Σε ισχύ τίθενται από αύριο, Δευτέρα, τα πρόσθετα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική.

Στο τραπέζι ένα πιθανό lockdown

Τόσο οι επιδημιολόγοι όσο και η κυβέρνηση, τονίζουν ότι αν δεν έχουν αποτέλεσμα και αυτά τα μέτρα σε μία ύστατη προσπάθεια να περιοριστούν τα κρούσματα, η λύση μιας κάποιας μορφής lockdown κρίνεται πλέον ως μονόδρομος.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο της επιστροφής των SMS, αλλά και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τις 00:00, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο συνωστισμός σε πλατείες και σε λοιπούς εξωτερικούς χώρους.

Μάλιστα, όπως είπε κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η Αττική βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό.

Παράλληλα, λόγω της μεγάλης αύξησης των ασθενών με κορωνοϊό που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής, βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο αύξησης των κλινών προκειμένου να αποφευχθεί όσο γίνεται η πίεση στο σύστημα Υγείας.

Tα νέα μέτρα που ισχύουν στην Αττική

Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ για 14 ημέρες και εστιάζουν στις δημόσιες συναθροίσεις με ανώτατο όριο τα εννέα άτομα, ενώ θέτουν περιορισμούς στις κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαπτίσεις, κηδείες). Επίσης προβλέπουν αναστολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων και τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων, τόσο σε δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα.

Έτσι, από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:

Ανώτατο όριο 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειoνομικού ενδιαφέροντος)
Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους
Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις
Περιορισμός μετακινήσεων στους άνω των 65 στις απολύτως αναγκαίες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα, πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος, καθώς και αποφυγή μετακινήσεων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Για την Αττική επίσης αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες -π.χ. μετανάστες- σε ξενοδοχεία καραντίνας
Τηλεργασία για το 40% και προσέλευση σε «κύματα»

Ο κορωνοϊός αλλάζει το εργασιακό τοπίο σε ιδιωτικό αλλά και δημόσιο τομέα, καθώς από Δευτέρα το 40% των εργαζομένων στην Αττική θα εργάζεται υποχρεωτικά με τηλεργασία, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του Covid-19, αλλά και να αποκτήσει ένα υγιές και σαφές περιβάλλον για την εξ’ αποστάσεως εργασία η Ελλάδα.

Μάλιστα, οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί και θα επιβάλλονται κυρώσεις τόσο σε εργοδότες όσο και σε εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα, δηλαδή δεν φορούν μάσκα στους χώρους εργασίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργοδότες όλων των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Αττικής, μετά τη δημοσίευση της σχετικής ρύθμισης σε ΦΕΚ, θα έχουν περιθώριο 24 ωρών, να δηλώσουν στην «Εργάνη» τους μισθωτούς που θα εργάζονται υποχρεωτικά σε τηλεργασία έως τις 4 Οκτωβρίου.

Η προαναγγελία των εργαζομένων που θα μπουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία θα γίνει με το Έντυπο Ειδικού Σκοπού 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασία». Η υποχρέωση προαναγγελίας αφορά όλες ανεξαρτήτως τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής.

Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

Υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% σε εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να τελεστούν εξ’ αποστάσεως. Μετακινήσεις από και προς την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα: στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.
Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
Σαρωτικοί έλεγχοι σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους. Δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid test του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας -π.χ. σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.