Πάνω από πέντε ώρες συνεδρίασης μέτρησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην κρίσιμη σύνοδο που πραγματοποίησε στο Συνοδικό Μέγαρο υπό την προεδρεία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Η ενημέρωση που έλαβε χώρα από τον λοιμωξιολόγο, εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση του κινδύνου του κορωνοϊού, Σωτήρη Τσιόδρα φαίνεται να επηρέασε τους περισσότερους από τους συνοδικούς, οι οποίοι όμως προσπαθούσαν να μετρήσουν και τις απόψεις των Ιεραρχών της Αττικής, που προσκλήθηκαν από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο.
Την ώρα λοιπόν που η Σύνοδος μετά από πέντε ολόκληρες ώρες ανακοινώνει μέτρα βάσει των οποίων οι Ιεροί Ναοί θα λειτουργήσουν μόνο κάθε Κυριακή, για μια ώρα και θα σταματήσουν όλες οι άλλες ακολουθίες, λίγα λεπτά μετά ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι κλείνουν Εκκλησίες και γενικότερα χώροι λατρείας κάθε δόγματος.
Ακολουθεί με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η Υπουργός Παιδείας, η οποία ανακοινώνει την απόφαση της κυβέρνησης

Όλο το παρασκήνιο

Από την αρχή της διευρυμένης συνεδρίασης και όταν ακόμη ήταν παρών ο κ Σωτήρης Τσιόδρας υπήρχαν αντιδράσεις από Ιεράρχες στην προτροπή του εκ μέρους της κυβέρνησης να κλείσουν οι Εκκλησίες.
Κυρίως οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας και Πειραιώς αντέδρασαν στην πρόταση της κυβέρνησης και τόνισαν ότι δεν γίνεται να κλείσουμε τις Εκκλησίες και να λειτουργούν τους χώρους λατρείας τους τα άλλα δόγματα….
Έξω από τη Σύνοδο ο Μητροπολίτης Καισαριανής αποκαλύπτει ότι όσοι Ιεράρχες, ήταν στη συνεδρίαση τόσες απόψεις υπήρχαν και οι Μητροπολίτες Πειραιώς και Κηφισίας προετοίμαζαν με τις δηλώσεις τους, το τι θα ακολουθούσε από ότι φάνηκε αργότερα. Ουσιαστικά έδωσαν το στίγμα του όλου προβλήματος της αντίδρασης : Να μην κλείσουν μόνο οι Εκκλησίες αλλά και οι άλλοι χώροι λατρείας…
Ο Σωτήρης Τσιόδρας μεταφέρει στον Πρωθυπουργό το κλίμα που υπάρχει στη Σύνοδο, το οποίο ήταν πραγματικά σε ένταση αφού και οι Ιεράρχες μεταξύ τους δε συμφωνούσαν.
Αυτή η πολυφωνία και η διάσταση απόψεων πέρασε στον Πρωθυπουργό ως έλλειψη συνεννόησης.
Μέσα σε πολύ λίγη ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού λαμβάνει το μήνυμα από τον Τσιόδρα αντιλαμβάνεται ότι αν κλείσει όλους τους χώρους λατρείας θα κλείσει και τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και αυτό ανακοινώνει άμεσα .
Το τουίτ του πάγωσε τον λαό …κάτι το οποίο φάνηκε αμέσως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μιλώντας με συνοδικό Ιεράρχη για την εξέλιξη, η απάντηση που πήραμε ήταν ότι ουσιαστικά δεν τους έκλεισε η Κυβέρνηση αλλά η Εκκλησία θέλησε να βοηθήσει την Κυβέρνηση στο έργο της κρατώντας για λίγες μέρες κλειστές τις Εκκλησίες, μπροστά στον κίνδυνο αυτό που διατρέχει η δημόσια υγεία.
Πριν λίγες μέρες μιλώντας με άλλον Ιεράρχη της Αττικής μάθαμε ότι ο κ Τσιόδρας προσπάθησε πολλές φορές να εξηγήσει στους Ιεράρχες ότι υπάρχει έξαρση κρουσμάτων και ότι έπρεπε η Εκκλησία να βιαστεί να πάρει αποφάσεις, ζητώντας απεγνωσμένα την αρωγή και τη σύμφωνη γνώμη του Αρχιεπισκόπου, αναζητώντας τους Ιεράρχες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόφασή του.

Το κείμενο του δελτίου τύπου της Συνόδου και η αμήχανη απάντηση του Μητροπολίτη Φιλίππων
Το κείμενο που ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Φιλίππων δεν είχε καμία σχέση με το τελικό αποτέλεσμα όπως φάνηκε αργότερα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Το κείμενο το συζητούσαν και το έγραφαν αρκετές ώρες για να ανακοινώσουν τελικά ότι για μια ώρα την Κυριακή θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία κι εκεί που όλοι αναρωτιόμασταν πως θα προλάβουμε για παράδειγμα να βγάλουμε και το Σταυρό μιας και η Κυριακή που ακολουθεί είναι η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, μέσα σε μια ώρα, ήρθε η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού και συνειδητοποιήσαμε ότι μάλλον τσάμπα γραφόταν το δελτίο τύπου της ΔΙΣ
Γι αυτό και όταν δημοσιογράφος ρώτησε τον Μητροπολίτη Φιλίππων μετά την ανάγνωση του κειμένου αν τελικά οι πιστοί θα μπορούν να πάνε στις Εκκλησίες ή όχι εκείνος απέφυγε να απαντήσει και είπε απλά: “Ισχύει ότι γράφει το κείμενο”

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.