Για τα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τις εκκρεμείς συντάξεις, μίλησε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως είπε, όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και είναι πάνω από 62 ετών θα τους δοθεί προσωρινή σύνταξη η οποία θα είναι αντίστοιχη του ποσού της εθνικής σύνταξης που θα δικαιούνταν ανάλογα με τα χρόνια που έχουν εργαστεί.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι στα 20 χρόνια ασφάλισης η εθνική σύνταξη είναι 384 ευρώ, επισημαίνοντας ότι, εάν ο e-ΕΦΚΑ οφείλει αναδρομικά π.χ. 10 μήνες από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, ο δικαιούχος θα λάβει και αναδρομικά 3.840 ευρώ.

Επομένως συνταξιούχος που δικαιούται πλήρη εθνική σύνταξη (384 ευρώ) και του οποίου η σύνταξη εκκρεμεί για διάστημα 12 μηνών θα λάβει αναδρομικά 4.608 ευρώ. Ο ίδιος συνταξιούχος αν βρισκόταν στην αναμονή για έξι μήνες θα λάμβανε αναδρομικά ύψους 2.394 ευρώ.

Αντίστοιχα, ασφαλισμένος που δικαιούται την μειωμένη εθνική σύνταξή των 345 ευρώ, σε περίπτωση που βρίσκεται στην αναμονή για 10 μήνες θα λάβει αναδρομικά 3.450 ευρώ, για 12 μήνες 4.140 ευρώ κοκ.

Η ρύθμιση θα αφορά όλους όσους έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης (ακόμη και για αναπηρική) και έχουν κάνει αίτηση.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την επιτάχυνση της έκδοσης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, αλλά και από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το 2020 αυξήθηκε κατά 31% ο αριθμός των συντάξεων που εκδόθηκαν σε σχέση με το 2019.

Το ποσό που θα λαμβάνουν μέσα σε ένα δίμηνο από την αίτησή τους όσοι έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης, κυμαίνεται μεταξύ 345 και 384 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

Περισσότεροι από 70.000 εν αναμονή συνταξιούχοι θα λάβουν εντός διμήνου προσωρινή σύνταξη (στο ύψος της Εθνικής τους Σύνταξης), καθώς και αναδρομικά από την ημερομηνία της αίτησής τους μέχρι σήμερα.

Το οριζόντιο αυτό μέτρο προκρίθηκε ως η προσφιλέστερη λύση από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να αποκτήσουν κάποιο μίνιμουμ εισόδημα όσοι ολοκλήρωσαν τον εργασιακό τους βίο και περιμένουν την απόφαση για την οριστική τους σύνταξη (που σε πολλές περιπτώσεις καθυστερεί ακόμη και τέσσερα χρόνια) χωρίς να λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ.

Περίπου ένας στους τρεις εν αναμονή συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, καθώς είτε λόγω διαδοχικής ασφάλισης, είτε για άλλους λόγους περιμένουν την απόδοση της σύνταξής τους, χωρίς να λαμβάνουν ούτε προσωρινή σύνταξη και βέβαια δεν έχουν και την προβλεπόμενη περίθαλψη για την περίοδο αυτή.

Σήμερα προσωρινή σύνταξη λαμβάνουν περίπου 40.000 εν αναμονή συνταξιούχοι, όταν εκκρεμούν περίπου 170.000 κύριες συντάξεις.

Οι περισσότεροι δικαιούχοι προσωρινών συντάξεων είναι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ από τον ιδιωτικό τομέα ελάχιστοι είναι οι «τυχεροί» καθώς οι υπόλοιποι χρειάζεται να αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια ασφάλισης, ή έχουν οφειλές, ή έχουν ένσημα σε πολλά πρ.Ταμεία, ή τέλος προέρχονται από τον πρ. ΟΓΑ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.