ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ: Το απόγευμα της Κυριακής 20 Μαϊου 2018 τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις Κουλίνες, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Στον λόγο του προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος, παίρνοντας αφορμή από το βιβλικό ανάγνωσμα των Βασιλειών, σημείωσε ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος ομοίασε με τον βασιλέα του Ισραήλ Σολομώντα, τον υιό του Προφητάνακτος Δαβίδ. Ο Μέγας Κωνσταντίνος υπήρξε ο πρώτος Ορθόδοξος Χριστιανός αυτοκράτορας, ανοίγοντας τον δρόμο στην Εκκλησία του Χριστού, την διωκόμενη επί αιώνες.

Έδωσε σε ολάκερη την οικουμένη ως προίκα την θεοσέβεια. Με το διάταγμα των Μεδιολάνων το 313 παρέχει την ανεξιθρησκεία στους κατοίκους της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η Χριστιανική Πίστη αναπτύσσεται και δημιουργεί τέχνη και πολιτισμό.

Σιγά σιγά όμως γίνονται εμφανείς και οι διαφορές μεταξύ Ανατολής και Δύσεως. Στην μεν Ανατολή παρατηρείται η προτεραιότητα της εν Χριστώ ελευθερίας, με την μελέτη της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας, στην δε Εσπερία αναδεικνύεται ο ατομικισμός, η εισαγωγή της δικανικής ορολογίας ακόμη και στην Θεολογία και ο ορθολογισμός.

Επίσης η μητέρα του Μεγάλου Κωνταντίνου, η Αγία Ελένη διακονεί και εκείνη τον Κύριό μας. Εκείνη ανέδειξε τα Πανάγια προσκυνήματα στην Ιερουσαλήμ, εκείνη έκτισε τον περίλαμπρο ναό της Αναστάσεως, εκείνη βρήκε τον Τίμιο Σταυρό του Σωτήρος Χριστού. Γι’αυτό και η Αγία μας Εκκλησία τόσο τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, όσο και την Αγία Ελένη τους τιμά ως Ισαποστόλους.

Επιπλέον ο Μητροπολίτης Κερκύρας σημείωσε ότι αν συγκρίνουμε την εποχή της ακμής της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με την σημερινή, η πραγματικότητα φαντάζει ζοφερή. Παρατηρώντας πρόσωπα και γεγονότα, διαπιστώνει κανείς ότι ο διάβολος ενεργοποιεί διάφορα κέντρα του εξωτερικού, με σκοπό να χτυπηθεί η Ορθόδοξη Πίστη των Ελλήνων.

Οι κρατούντες συν τω χρόνω γκρεμίζουν οτιδήποτε συνέχει το λαό μας, ψηφίζοντας νόμους εκτρώματα, όπου τα Σόδομα και τα Γόμορρα ωχριούν μπροστά τους, με αποτέλεσμα να συντελείται μια ακαταστασία στην πατρίδα μας.

Ακόμη και η προσέλευση των κρατούντων στους ναούς δεν γίνεται με σκοπό να συμμετάσχουν στο Εκκλησιαστικό γεγονός, αλλά για αυτοπροβολή και προς άγραν ψήφων. Αντιθέτως, η Εκκλησία δεν είναι τόπος αυτοπροβολής, αλλά τόπος λατρείας του Τριαδικού Θεού.

Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος ζήτησε από τους πιστούς να μιμηθούν τους Αγίους της Πίστεώς μας, ορθώνοντας φρόνημα αντίστασης σε όλα αυτά τα αρνησίχριστα κελεύσματα, της παγκοσμιοποιήσεως.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον κ. Βασίλειο Μπιτχάβα, αφού προηγουμένως εξήγησε στους πιστούς την διαφορά της χειροθεσίας από την χειροτονία.

Η μεν πρώτη λαμβάνει χώρα εκτός τους Ιερού Βήματος, η δε χειροτονία πραγματοποιείται μέσα στο Ιερό, όπου και δίδονται οι τρεις βαθμοί, ήτοι του Διακόνου, του Πρεσβυτέρου και του Αρχιερέως.

Ακόμη οι Ιεροψάλτες απαντούν στις αιτήσεις του Ιερέως ή του Επισκόπου, εξ ονόματος των πιστών, διότι μέσα στον ναό Κληρικοί και λαϊκοί συλλειτουργούν.

Κωνσταντίνου και Ελένης - εορτή: Αρχιερατικός Εσπερινός στην Κέρκυρα - Καρφιά από Νεκτάριο

Κωνσταντίνου και Ελένης - εορτή: Αρχιερατικός Εσπερινός στην Κέρκυρα - Καρφιά από Νεκτάριο

Κωνσταντίνου και Ελένης - εορτή: Αρχιερατικός Εσπερινός στην Κέρκυρα - Καρφιά από Νεκτάριο

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.