Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, διά της προέδρου, ομότιμης καθηγήτριας Παιδιατρικής, κυρίας Μαρίας Θεοδωρίδου, έχει κατ' επανάληψη ξεκαθαρίσει ότι στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας τον δομικό ρόλο έχουν οι ενήλικοι. Ωστόσο, μελετώντας όλα τα νεότερα δεδομένα για την παιδιατρική χρήση των εμβολίων της covid-19 αναμένεται έως το τέλος του καλοκαιριού – και πριν από την έναρξη του σχολικού έτους- η Επιτροπή να έχει τοποθετηθεί επισήμως επί του θέματος. Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν εμβολιάζονται οι έφηβοι ηλικίας 16-18 ετών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Ο κ. Χρούσος εκτιμά ότι «θα δοθεί η επιλογή του εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών στους γονείς. Όμως η ηλικιακή αυτή ομάδα δεν κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά, οπότε πρέπει να ζυγιστεί ο κίνδυνος και το όφελος.

Η κατάσταση είναι διαφορετική για τους εφήβους άνω των 16 ετών, όπου παρατηρείται όφελος από τον εμβολιασμό. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενδέχεται να προχωρήσει σε ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό όλων των παιδιών 16-18 ετών, κατά το πρότυπο που ισχύει ήδη για τα άτομα 18 ετών και άνω».

Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας πιστεύει ακράδαντα στη δύναμη της πειθούς για τα οφέλη του εμβολίου. «Πρέπει να αφουγκραστούμε τους ανθρώπους που δεν έχουν πειστεί για τα οφέλη του εμβολιασμού και να αναρωτηθούμε γιατί δεν έχουν πειστεί ακόμη. Πρέπει να εστιάσουμε σε αυτούς. Μόνο μέσω της επιστήμης και της γνώσης μπορεί να ενισχυθεί το τείχος ανοσίας. Δεν επιδέχεται αμφισβήτησης το γεγονός ότι στις ΜΕΘ το 99% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι» τονίζει.

Το προνόμιο της υγείας

Την ίδια στιγμή, επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη συζητούν εκ παραλλήλου για τα «ιδανικά» κίνητρα, που θα ωθήσουν τους πολίτες σε μαζικό εμβολιασμό. Διά στόματος πρωθυπουργού έχει ξεκαθαριστεί πως «θα ξεκινήσει σύντομα η συζήτηση για την παροχή διευκολύνσεων στους εμβολιασμένους πολίτες. Επίσημη αφετηρία είναι η χρονική στιγμή κατά την οποία όλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν». Υπενθυμίζεται ότι απομένει μία ακόμη ηλικιακή ομάδα πολιτών, αυτή των 18-24 χρόνων, να αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια.

Για τους επιστήμονες το ουσιαστικό κίνητρο είναι ένα: «Πραγματικά προνομιούχος είναι ο εμβολιασμένος αυτή τη στιγμή. Κινείται με περισσότερη ελευθερία και άνεση, έστω κι αν φοράει μάσκα. Σε ότι αφορά στην παροχή θεσμοθετημένων προνομίων, προκειμένου να οικοδομήσουμε το τείχος ανοσίας εγκαίρως, σαφώς θα μπορούσε να γίνει το όχημα για να φτάσουμε στον στόχο μας, δηλαδή στο τείχος ανοσίας, ταχύτερα» επισημαίνει ο κ. Χρούσος. Μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί πως η γενική σύσταση για τη χρήση μάσκας προς όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και μη, είναι μια ξεκάθαρη ενωτική κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης «ώστε να μην νιώθουν οι πολίτες ότι γίνεται διάκριση σε εμβολιασμένους και μη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυρία Τσικρικά τονίζει ότι «αυτή τη χρονική στιγμή το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία είναι ο διχασμός. Να χωριστούμε σε προνομιούχους και μη, σε εμβολιασμένους και μη. Τον μόνο διαχωρισμό που δέχομαι είναι σε προστατευμένους και μη ανθρώπους». Και συμπληρώνει: «χρειάζεται να κοιτάζουμε πιο μακριά ώστε να είμαστε έτοιμοι να αναχαιτίσουμε το επόμενο επιδημικό κύμα, που όπως όλα δείχνουν, θα σηκωθεί και πάλι στο τέλος του φθινοπώρου και τον χειμώνα. Αν δεν έχει οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας, το κύμα θα απειλήσει και πάλι την καθημερινότητά μας».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.