Την ίδια ώρα σε, εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί, σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενο το επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η Πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Γεωργιάδης: Δεν θα διστάσουμε για ολικό lockdown

Από πλευράς του πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ για τα επόμενα βήματα της διαχείρισης της πανδημίας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποίησε πως η Πολιτεία δεν θα διστάσει να επιβάλει καθολικό lockdown εάν το απαιτήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όπως, είπε, πρέπει να συνηθίσουμε την εναλλαγή της διακοπής και της επανέναρξης λειτουργίας των καταστημάτων, τονίζοντας πάντως πως στο 70% της επικρατείας το λιανικό εμπόριο λειτουργεί ενώ στις κόκκινες περιοχές το λιανικό εμπόριο λειτουργεί με παράδοση έκτος και εντός.

«Η αγορά δεν πήγε στο μηδέν το Σάββατο στην Αττική έκανε 50% με 60% του τζίρου του προηγούμενου Σαββάτου, αλλά χωρίς εικόνα συνωστισμού» εξήγησε ο υπουργός. Όπως επισήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, η αύξηση των κρουσμάτων είναι διακριτή, αλλά όχι τραγική, το ΕΣΥ αντέχει ακόμα, οι κλίνες ΜΕΘ απελευθερώνονται περισσότερο, οι εισαγωγές είναι ελέγξιμες, αυτό που ανησυχεί ωστόσο είναι η μετάλλαξη.

Μπορεί οι επιστήμονες να τοποθετούσαν χρονικά το τρίτο κύμα προς τον Μάρτιο, ωστόσο η εικόνα της Αττικής, με την ανησυχητική αύξηση κατά 45% στα νέα κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα, μπορεί να το πυροδοτήσει νωρίτερα επηρεάζοντας δραματικά το νότιο τμήμα της χώρας.

Ο κίνδυνος να μετατραπεί το λεκανοπέδιο «σε Θεσσαλονίκη του Νότου», από την οποία ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο το δεύτερο, βαρύ επιδημικό κύμα, οδήγησε ειδικούς και κυβέρνηση στη λήψη νέων, κυρίως προειδοποιητικών, περιοριστικών μέτρων. Η εβδομάδα που διανύουμε έχει βαρύνουσα σημασία καθώς δεν αποκλείεται να καταλήξει σε σκληρότερο lockdown, ένα ενδεχόμενο που όλοι απεύχονται.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.