Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου, στην Κόρινθο, λειτούργησε και ετέλεσε την Πρόοδο του Τιμίου Σταυρού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου, Συκιώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού και τον Αρχιδιάκονο της Ι. Μητροπόλεως μας, την Κυριακή 1 Αυγούστου.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος επεξήγησε την εορτή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού, ως την έξοδο και την λιτανεία Του από το Παλάτιο της Κωνσταντινουπόλεως στην Μεγάλη Εκκλησία την «Αγιά Σοφιά» και την προσκύνηση Του από τους Πιστούς. Και καθώς από την 1η Αυγούστου ξεκινά η νηστεία της Παναγίας μας, η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας του Σταυρού και της Αναστάσεως του Υιού και Θεού Της και αξιώθηκε να μεταστεί κι Αυτή στους ουρανούς και να λάβει την θέση Της κατά το Προφητικό λόγιο: «Παρέστη ἡ Βασίλισσα ἐκ δεξιῶν σου, ἐν ἱματισμῷ διαχρύσῳ περιβεβλημένη, πεποικιλμένη» (ψαλμ. Μδ΄,10). Έτσι καλούμαστε κι εμείς να λάβουμε την δύναμη και την βοήθεια του Σταυρού, ώστε να βιώσουμε καλύτερα την σημαντική αυτή για την Ορθοδοξία μας περίοδο. Γι’ αυτό άλλωστε ψάλλουμε καθημερινά στους Ναούς μας την Παράκληση της Παναγίας μας και νηστεύουμε. Παραδοσιακά δε, οι Εκκλησίες μας σφύζουν από κόσμο τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς γιορτάζουμε το «Πάσχα του καλοκαιριού». Η παρουσία του κορωνοϊού όμως ήρθε να ανατρέψει δυναμικά αυτή τη διαχρονική βεβαιότητα και τον εορτασμό με αποτέλεσμα ολιγότεροι πιστοί από το σύνηθες να βρίσκονται αυτές τις μέρες στους Ναούς μας. Ωστόσο, δοξάζουμε τον Θεό, που επέτρεψε την δοκιμασία αυτή, γιατί φάνηκε ποιοι αψηφώντας τον κίνδυνο προσήλθαν να ζητήσουν την βοήθεια και την δύναμη του Θεού και ποιοι, εκείνη την ίδια στιγμή, μας περιγελούσαν ότι πιστεύουμε ως ανόητοι στον Θεό και δεν καταλαβαίνουμε ότι κολλάμε την ίωση και πεθαίνουμε. Και όμως αυτοί οι ίδιοι που έλεγαν αυτά αποδείχθηκε ότι δεν ήξεραν ούτε τι ήθελαν, ούτε τι έπρεπε να κάνουν, ούτε τι τους επέτρεπαν να κάνουν τα μεγάλα οικονομικά, πολιτικά και ιατρικά συμφέροντα…

Φτάσαμε σε ένα σημείο, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, που η ανθρωπότητα έστεκε στο χείλος του γκρεμού και τότε ήλθε και μας δόθηκε η ελπίδα μέσω του εμβολίου. Μας ζητήθηκε από τους κυβερνώντες η συνδρομή μας, ώστε να μιλήσουμε στους Χριστιανούς μας. Αρχικά, σκεφτήκαμε αν θα έπρεπε να κρατήσουμε σκληρή, εκδικητική στάση για όλη την προηγηθείσα κατάσταση με τις κλειστές Εκκλησίες με τα σκληρά έως αδικαιολόγητα μέτρα προστασίας, με τις κοροϊδίες και τις βρισιές κατά της πίστεως μας. Όμως Χριστιανοί μου δεν είναι αυτός ο ρόλος της εκκλησίας μας. Δεν υπήρξε ποτέ η στάση της Ι. Συνόδου διχαστική, ούτε πολιτική, ούτε κομματική, ούτε οικονομική, πολλώ δε μάλλον εκδικητική, παρά μόνον Χριστιανική, βοηθητική και άκρως αγαπητική, γι’ αυτόν εξάλλου τον λόγο σας διάβασα και σήμερα τις Ευχές του Τιμίου Σταυρού, ώστε να λάβουμε όλοι, παρόντες και απόντες αδιακρίτως, την δύναμη και την ευλογία Του. Η δε Εγκύκλιος της Ι. Συνόδου, που διαβάστηκε την περασμένη Κυριακή, ήταν ακριβώς αυτού του πνεύματος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.