Αφού σας ευχηθώ να διέλθετε ωφέλιμα και σωτήρια την Μεγάλη Τεσσαρακοστή και εσείς και πάντες οι ενορίτες σας προσέχοντες περισσότερον και προσευχόμενοι θερμότερα, σας γνωρίζω ότι εξ αφορμής του Κορονοΐού που πλήττει και την χώρα μας, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος μας απέστειλε το υπ' αριθμ. Πρωτ. 1067/28-2-2020 Εγκύκλιον Σημείωμα Αυτής και προτείνει μέτρα προλήψεως εξαπλώσεως του κοροναϊού.

Προς τούτο δια της παρούσης παραγγέλλομεν όπως αναγνώσετε τα μέτρα αυτά την Παρασκευή 6-3-2020 κατά την ακολουθίαν των Χαιρετισμών η την Κυριακή 8-3-2020 στο τέλος της θείας Λειτουργίας η και την ερχόμενην Κυριακή, όσοι θα την λάβετε αργότερα.

Δηλαδή να αναγνώσετε τα εξής:

1. Δέον όπως εντείνωμεν τις προσευχές ημών προς τον Νικητήν της φθοράς και του θανάτου Κύριον Ιησούν Χριστόν, ώστε να διαφυλάξη υγιή και ακέραιαν την κληρονομιάν Του.

2. Οι ειδικοί Επιστήμονες, τόσον εις την Πατρίδα ημών όσον και εις τον Παγκόσμιον Οργανισμόν Υγιείας διαβεβαιώνουν ότι δεν υφίσταται λόγος πανικού και ότι το μεγαλύτερον ποσοστόν όσων νοσήσουν απλώς θα παρουσιάση συμπτώματα, τα οποία ομοιάζουν προς τα αντίστοιχα της κοινής γρίπης. Ως εκ τούτου, καλόν είναι να ακολουθείται η ενημέρωσις εκ των επισήμων πηγών και η ανάλογος πρακτική κατά τις συστάσεις των Επιστημόνων.

3. Ως προς την πρόληψιν του ιού, οφειλομεν όπως:

α) Πλένωμε τα χέρια μας τακτικά.

β) Χρησιμοποιώμεν ειδικά αντισηπτικά με οινόπνευμα (αλκοολούχα).

γ) Εάν έχωμεν βήχα η πυρετόν, επικοινωνώμεν τηλεφωνικώς με τον ιατρόν μας και μη μεταβαίνωμεν αμέσως εις το ιατρείον η το νοσοκομείον.

δ) Τηρώμεν απόστασεις έναντι όσων παρουσιάζουν συμπτώματα.

ε) Διατηρώμεν καθαράς τας επιφάνειας και αερίζωμεν επαρκώς τας οικίας, τους χώρους εργασίας και τους Ιερούς Ναούς.

στ) Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, καλόν είναι να αποφεύγουν προσωρινώς τους χώρους μαζικής συναθροίσεως, καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγιείας των ελάχιστων αδελφών του Χριστού.

Ιδιαιτέρα προσοχή απαιτείται δι’ όσους εκ των συναθρώπων μας ανήκουν εις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα η σακχαρώδη διαβήτη η καρδιαγγειακά νοσήματα, οι οποίοι οφείλουν να επιδείξουν μεγαλυτέραν προσοχήν, ώστε να μη νοσήσουν. Καλόν είναι να παραμένουν εις τας οικίας αυτών, εάν η έξοδος αυτών δεν είναι απολύτως απαραίτητος. Να είναι σχολαστικότεροι και πιο προσεκτικοί εις την υγιεινή τους φροντίδα και καθαριότητα και, εάν υπαρχουν συνάνθρωποι οι οποίοι φροντίζουν τους ασθενείς, αυτοί να φορούν μάσκα.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος επισημαίνει ότι άπαντες δεν πρέπει να λησμονούμε ότι κάθε δυσκολία, ακόμη και αυτή η νόσος, δύναται να αποτελέση ευκαιρίαν συνοχής και να φέρη εις την επιφάνειαν την θετικήν πλευράν των ανθρωπίνων σχέσεων, η οποία δύναται να εκφρασθή με γενναιότητα, ηρεμίαν και αλληλεγγύην.

Όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί καλούμεθα να παραδοθούμε εις το θέλημα του Θεού, γνωρίζοντες ότι η θεοπρεπής και αξιοπρεπής αντιμετώπισις της ασθένειας, συνιστά μετοχή του ανθρώπου εις το μαρτύριον της συνειδήσεως και θυσίαν ευώδη ενώπιόν του Θεού, ενώ και η ουσιαστική βοήθεια και συνεργασία εις την προσπάθειαν της μη εξαπλώσεως της ασθένείας, οδηγεί άπαντας εις την πραγμάτωσιν της διακονικής άγαπης.

Διάπυρος προς τον Τριαδικόν Θεόν ημών ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΤΗΣ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.