Θα προηγηθεί η ψηφιοποίηση της υπηρεσίας στο gov.gr και αμέσως μετά το δίπλωμα θα ενταχθεί στο wallet του κινητού. Παράλληλα, σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η ψηφιοποίηση και άλλων διαδικασιών, όπως η μεταβίβαση άδειας κυκλοφορίας, το point system για παραβάσεις του ΚΟΚ, καθώς και πλατφόρμα για τις σχετικές καταγγελίες, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα στον καταγγέλλοντα να παρακολουθεί την πορεία της καταγγελίας του.

Στο wallet του κινητού τηλεφώνου έρχεται μέσα στην άνοιξη το δίπλωμα οδήγησης, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμες οι «δίδυμες» υπηρεσίες «MyAuto» και «Αudit-Car», με χρήσιμες πληροφορίες για τους οδηγούς και τα όργανα ελέγχου. «Η αλληλεπίδραση του πολίτη με το κράτος θα πρέπει να έχει περάσει εδώ», είχε πει εξαρχής στην τελετή παράδοσης-παραλαβής ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, δείχνοντας το κινητό του και θέλοντας να περιγράψει τον μεγάλο στόχο και τα διαδοχικά βήματα που ακολουθήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ένταξη στην προθήκη του κινητού όλων των διπλωμάτων οδήγησης θεωρείται ένα ακόμη σημαντικό βήμα και για την ταυτοποίηση μέσω του τηλεφώνου που «κουβαλά» ο κάθε πολίτης. Θα προηγηθεί η ψηφιοποίηση της υπηρεσίας στο gov.gr και αμέσως μετά το δίπλωμα θα ενταχθεί στο wallet του κινητού. Παράλληλα, σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η ψηφιοποίηση και άλλων διαδικασιών, όπως η μεταβίβαση άδειας κυκλοφορίας, το point system για παραβάσεις του ΚΟΚ, καθώς και πλατφόρμα για τις σχετικές καταγγελίες, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα στον καταγγέλλοντα να παρακολουθεί την πορεία της καταγγελίας του.
Karamanlis_-pierakakis
Κώστας Καραμανλής (αριστερά) και Κυριάκος Πιερρακάκης

Το ξεκίνημα

Μέχρι το 2019, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι υπηρεσίες του Δημοσίου που σχετίζονταν με τις άδειες οδήγησης και κυκλοφορίας αποτελούσαν κομμάτι της «σκληρής γραφειοκρατίας». «Εκατοντάδες χιλιάδες οδηγοί και ιδιοκτήτες οχημάτων καθώς και επαγγελματίες χρειαζόταν να περιμένουν για αρκετές ώρες στα γκισέ των αρμόδιων υπηρεσιών -κυρίως στις περιφέρειες-για να προσκομίσουν σειρά δικαιολογητικών για την απόκτηση, αντικατάσταση ή ανανέωση των απαραίτητων εγγράφων», επισημαίνουν και προσθέτουν ότι: «Οι συγκεκριμένες διαδικασίες βρέθηκαν εξαρχής στο στόχαστρο των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών – Μεταφορών. Τελικός στόχος είναι διαδικασίες όπως η απόκτηση ενός διπλώματος ή ενός οχήματος και η επανέκδοση ενός εγγράφου λόγω απώλειας να γίνεται ψηφιακά, γρήγορα και απλά».

Για τον λόγο αυτό, οι συναρμόδιοι υπουργοί Κυριάκος Πιερρακάκης και Κώστας Καραμανλής, οι υφυπουργοί Θοδωρής Λιβάνιος και Μιχάλης Παπαδόπουλος και οι γενικοί γραμματείς Λεωνίδας Χριστόπουλος και Γιάννης Ξιφαράς υλοποιούν έναν πολύ λεπτομερή σχεδιασμό, ενταγμένο σε πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Ακριβώς ενάμιση μήνα μετά τη λειτουργία του gov.gr, στις αρχές Μαΐου 2020 ενεργοποιήθηκε η προσωρινή άδεια οδήγησης. Eτσι, μέσω του drivers.services.gov.gr οι νέοι οδηγοί μπορούν να εκδώσουν την προσωρινή τους άδεια αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρακτικής εξέτασης.

Καθώς η χώρα τότε βρισκόταν στο μέσο του πρώτου κύματος της πανδημίας, η υπηρεσία συνέβαλε στην αποσυμφόρηση των σχολών οδήγησης και των Υπηρεσιών Μεταφορών. Παράλληλα, αποτέλεσε ξεκάθαρο δείγμα της νέας φιλοσοφίας που υλοποιεί καθημερινά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του gov.gr είχαν ήδη εκδοθεί ψηφιακά 85.030 προσωρινές άδειες οδήγησης και σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, ο αριθμός αυτός έχει ξεπεράσει τις 300.000.

H άδεια οδήγησης

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι, ενώ οι ψηφιακές προσωρινές άδειες οδήγησης γίνονταν ήδη ανάρπαστες, τις τελευταίες ημέρες του 2020 ανακοινώθηκε μια ακόμα σημαντική παρέμβαση: η αντικατάσταση άδειας οδήγησης με νέου τύπου και η έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω φθοράς, κλοπής ή απώλειας. Ετσι, οι οδηγοί απέκτησαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά, συμπεριλαμβανομένων της φωτογραφίας και της υπογραφής τους, σε ψηφιακή μορφή, επισκεπτόμενοι την Περιφέρεια μόνο για την παραλαβή του εγγράφου.

Μαζί με την ανανέωση άδειας οδήγησης ενεργοποιήθηκε και η χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς. Eτσι, μέσα από την πλατφόρμα drivers-vehicles.services.gov.gr, δόθηκε πρόσβαση στο σύνολο της πληροφορίας γύρω από ένα όχημα (αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας, αν οφείλουν να περάσουν ΚΤΕΟ ή μέχρι πότε είναι ασφαλισμένο). Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά μέσον όρο κάθε χρόνο εκδίδονται περίπου 50.000 αντίγραφα αδειών κυκλοφορίας οχημάτων σε όλη τη χώρα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.