Στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, Συκιώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους, με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου .

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Κιάτου, το Σάββατο 28 Αυγούστου, και μετά την Αρτοκλασία κήρυξε τον Θείο Λόγο, ερμηνεύοντας την εικόνα της Δεήσεως, όπου στο κέντρο βρίσκεται ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, στα δεξιά Του εικονίζεται η Υπεραγία Θεοτόκος και στα αριστερά Του ο Τίμιος Πρόδρομος σε στάση δεήσεως. Αυτή η εικόνα μας δείχνει την πορεία του Θεού προς τον άνθρωπο και ταυτόχρονα επιβάλλει την πορεία του ανθρώπου προς τον Θεό. Ο Θεός κατέρχεται με δόξα για να σώσει τον άνθρωπο και έχει ως πρεσβευτές Του την Παναγία και τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στη ζωή, στη διδασκαλία και στο έργο του Προδρόμου, καθώς και στα γεγονότα της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής Του επισημαίνοντας ότι ο Τίμιος Πρόδρομος παρακαλεί και προτρέπει τον κάθε πιστό, ανεξαρτήτου ηλικίας και κοινωνικής θέσεως, σε μετάνοια. Ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε στους Ενορίτες τον νέο Εφημέριο του Ιερού Ναού π. Παναγιώτη Δεδάκη, τονίζοντας ότι είναι δύσκολο στις μέρες μας, με το πρόβλημα της ελλείψεως των Ιερέων να υφίσταται παραπάνω από οξύ καθώς έχουμε περίπου 60 κενές Ενορίες, να υπάρχουν Ιερείς, οι οποίοι, όπως λέει η Προφητεία που ακούσαμε στον Εσπερινό, παρηγορούν και θερμαίνουν τις καρδιές των Πιστών. Ακόμα πιο δύσκολο είναι το έργο του Μητροπολίτη, ο οποίος αγωνιά και μεριμνά για την σωτηρία των ψυχών του ποιμνίου του, να χειροτονεί και να τοποθετεί καλούς και άξιους Κληρικούς. Για αυτόν τον λόγο, προέτρεψε τους Ενορίτες να προσεύχονται στον Πανάγαθο Θεό να τον φωτίζει, ώστε να επιτελεί άρτια τα Αρχιερατικά του καθήκοντα προσφέροντας άξιους και καλούς Κληρικούς.

Στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Λουτρακίου χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερόμενος στην σπουδαία προσωπικότητα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, τονίζοντας, ότι μέσα στο σκοτάδι της αμαρτίας ανέτειλε η ελπίδα, το φώς, η παρηγοριά και ο στηριγμός για τους ανθρώπους, προαναγγέλλοντας ως «εωθινός αστήρ» την ανατολή «του νοητού Ηλίου της Δικαιοσύνης» Χριστού.

Ο λόγος Του στυπτικός, κήρυττε μετάνοια, ελέγχοντας την πάσης φύσεως αμαρτία, την αδικία, την πλεονεξία, τόνιζε τον σεβασμό της ατομικότητος και της αγάπης προς όλους ως «παιδιά του Θεού». Η αποκορύφωση του έργου Του ήταν η παρουσίαση του Μεσσία δια των λόγων Του: «ἴδε ὁ ἀμνὸς τοῦ Θεοῦ» (Ιω. α΄, 36). Ο φθόνος των ελεγχομένων οδήγησε τον Πρόδρομο του Εσταυρωμένου στο μαρτυρικό θάνατο. Οι λόγοι Του προς τον Ηρώδη: «οὐκ ἔξεστί σοι ἔχειν τὴν γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ σου» (Μαρκ. στ΄, 18) τον οδήγησαν στην καρατόμηση ως μαρτυρία της ζωής των ανθρώπων σύμφωνα με τον Νόμο του Θεού. «Υπεραθλήσας της αληθείας» εδώ στην γη, κατήλθε στον Άδη για να φανερώσει στους εκεί τον ερχομό του Θεού «εν σαρκί» και ενώ οι αιώνες περνούν η μετάνοια, που κήρυττε ο Πρόδρομος, είναι πάντα επίκαιρη, αφού δι᾿ αυτής σωζώμεθα, γι᾿ αυτό και πρέπει ο καθένας μας να μετανοεί, να πιστεύει ακράδαντα ότι ο Χριστός είναι ο μόνος Σωτήρας και ότι «οὐκ ἔξεστι» να ζει παρά τον Νόμο του Θεού. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε ο Πρόδρομος και Βαπτιστής του Σωτήρος να μας ενισχύει στον αγώνα μας, ενώ μετέφερε και τις ευλογίες και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου.

Ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Κορίνθου π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος τέλεσε τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Ισθμίων. Στον λόγο του ομίλησε για τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και τόνισε, ότι δεν πρέπει να διστάζουμε, όταν χρειάζεται, να πούμε την αλήθεια, αλλά να την ομολογούμε με θάρρος και παρρησία, άσχετα αν κάποιοι ενοχληθούν και κυρίως παρά τις όποιες συνέπειες ενδεχομένως θα έχει αυτή μας η ομολογία. Και τούτο διότι η μόνη Αλήθεια και η όντως Ζωή είναι ο ίδιος ο Χριστός, και χωρίς Αυτόν δεν υπάρχει ούτε ζωή, ούτε Ανάσταση. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε μεταφέροντας τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου.

Την κυριώνυμο ημέρα, την Κυριακή 29 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Λουτρακίου. Στον λόγο του προς τους πανηγυριστές μίλησε για τον Τίμιο Πρόδρομο, ως τον έσχατο των Προφητών, αλλά συνάμα και τον μέγιστο.

«Κήρυξε μετάνοια και ζήτησε απ’ τους ανθρώπους να πιστέψουν στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού γιατί Αυτός είναι το Φως. Είναι ο Προφήτης, που άνοιξε τον δρόμο για τον ερχομό του Χριστού και προετοίμασε τους ανθρώπους για την μετάβαση από την περίοδο του Νόμου στην περίοδο της Χάριτος. Είναι γεγονός, επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, ότι οφείλουμε ευγνωμοσύνη στον Θεό γιατί βρισκόμαστε στην περίοδο της Χάριτος και δεν μας ελέγχει δημόσια, αλλά μας δίδει την δυνατότητα να έχουμε τον αυτοέλεγχο και την αυτομεμψία ώστε να λέμε εν μετανοία στον εαυτό μας το «οὐκ ἔξεστί σοι» δεν σου επιτρέπεται να πράττεις αντίθετα από το θέλημα του Θεού. Αν δεν γνωρίζαμε αυτήν την αλήθεια θα λέγαμε, ότι ο Χριστός δεν έχει έρθει ακόμα και ότι βρισκόμαστε στην περίοδο του Νόμου με τον έλεγχο να είναι απαραίτητος, αφού κι εμείς βρισκόμαστε σε δύσκολους καιρούς, που τα ήθη και η ζωή μας έχουν αλλάξει. Ευτυχώς, όμως, ο Χριστός ήρθε και μας έσωσε. Ας μην απορρίψουμε την Σταυρική Θυσία και Προσφορά Του, και ας ανταποδώσουμε την Αγάπη Του, όχι τόσο στο άγιο πρόσωπό Του, αλλά στα πρόσωπα των αδελφών μας των ελαχίστων, ώστε να μας ελεήσει και να μας κάνει να μην φοβόμαστε ούτε ασθένειες, ούτε και πυρκαγιές, ούτε τις όποιες προς χάριν των συνανθρώπων μας θυσίες! Τέλος ευχήθηκε σε όλους έτη πολλά, ο Τίμιος Πρόδρομος να μας φωτίσει και ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να μας σώσει ενώ ευχήθηκε και στον Εφημέριο του Ι. Ναού π. Ιωάννη Δρίτσα και σε όλους τους εορτάζοντες έτη πολλά και σωτήρια!».

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθικίων, όπου τελέσθηκε το Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Εφημερίου του Ιερού Ναού Μεταστάσεως της Θεοτόκου Αλμυρής π. Αθανασίου Γκότση, Συγκέλλου, λειτούργησε και κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, ο οποίος μετέφερε στους οικείους του τεθνεώτος και στο πολυπληθές Εκκλησίασμα τις συλλυπητήριες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.