Ενεργό θέση σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες που γίνονται για τον περιορισμό της πανδημίας του COVID-19 έχει λάβει το τελευταίο διάστημα η Ορθόδοξη Εκκλησία ανά τον κόσμο.

Πολλοί Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος με εγκυκλίους τους αλλά και με παρεμβάσεις τους καλούν τους πιστούς να τονώσουν τις προσευχές τους τις δύσκολες αυτές ώρες έτσι ώστε να παρέλθει άμεσα και αυτή η δοκιμασία.

Σε προσευχή καλούν οι Ιεράρχες

«Όλοι μας πονούμε και θλιβόμαστε γιατί μέσα στα μέτρα πρόληψης περιέχονται το κλείσιμο των Ιερών Ναών μας, η παύσις των ιερών ακολουθιών και της Θείας Λειτουργίας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς στέλνοντας το μήνυμά του στους πιστούς για τις δύσκολες ημέρες που περνάει η κοινωνία μας, αλλά και η Εκκλησία μας, λόγω του θανατηφόρου κορονοϊού. Εκ παραλλήλου συμπληρώνει, «Μη λησμονούμε ότι είναι Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Μην αφήσουμε τον εαυτό μας χωρίς ακολουθίες. Ας προμηθευθούμε τα μικρά βιβλία που έχουν που περιέχουν τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας, το Μεγάλο Απόδειπνο, τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς και ας μεταβάλλουμε το σπίτι μας σε «κατ’ οίκον Εκκλησία», σε χώρο προσευχής».

«Στις Εκκλησίες μας, οι οποίες παραμένουν ανοιχτές, μπορεί όποιος νοιώσει την ανάγκη να μπει και να απευθυνθεί στο Χριστό μας, στην Παναγία μας, στους Αγίους μας, σύμφωνα με το “κατ’ ιδίαν προσευχή” της κυβερνητικής εντολής. Το ίδιο και οι ιερείς μας, όχι απλά μπορούν μα οφείλουν κατ’ ιδίαν, μόνοι δηλαδή εντός του Αγίου Βήματος, καθημερινά να απευθύνουν δεήσεις και ικεσίες προς τον Οικτίρμονα Θεό, τον ιατρό των ψυχών και των σωμάτων», τονίζει σε σημείο της Εγκυκλίου του ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος.

«Η Εκκλησία ξεπέρασε και αυτή την πατρική Της αγάπη, ξεπέρασε και τον εαυτό Της και κάνει υπακοή, “κενούται”, για να προσφέρει στον ευλογημένο Λαό μας την ευκαιρία για συνοχή καρδίας και σωτήρια μόνωση», αναφέρει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος.

«Σας παρακαλώ όλους σας να προσεύχεσθε κάθε βράδυ 10:00΄ μέχρι 10:15΄ στα σπίτια σας για την κατάπαυση της νόσου και των πειρασμών. Επίσης στις προσευχές σας να έχετε τους ιατρούς, τους νοσηλευτές, τους φαρμακοποιούς και τους εργαζομένους σε είδη τροφίμων. Μην λησμονείτε τους ασθενείς και βεβαίως τους κεκοιμημένους αδελφούς μας» με γλώσσα «ευθύνης, αλήθειας, αγάπης και ποιμαντικού ενδιαφέροντος» απευθύνεται και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος καί Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος με Εγκύκλιο που εξέδωσε.

«Με περίλυπον ψυχήν και καρδίαν συντετριμμένην επικοινωνώ μαζί Σας, όχι ως συνήθως επ’ εκκλησίαις, αλλά χρησιμοποιών τα μέσα της τεχνολογίας, προκειμένου να συμμεριστώ την αγωνίαν όλων για τη δοκιμασία που πλήττει και την Πατρίδα μας, και ασφαλώς αναφέρομαι στην εξάπλωσιν του κορωνοιού COVID-19 και τα θλιβερά αποτελέσματα από την εξάπλωσίν του, παραλλήλως δε στην ανάληψιν αναγκαίων μέτρων, συμφώνως προς τας οδηγίας των επιστημόνων, προκειμένου να προληφθή η διασπορά του», τονίζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ενώ παράλληλα καλέι και αυτός με την σειρά του το ποίμνιο: «Κατά την προτροπήν της Ιεράς Συνόδου καλούμεθα κάθε βράδυ από ώρας 10:00 έως 10:15 να προσευχόμεθα εν ενί στόματι και μια καρδία εκ των οικειών μας υπέρ της καταπαύσεως του πειρασμού και της νόσου, και υπέρ της ενισχύσεως του θυσιαστικού έργου των ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των επιστημόνων – ερευνητών, τους οποίους και ευγνωμόνως ευχαριστούμεν και ευλογούμεν».

«Ας αποδεχθώμεν την κατάστασιν αυτήν ως Κανόνα, τον οποίον μας επιβάλλει Αυτός ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, «κρίμασιν, οις Εκείνος οίδεν», ένεκα «των ημετέρων αμαρτημάτων και των του λαού αγνοημάτων», διά τα οποία ημείς είμεθα υπεύθυνοι. Ας αντιμετωπίσωμεν τον βαρύν αυτόν Κανόνα πνευματικώς, ως αρμόζει εις ευσεβείς Ορθοδόξους Χριστιανούς. Ας κλεισθώμεν εις την οικίαν μας, την «κατ’οίκον Εκκλησίαν» και εις το «ταμείον» μας, τον χώρον της προσευχής μας και ας προσευχηθώμεν μετά μεγαλυτέρας ζέσεως καρδίας. Πατρικώς εντελλόμεθα οι ευλαβείς Κληρικοί μας να επιτελούν εις την οικίαν των όλας τας Ιεράς Ακολουθίας του νυχθημέρου, υπέρ των Ενοριτών των, οι δε λαικοί πιστοί να αναγιγνώσκουν την πρωίαν τους Ψαλμούς του Εξαψάλμου και το εσπέρας το Μικρόν Απόδειπνον μετά της Ακολουθίας των Χαιρετισμών της Παναγίας μας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.