνοϊός. Αυτό οφείλεται στο ότι ο οργανισμός αντιδρά ενεργοποιώντας πολλά είδη κυττάρων του ανοσοποιητικού και όχι μόνο ένα. Έτσι, ενεργοποιούνται και ορισμένα (τα Τ-κύτταρα) τα οποία ως φαίνεται προστατεύουν από τη σοβαρή νόσο που προκαλεί κάθε παραλλαγή (απ’ όσες είναι γνωστές, τουλάχιστον).

Μπορώ κάποιος να μολυνθεί από την Όμικρον 2, αν ήδη έχει νοσήσει από την πρώτη Όμικρον;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι βέβαιη. Πολλοί επιστήμονες όμως πιστεύουν πως δύσκολα μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, ιδίως εάν είστε εμβολιασμένοι. Δεν μπορούν όμως και να το αποκλείσουν, επειδή γνωρίζουν πως είναι πολύ πιθανή η επαναμόλυνση με την πρώτη Όμικρον. Λογικά, όμως, «τα αντισώματα που παράγει η πρώτη Όμικρον θα είναι πιο αποτελεσματικά εναντίον της Όμικρον 2, σε σύγκριση με εκείνα της Δέλτα», δήλωσε o καθηγητής Αναπτυξιακής Βιολογίας Dr. Jesse Bloom, από το Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου Fred Hutchinson, στο Σιάτλ.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.