Το Ισραήλ άρχισε να γιορτάζει το εβραϊκό Πάσχα, μέσα σε κλίμα ανησυχίας, χωρίς χαρά, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού η οποία περιορίζει τις δυνατότητες να συγκεντρωθούν κάτω από μια στέγη οι οικογένειες και αφήνει πολλούς ανθρώπους μόνους.

Οι ευχές «Χαγκ Σαμέαχ» (Χαρούμενη Γιορτή) πλήθαιναν σήμερα αλλά η λέξη «χαρούμενη» έρχεται σε τόσο μεγάλη αντίθεση με την κρίση του νέου κορωνοϊού που έχει επηρεάσει την καθημερινή ζωή των εκατομμυρίων πολιτών του Ισραήλ.

Και αυτές οι ευχές ανταλλάσσονται τηλεφωνικά, καθώς η πανδημία ώθησε την κυβέρνηση όχι μόνο να επιβάλει μέτρα περιορισμού, αλλά και να απαγορεύσει μέχρι την Παρασκευή την κυκλοφορία μεταξύ των πόλεων, με την ελπίδα να περιορίσει την εξάπλωση του ιού που επίσημα έχει μολύνει περισσότερους από 9.400 ανθρώπους και έχει σκοτώσει 72 άλλους.

«Σε όλους τους Εβραίους ανά τον κόσμο, θέλω να ευχηθώ ένα χαρούμενο Πάσχα. Αλλά είναι παράξενο καθώς αυτό το Πάσχα είναι διαφορετικό από όλα τα άλλα. Δεν υπάρχει μέρος του κόσμου που να μην έχει πληγεί από τον κορονοϊό και αυτό απαιτεί αλλαγές στον τρόπο που ζούμε και τιμάμε γιορτές τόσο παμπάλαιες όσο το Πάσχα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube.

Τι ανέτρεψε η πανδημία

Η σημαντικότερη στιγμή του εβραϊκού Πάσχα, γιορτή που διαρκεί οκτώ ημέρες, είναι το γεύμα του Σέντερ, το βράδυ της Τετάρτης, όταν συνήθως όλη η οικογένεια διευρυμένη συγκεντρώνεται γύρω από το τραπέζι για το φαγητό.

Ωστόσο, η πανδημία ανέτρεψε αυτή την παράδοση, με μέτρα περιορισμού που απαγορεύουν τις επισκέψεις από το ένα σπίτι στο άλλο, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στους θρησκευτικούς κύκλους σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας βιντεοδιάσκεψης, όπως το Zoom, για να συγκεντρωθεί η οικογένεια, μέσω διαδικτύου.

Ραβίνοι πρότειναν σε ορισμένες περιπτώσεις τη χρήση του Zoom για το γεύμα του Σέντερ, αλλά η αρχιραβινεία της χώρας διαφώνησε μιλώντας για βεβήλωση.

Άλλη επίδραση του κορονοϊού: η έλλειψη αυγών. Στην αρχή της κρίσης, πολλοί Ισραηλινοί έσπευσαν στην αγορά για να αποθηκεύσουν αυτό το βασικό είδος της καθημερινής διατροφής αλλά και για το γεύμα του Σέντερ.

Απέναντι στην έλλειψη, η κυβέρνηση αποδέσμευσε πόρους έκτακτης ανάγκης για να εισάγει εκατομμύρια αυγά.

ΠΑΣΧΑ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.