Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Κορδελιό, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018.

Ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του, ανέλυσε εμβριθώς την Ευαγγελική περικοπή: ο Κύριος «ἦν διδάσκων ἐν τῆ Συναγωγῆ». Ο άνθρωποι σπεύδουν να ακροασθούν το λόγο της αληθείας, ανάμεσά τους και μία γυναίκα που ταλαιπωρείται 18 χρόνια από κακό πνεύμα. Είναι συγκύπτουσα. Ο Χριστός παρεμβαίνει θαυματουργικώς θεραπευτικά.

Μόνον με το ζωοποιό του λόγο ανορθώνει τη δύστυχη γυναίκα. Όλοι εκστασιάζονται μπροστά στο θαύμα, αναγνωρίζουν την παντοδυναμία του Χριστού και το μεγαλείο της αγάπης του. Όλοι, εκτός από τον Αρχισυνάγωγο.

Αυτός εντοπίζει παράβαση στην επιτέλεση του θαύματος: την κατάργηση της αργίας του Σαββάτου. Βλέπει κοντόφθαλμα. Είναι φθονερός. Ο Κύριος διαγιγνώσκει τον τύπο της ψυχικής κακοήθειάς του. Τον αποκαλεί «υποκριτή» και μάλιστα δημοσίως.

Το σημερινό ευαγγέλιο καθρεπτίζει την πραγματικότητα ενός κόσμου που επιμένει να επιλέγει το «φαίνεσθαι» από το «είναι», τον τύπο από την ουσία, που χρησιμοποιεί τους κανόνες της Εκκλησίας ως «κανόνια» εναντίον των άλλων, όταν δεν μπορεί να τους φθάσει ή να τους καταλάβει.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε αναγνώστες τρεις συνεργάτες του Ιερού Ναού .

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.