Τα συνεχώς εντεινόμενα μέτρα που λαμβάνονται από τις ισραηλινές αρχές, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, δημιουργούν ανησυχία αναφορικά με την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Έναν μήνα πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, εκπρόσωποι των Εκκλησιών βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση με τις αρχές της χώρας, εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια.

Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti μάλιστα, επικαλούμενο εκκλησιαστική πηγή, αναφέρει ότι τα μέτρα που έλαβαν οι ισραηλινές αρχές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα (FAP) εργάζεται σε διάφορα πιθανά σενάρια για την προσαγωγή της Αγίας Φωτιάς στη Μόσχα το 2020, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του FAP την Τρίτη.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε τη Δευτέρα ότι εισάγεται καραντίνα διάρκειας δύο εβδομάδων για όλες τις αφίξεις από το εξωτερικό εν μέσω της εξάπλωσης του κοροναϊού στον κόσμο. Το FAP οργανώνει παραδοσιακά τη μεταφορά της Αγίας Φωτιάς από την Ιερουσαλήμ στη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε 15νθήμερη καραντίνα σε όσους επισκέπτονται το Ισραήλ τουλάχιστον έως τις 23 Μαρτίου, αλλά και την απαγόρευση των μαζικών συναθροίσεων. Δεν αποκλείεται μάλιστα τις επόμενες ημέρες να αποφασιστεί το κλείσιμο των ναών, ακολουθώντας το Παράδειγμα της Παλαιστινιακής Αρχής.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες, το Ίδρυμα του Αγίου Ανδρέα, το οποίο εδώ και χρόνια έχει αναλάβει τη μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στη Ρωσία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές του Ισραήλ, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, την ιεραρχία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και επεξεργάζονται διάφορα πιθανά σενάρια.
Όπως δήλωσε στο RIA Novosti εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για την εν λόγω τελετή, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στον Πανάγιο Τάφο το Μεγάλο Σάββατο, προσελκύοντας δεκάδες χιλιάδες πιστούς.

Το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα υπογραμμίζει επίσης, ότι «σέβεται όλες τις αποφάσεις που έλαβε η ηγεσία του Κράτους του Ισραήλ σε σχέση με την κατάσταση έκτακτης ανάγκη. Φυσικά, η φροντίδα για την υγεία των ανθρώπων αποτελεί προτεραιότητα της κρατικής πολιτικής στη Ρωσία, το Ισραήλ και άλλες χώρες».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.