Κωνσταντίνου και Ελένης: Στις 21 Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου και της Αγίας Ελένης των Θεοστέπτων Βασιλέων. Η γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι μια από τις σημαντικότερες του χριστιανισμού μέσα στη χρονιά.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος
Ο Άγιος Κωνσταντίνος ή γνωστός ως Κωνσταντίνος ο Μέγας τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου. Ο ίδιος γεννήθηκε το 272 μ.Χ. και βασίλεψε από το 306 μ.Χ. μέχρι όταν πέθανε το 337 μ.Χ. Ήταν ο αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και μετέφερε την πρωτεύουσα από την Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη.

Επίσης, εξέδωσε το διάταγμα περί ανεξιθρησκείας το 313 και υποστήριξε τους Χριστιανούς σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Παρόλα αυτά, βαφτίστηκε χριστιανός λίγα χρόνια πριν πεθάνει, ενώ μέχρι τότε ήταν δωδεκαθειστής και συγκεκριμένα σύμφωνα με το δωδεκάθεο των Ρωμαίων και όχι των αρχαίων Ελλήνων.

Επιπλέον, το 325 μ.Χ. συνεκάλεσε την Ά Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Μικράς Ασίας και αποτελεί την βασική πορεία του Χριστιανισμού, αφού καταδίκασε την αίρεση του Αρειανισμού και διαμόρφωσε το δόγμα του («Σύμβολο της Πίστεως»).

Αγία Ελένη
Η Αγία Ελένη ήταν η μητέρα του Μέγα Κωνσταντίνου και βρήκε τον Τίμιο Σταυρό στους Αγίους Τόπους. Γεννήθηκε περίπου το 246/250 μ.Χ. και πέθανε το 327/330 μ.Χ. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για την ζωή της, πέρα από ότι πήγε στην αυλή του γιού της, στην Υόρκη της Αγγλίας, όταν οι στρατιώτες του, τον προσφώνησαν στρατηγό.

Επιπλέον, η Αγία Ελένη χρηματοδότησε την ανέγερση χριστιανικών ναών σε πολλά μέρη της αυτοκρατορίας.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. δ’.
Τοῦ Σταυροῦ σου τὸν τύπον ἐν οὐρανῷ θεασάμενος, καὶ ὡς ὁ Παῦλος τὴν κλῆσιν οὐκ ἐξ ἀνθρώπων δεξάμενος, ὁ ἐν βασιλεῦσιν, Ἀπόστολός σου Κύριε, Βασιλεύουσαν πόλιν τῇ χειρὶ σου παρέθετο· ἣν περίσωζε διὰ παντὸς ἐν εἰρήνη, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, μόνε Φιλάνθρωπε.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.