Περισσότεροι από τους μισούς (το 53,8%) ήσαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Το 22,5% ήσαν καπνιστές. Πολλοί έπασχαν και από άλλες συννοσηρότητες, με συχνότερες την κατάθλιψη, το άγχος και διάφορες αλλεργίες.

Η επίμονη μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός (η γνωστή και ως long COVID ή εμμένουσα COVID) προκαλεί πολύ περισσότερα συμπτώματα απ’ όσα νόμιζαν έως πρότινος οι ειδικοί, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Αναλύοντας τους ιατρικούς φακέλους 2,4 εκατομμυρίων συμπατριωτών τους ανακάλυψαν πως όσοι εκδήλωσαν εμμένουσα COVID ανέφεραν 62 διαφορετικά συμπτώματα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται δύο που πλήττουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και την αυτοεκτίμηση, αλλά παρέμεναν άγνωστα έως τώρα. Πρόκειται για:

Την μαζική απώλεια των μαλλιών
Την διαταραχή της σεξουαλικής λειτουργίας
Τα συμπτώματα αυτά δεν αφορούν ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο. Η παρούσα ανάλυση συμπεριέλαβε μόνον ασθενείς οι οποίοι είχαν αρρωστήσει ήπια και ανάρρωσαν στο σπίτι τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσοι από αυτούς ανέφεραν ακόμα συμπτώματα 12 εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη. Όπως διαπίστωσαν, πολλοί ανέφεραν δεκάδες αναπνευστικά και νευρολογικά συμπτώματα, ενώ υπήρχαν και ποικίλα άλλα.

Η νέα μελέτη
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ενέταξαν σε αυτήν 486.149 ενήλικες που είχε νοσήσει ο κορωνοϊός και συνέκριναν τα συμπτώματά τους με εκείνα 1,9 εκατομμυρίων συνομηλίκων τους δίχως COVID.

Οι εθελοντές με COVID είχαν νοσήσει μεταξύ 31 Ιανουαρίου 2020 και 15 Απριλίου 2021. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 43,8 έτη και το 55,3% ήταν γυναίκες.

Περισσότεροι από τους μισούς (το 53,8%) ήσαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Το 22,5% ήσαν καπνιστές. Πολλοί έπασχαν και από άλλες συννοσηρότητες, με συχνότερες την κατάθλιψη, το άγχος και διάφορες αλλεργίες.

Το 5,4% των εθελοντών που νόσησε ο κορωνοϊός εξακολουθούσαν να έχουν συμπτώματα 12 εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη. Οι ασθενείς αυτοί είχαν τουλάχιστον ένα από τα 33 συμπτώματα που συμπεριλαμβάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στον ορισμό που έχει δώσει στην εμμένουσα COVID.

Πολλοί όμως είχαν δύο ή περισσότερα, ενώ οι ερευνητές εντόπισαν και δεκάδες άλλα.

Ποια ήταν τα συχνότερα
Τα συμπτώματα που ήταν πιθανότερο να ταλαιπωρούν επί μήνες τους ασθενείς που είχε νοσήσει ο κορωνοϊός ήταν:

Η ανοσμία (η απώλεια της όσφρησης ήταν σχεδόν 6,5 φορές πιθανότερη σε όσους είχαν εκδηλώσει COVID)
Η αλωπεκία (σχεδόν 4 φορές συχνότερη μετά την COVID)
Το φτάρνισμα (2,77 φορές συχνότερο μετά την COVID)
Οι δυσκολίες στην εκσπερμάτιση (2,63 φορές συχνότερες μετά την COVID)
Η μειωμένη ερωτική επιθυμία (2,36 φορές συχνότερη μετά την COVID)
Η δύσπνοια κατά την ανάπαυση (2,2 φορές συχνότερη μετά την COVID)
Η κόπωση (1,92 φορές συχνότερη μετά την COVID)
Ο πόνος στις πλευρές (1,86 φορές συχνότερος μετά την COVID)
Η βραχνάδα της φωνής (1,78 φορές συχνότερη μετά την COVID)
«Εξετάσαμε τη συσχέτιση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός με 115 συμπτώματα και βρήκαμε ισχυρές ενδείξεις για 62 από αυτά. Ορισμένα, όπως η τριχόπτωση και η σεξουαλική δυσλειτουργία ήταν άγνωστα έως τώρα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Anuradhaa Subramanian, από το Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Έρευνας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Όπως εξήγησε, οι δυσκολίες στην εκσπερμάτιση που ανέφεραν οι άνδρες πάσχοντες από εμμένουσα COVID ήταν πολλές και συμπεριλάμβαναν:

Πρόωρη, όψιμη (με καθυστέρηση) ή παλίνδρομη (προς την ουροδόχο κύστη) εκσπερμάτιση
Επώδυνη εκσπερμάτιση
Φόβο για την εκσπερμάτιση
Άλλα επίμονα συμπτώματα που ανέφεραν οι ασθενείς ήταν:

Αμνησία
Απραξία (είναι η αδυναμία εκτέλεσης απλών κινήσεων ή εντολών)
Ακράτεια εντέρου
Παραισθήσεις
Οίδημα (πρήξιμο) των άκρων
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ακόμα ότι ο κορωνοϊός είναι πιθανότερο να προκαλέσει επίμονα συμπτώματα σε ορισμένες υποκατηγορίες ασθενών. Ειδικότερα, πιθανότερο ήταν να εκδηλώσουν long COVID:

Οι γυναίκες
Οι νεότεροι ασθενείς
Οι εθνικές μειονότητες
Ακολούθως, αυξημένο κίνδυνο διέτρεχαν οι πιο φτωχοί ασθενείς, οι καπνιστές, όσοι είχαν περιττά κιλά και όσοι έπασχαν από χρόνια νοσήματα.

Οι ερευνητές τονίζουν πως έχει μεγάλη σημασία να καταγράφουν όλα τα πιθανά επίμονα συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός, ώστε να αναπτυχθούν βελτιωμένα θεραπευτικά προγράμματα για τους πάσχοντες από long COVID.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.