Κατά την εορτή του Αγίου Πνεύματος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγ. Τριάδος Κεραμεικού πλαισιωμένος από τον προϊσταμενο του Ναού Πρωτοπρ. Ευστάθιο Γιαννακίδη.

Προσήλθαν και ο Αρχιμ. Φιλάρετος Νικολαΐδης και ο Πρωτοπρ. Ιωάννης Πηδηχτάκης και συνελειτούργησαν.

1. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος είπε: «Οτε του πυρός τας γλώσσας διένειμεν εις ενότητα πάντας εκάλεσε» ψάλλουμε στο κοντάκιο της εορτής. Το Αγ. Πνεύμα κατέρχεται εκεί που ήσαν συνηγμένοι οι Μαθηταί. Αυτό σημαίνει ότι δεν λαμβάνουμε το Αγ. Πνεύμα στην ατομική απομόνωση, αλλά «εν τη Εκκλησία». Και αυτό δεν το εννοούμε τοπικά, αλλά τροπικά.

Όταν κάποιος έχει την συνείδηση ότι ανήκει στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία, έστω και αν τοπικά εξ ανάγκης είναι απομακρυσμένος από άλλους πιστούς, όμως είναι ενωμένος με αυτούς εν Χριστώ. Εάν θέλουμε,λοιπόν, να έχουμε το Αγ. Πνεύμα στην καρδιά μας,να ακούμε τον Απόστολο ,που μας συμβουλεύει : «μη εγκαταλείποντες την επισυναγωγήν» (Εβρ. Ι 25 ) Έτσι το Αγ. Πνεύμα δημιουργεί την ενότητα μεταξύ των πιστών και με τον Χριστό.

Το Αγ. Πνεύμα μας οδηγεί: Από την σχάση (την διαίρεση, τον χωρισμό) στην σχέση. Από τον μονόλογο (μοναξιά) στον διάλογο (επικοινωνία). Από την επιβίωση (με κάθε τρόπο) στην συμβίωση.

2.Ο Αγ. Γρηγόριος Νύσσης με μια σύντομη, αποφθεγματική φράση περιγράφει το έργο του Αγ. Πνεύματος. Το Αγ. Πνεύμα, λέγει, είναι «το ναοποιούν, ζωοποιούν, τελειούν».Οι τρεις αυτές λέξεις ερμηνευόμενες μας δίνουν το έργο του Αγ. Πνεύματος.

«Ναοποιούν». Κάνει τον άνθρωπο κατοικητήριό και ναό του Θεού. «Ζωοποιούν».Δίνει την ζωή. Όχι την κατ’ όνομα – «όνομα έχεις ότι ζης και νεκρός ει» (Αποκ. γ, 1). Αλλά την πραγματική και ουσιαστική ζωή, γιατί μας ενώνει με την πηγή της ζωής, τον Θεό. «Τελειούν». Μας οδηγεί στην εν Χριστώ τελείωση. Που είναι έργο , ακριβώς, της Χάριτός Του, αλλά, βεβαίως, και της δικής μας προαιρέσεως και προσπάθειας.

3. Γι’ αυτό μας προτρέπει ο Απ. Παύλος «μη λυπείτε το Πνεύμα το Άγιον» (Εφεσίους δ,30). Μη λυπείτε με την ζωή σας το Αγ. Πνεύμα και το διώχνετε από την καρδιά σας. Αφήστε χώρο να σας φωτίζει η Χάρη Του. Μόνο έτσι διαλύονται τα σκοτάδια, που πνίγουν τον σύγχρονο άνθρωπό.

Τον «διαφωτισμένο» ! Τι τραγική αντινομία! Διαφωτισμένος που προχωρεί ψηλαφώντας στα σκοτάδια! Ας αφήσουμε, λοιπόν, την καρδιά μας, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας, στην Χάρη του Αγ. Πνεύματος. Αυτό θα μας δείχνει το δρόμο προς την ζωή και το φως.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.