Το ζητούμενο τώρα είναι να ερευνηθεί εάν η συγκεκριμένη ουσία θα συμβάλει και πώς στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κολχικίνη θα χορηγείται συμπληρωματικά με τις υπάρχουσες πειραματικές θεραπείες, ενώ σύντομα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα.
Έρευνα για τη συγχορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με κορωνοϊο έχουν ξεκινήσει και οι Καναδοί επιστήμονες. Καναδοί ερευνητές μάλιστα στις 23 Μαρτίου δημοσίευσαν μελέτη για τη χρήση της αντιφλεγμονώδους κολχικίνης στην αντιμετώπιση των σοβαρών πνευμονικών επιπλοκών, γνωστών ως «φλεγμονώδης καταιγίδα», που οδηγούν και σε θάνατο και τις οποίες προκαλεί ο κορωνοϊός.
«Θα μπορούσε να μειώσει αυτές τις επιπλοκές» αναφέρει σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του το κέντρο ερευνών του Ινστιτούτου Καρδιολογίας του Μόντρεαλ.
Ακόμα μια ουσία, η οποία εντάσσεται συμπληρωματικά στο οπλοστάσιο κατά του κορωνοϊού, εγκρίθηκε ομόφωνα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης, κωδικοί 13033, εργάνη 800 ευρώ
Πρόκειται για την κολχικίνη, μια ουσία η οποία προτάθηκε από ομάδα Ελλήνων επιστημόνων να χορηγείται μαζί με τις υπάρχουσες εγκεκριμένες θεραπείες που έχουν επιλεχθεί στην Ελλάδα.
Η ουσία κολχικίνη χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια. Αρχικά χορηγούνταν για την ουρική αρθρίτιδα, τον μεσογειακό πυρετό, καθώς και την περικαρδίτιδα. Το 2013 άρχισε να δίνεται στην Ελλάδα στην περίπτωση των καρδιακών αρρυθμιών, ενώ έναν χρόνο αργότερα, το 2014, άρχισε να χορηγείται σε ασθενείς με έμφραγμα.
Το 2019 άρχισαν και οι Καναδοί να τη χορηγούν σε ασθενείς με έμφραγμα, στηριζόμενοι στις μελέτες των Ελλήνων επιστημόνων. Η κολχικίνη αποδείχθηκε ότι μπορεί να μειώσει την έκταση του εμφράγματος και κατ’ επέκταση τη θνησιμότητα.
Ομάδα Ελλήνων επιστημόνων ξεκίνησε, λοιπόν, νέα μελέτη λόγω του κορωνοϊού, με το σκεπτικό ότι η κολχικίνη έχει ευεργετική δράση στην καρδιά περιορίζοντας τη φλεγμονή, ενώ παράλληλα τα οφέλη της ουσίας αποδεικνύονται σημαντικά σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα.
Στη μελέτη αυτή, εκτός από τους Έλληνες επιστήμονες, συμμετέχουν ειδικοί από ένα πανεπιστήμιο της Ισπανίας, από δύο πανεπιστήμια στο Μιλάνο, καθώς και επιστήμονες από το Υale University.