Για αδικαιολόγητες εξαιρέσεις εταιρειών από το πακέτο στήριξης και διάτρητα κριτήρια στις επιλογές των ΚΑΔ κάνει λόγο η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης.

Σε επιστολή της στο υπουργείο Οικονομικών αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει «να εφαρμοστούν για αυτούς που έχουν τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που αναγράφετε, όχι μόνο ως κύριους αλλά και ως δευτερεύοντες. Το γεγονός ότι μία επιχείρηση μπορεί να μην έχει κάποιον από τους εν λόγω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ως κύριο, δε σημαίνει ότι δεν πλήττεται και ότι δε χρήζει στήριξης. Θα πρέπει να απαλειφθεί η πρόβλεψη για “Κύριο ΚΑΔ” και τα μέτρα να εφαρμοστούν είτε για κύριους είτε για δευτερεύοντες Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ)».

Στην επιστολή αναφέρεται ακόμη ότι «χρειάζεται και περαιτέρω μελέτη του ποιοι κλάδοι πλήττονται. Μεσίτες, λογιστές, ιατροί είναι μόλις κάποιες από τις ειδικότητες των οποίων οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) δεν έχουν συμπεριληφθεί, παρότι επηρεάζονται και ως εκ τούτου απαιτείται εκ νέου προσεκτική έρευνα και ανανέωση των δημοσιευμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ)».

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι, για παράδειγμα, υπάρχουν επιχειρήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» ως προμηθευτές άλλων εταιρειών αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ που ανακοινώθηκαν.

Ο δεκάλογος των μέτρων στήριξης
Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό πακέτο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και θα περιληφθούν στις λίστες με τους ΚΑΔ προβλέπει:

1) Αναστολή έως 31 Αυγούστου, για τις οφειλές Μαρτίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις για τις κάτωθι πληρωμές:

Καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις Φ.Π.Α., πληρωτέες Μαρτίου.
Καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ ή στα Ελεγκτικά Κέντρα.
Καταβολή των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

2) Διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Το ύψος της διαθέσιμης χρηματοδότησης θα υπολογίζεται με βάση τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, καθώς και το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων που απασχολούν. Το πλαίσιο χορήγησης θα εξειδικευτεί τις επόμενες ημέρες. Προϋπόθεση λήψης αυτής της χρηματοδότησης είναι, και πάλι, η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Μάλιστα για να καλυφθούν οι τρύπες στους ΚΑΔ σχεδιάζεται να συμπεριληφθούν ακόμα και συγκεκριμένοι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου επιχειρήσεων καθώς δεν είναι λίγες οι εταιρείες που δεν έχουν δηλώσει τον ακριβή ΚΑΔ ή έχουν δευτερεύοντες κωδικούς.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει ότι έρχονται πολλά παράπονα από εταιρείες που, ενώ εμφανίζουν κάθετη πτώση του τζίρου και έχουν ξεμείνει από ρευστότητα, δεν συμπεριελήφθησαν στην πρώτη λίστα.

Η ίδια πηγή παραδέχεται τις ελλείψεις στην κάλυψη όλης της γκάμας των πληττόμενων εταιρειών, υπογραμμίζοντας ότι ο σχετικός κατάλογος είναι κυλιόμενος και θα επικαιροποιείται συνεχώς ανάλογα με τις εξελίξεις στην αγορά.

Εκπαιδευτική τηλεόραση ερτ2 πρόγραμμα

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.