Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα, Τρίτη 7 Απριλίου, είναι 77 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1.832, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του εκπρόσωπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.

Από τα κρούσματα, το 55% είναι άνδρες ενώ τα 501 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 779 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 90 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ 10 έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε δύο νέους θανάτους από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 81. Εκ των θανόντων οι 23 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες ενώ η μέση ηλικία τους είναι τα 74 έτη. Το 88% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν περασμένης ηλικίας.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν ληφθεί 28.584 κλινικά δείγματα.

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη, ενώ το 72%, έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. Οι 19 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Σ. Τσιόδρας: «Η άρση των μέτρων δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι μαραθώνιος»

«Πρέπει να μην εφησυχάσουμε με την καλή εικόνα που βλέπουμε στη χώρα μας. Πολύ γρήγορα μπορεί να αλλάξει», επανέλαβε ο καθηγητής και συνέχισε σχολιάζοντας τις συζητήσεις περί άρσης των περιοριστικών μέτρων.

«Η άρση των μέτρων δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντάρισμα. Διαφορετικές χώρες είναι σε διαφορετικές φάσεις», δήλωσε και επισήμανε πως κάποιες χώρες συζητούν την άρση μέτρων, ενώ ταυτόχρονα άλλες, όπως η Ιαπωνία, είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Η πανδημία είναι σαν την οδήγηση ενός αυτοκινήτου, ένας μακρύς δρόμος με πολλές στροφές. Να μην εφησυχάσουμε με την καλή προς το παρόν εικόνα στη χώρα μας. Αν δεν προσέξουμε μπορεί να αλλάξει» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψιν η λεπτή ισορροπία μεταξύ των μέτρων και των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης της πανδημίας. Το πιο σημαντικό όμως, όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος, είναι ο σχεδιασμός των δράσεων έχει ως καθοριστικό παράγοντα τη διαφύλαξη της υγείας και των υπηρεσιών υγείας για τον πληθυσμό μας.

Ενθαρρυντικά στοιχεία για τις εγκύους

Ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε μερικά ενθαρρυντικά, όπως τα χαρακτήρισε, στοιχεία σχετικά με τον κορωνοϊό και τις εγκύους, επικαλούμενος μελέτη με 43 έγκυες στη Νέα Υόρκη. Το 86% των συμμετεχόντων παρουσίασαν πολύ ήπια μορφή της νόσου, σε αντίθεση με τον ιό SARS και τη γρίπη H1N1 που ήταν πιο επιβαρυντικές για την υγεία των εγκύων. Επίσης, στην εν λόγω μελέτη, κανένα μωρό δεν βρέθηκε μολυσμένο από τον κορωνοϊό.

Η παγκόσμια ημέρα υγείας είναι αφιερωμένη στους νοσηλευτές

Τέλος, ο Σ. Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημερινή παγκόσμια ημέρα υγείας η οποία είναι αφιερωμένη στους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες. Όπως είπε, «οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και συχνά πέφτουν θύματα ακόμη και σωματικής ή ψυχολογικής βίας.

Η προστασία τους πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» τόνισε ευχαριστώντας τους για την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη των συστημάτων για νοσηλευτές τονίζοντας ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να αυξηθεί ως 8% ο μέσος όρος νοσηλευτών στα συστήματα υγείας. Όπως είπε, οι περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους σε αυτά είναι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, οι οποίοι «καταγράφουν υψηλά ποσοστά μόλυνσης από κορωνοϊό ανάμεσα στους υγιεινομικούς» σε όλο τον κόσμο.

Καταλήγοντας, ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκαν οι τελικές οδηγίες για τη χρήση φαρμάκων πριν και μετά την έκθεση στον ιό νοσηλευτών στη χώρα μας, καθώς κι ότι «εγκρίθηκαν» μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας για όλους τους επαγγελματίες υγείας οι οποίες διατίθενται πλέον στα νοσοκομεία της χώρας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.