Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο κορονοϊός είναι απειλή επιπέδου 3 στην κλίμακα επικινδυνότητας με το 4 να είναι το ανώτερο στάδιο. Με βάσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες ένας ιός επιπέδου 3 «μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες και αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τους εργαζόμενους, ενώ υπάρχει ρίσκο διασποράς του στην κοινότητα. Όμως υπάρχει η απαραίτητη προφύλαξη και η σχετική θεραπεία». Αντιθέτως, οι βιολογικοί παράγοντες επιπέδου 4 είναι αυτοί που δημιουργούν «υψηλό κίνδυνο» μόλυνσης και για τους οποίους δεν υπάρχουν διαθέσιμες προφυλάξεις ούτε θεραπεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από διαβούλευση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αποφάσισε να χαρακτηρίσει τον κορονοϊό μεσαίου μεγέθους απειλή για τους εργαζομένους, κάτι που ενδέχεται να φέρει ανατροπές στην αγορά εργασίας εν μέσω πανδημίας και ήδη δημιουργεί αντιδράσεις στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση αυτή θα έχει μεγάλες οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις, καθώς θα επηρεάσει το κόστος των επιχειρήσεων που ετοιμάζονται για επανεκκίνηση, αλλά και απειλεί την ασφάλεια των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.

Οι ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες προκάλεσαν αντιδράσεις με την ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών, Ανιές Γιονγκέριους, η οποία είναι εκπρόσωπος για ζητήματα εργασίας, να αναφέρει «είμαστε αντίθετοι στον χαρακτηρισμό του Covid-19 ως μεσαίου μεγέθους απειλή. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τους ειδικούς που συμβουλεύτηκε η Κομισιόν και τα επιχειρήματά τους».

Η απόφαση της Κομισιόν είναι άμεσα εφαρμόσιμη, όμως το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μπορεί να την μπλοκάρει σε ψηφοφορία που αναμένεται εντός του Ιουνίου.

Γιατροί και νοσοκόμες είναι από εκείνους που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από την ασθένεια, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν παρουσιαστεί τοπικά ξεσπάσματα σε επιχειρήσεις όπως εργοστάσια που έχουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

Με βάση αυτές τις ανακοινώσεις οι εργοδότες υποχρεώνονται μεν να προσφέρουν μία σειρά από μέτρα ασφαλείας, όμως η ταξινόμηση του κορονοϊού ως επιπέδου 3 θα δώσει τη δυνατότητα και για πιο χαλαρά μέτρα, αλλά και θα προστατεύσει τις επιχειρήσεις σε ενδεχόμενες νομικές μάχες σε περίπτωση εμφάνιση κρουσμάτων και μολύνσεων.

Η πανδημία έχει περάσει το αποκορύφωμά της στην Ευρώπη εδώ και αρκετές εβδομάδες, όμως ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί και ένα δεύτερο κύμα θεωρείται πιθανό το φθινόπωρο.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.