Κολχικίνη – υποστηρίζεται ο ενθουσιασμός από τα δεδομένα της κλινικής μελέτης; Με αυτό το ερώτημα ξεκινά την ανάρτησή του ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος και αναλύει τα θετικά και τα αρνητικά των δοκιμών που έγιναν
Τι αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος
Συνήθως οι κλινικές μελέτες δημοσιεύονται σε ένα επιστημονικό περιοδικό αφού περάσουν τη φάση “peer review”, δηλαδή της αναθεώρησης από άλλους επιστήμονες και την τελική έγκριση της αρχισυνταξίας. Η διαδικασία συνήθως διαρκεί μήνες. Το τελευταίο διάστημα έχει αναδειχθεί η δυνατότητα της προδημοσίευσης, δηλαδή η δημόσια κοινοποίηση της μελέτης πριν τροποποιηθεί και γίνει αποδεκτή ως δημοσίευση. Αυτή η διαδικασία έχει προφανή οφέλη για την άμεση πληροφόρηση των επιστημόνων, ειδικά σε επείγουσες συνθήκες. Πρέπει όμως πάντοτε τα άρθρα να ερμηνεύονται με επιφύλαξη καθώς δεν είναι οριστικοποιημένα και μπορεί να περιέχουν ασάφειες.
Σε αρκετές περιπτώσεις, αυτό προχωράει ένα βήμα πιο πέρα, με αναρτήσεις σε δελτία τύπου, τα οποία περιέχουν επιφανειακή θεώρηση των αποτελεσμάτων. Μια τέτοια εξέλιξη ζούμε την τελευταία εβδομάδα με τα νέα για την κολχικίνη, νέα που ταξιδεύουν εντός ημέρας σε όλο τον κόσμο και γίνονται θέμα σε δελτία ειδήσεων, φτάνοντας σε κάθε σπίτι στην υφήλιο.
Τι έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση;
Πριν λίγες ημέρες, δημοσιεύτηκε ένα δελτίο τύπου από το καρδιολογικό ινστιτούτο του Μόντρεαλ (ΜΗΙ), για τα αποτελέσματα της μελέτης της κολχικίνης σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς στην κλινική δοκιμή COLCORONA), στο οποίο αναφέρθηκα σε προηγούμενη ανάρτηση.
Ως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, αλλά και ανυπομονησία για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Ειδικότερα, επειδή περιείχε την επισήμανση πως η ανάλυση του πληθυσμού των 4488 ασθενών “πλησίασε τη στατιστική σημαντικότητα”. Αυτό, στην επιστημονική ορολογία σημαίνει πως μάλλον η μελέτη ήταν ουδέτερη ως προς το πρωτογενές καταληκτικό σημείο της. Συνοδευόταν επίσης από την αναφορά θεαματικών αποτελεσμάτων (όπως μείωσης 25% στις νοσηλείες, 50% για την ανάγκη αναπνευστικής υποστήριξης και 44% μείωσης στους θανάτους) και τη διαπίστωση πως η μελέτη COLCORONA έδειξε πως η κολχικίνη είναι η μόνη αποτελεσματική από του στόματος θεραπεία των εξωνοσοκομειακών ασθενών με COVID-19.
Προσθήκη σχολίου