Τα Λείψανα των αγίων, είτε εν αφθαρσία θαυματουργική είτε εν φθορά φυσιολογική, αποτελούν για τους πιστούς πηγές ιαμάτων και κρουνούς θείας χάριτος. Ο Μέγας Βασίλειος τονίζει ότι τα άγια λείψανα αγιάζουν και τον τόπο όπου εναπόκεινται, αγιάζουν και όσους κατοικούν σ’ αυτόν. Συμβαίνει, όμως, το ίδιο και εάν αυτά κλαπούν;

Βεβαίως και ο νέος, παράνομος κάτοχος δεν γίνεται αποδέκτης χάριτος ούτε και αντλεί την ευλογία που αντλούσε ο νόμιμος.

Αντιθέτως…

Σε μια συγκεκριμένη περίπτωση δε, οι πληροφορίες θέλουν τον αποδέκτη των κλεμμένων ιερών λειψάνων της Αγίας Αναστασίας απ’ τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης να είναι νεκρός…

Με αφορμή την κλοπή ιερού λειψάνου, λοιπόν, από τον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσαράκοντα Νεροκούρου Χανίων το ξημέρωμα της εορτής τους(!), θα επιχειρήσουμε να θυμηθούμε σήμερα κάποιες κλοπές ιερών λειψάνων κατά το παρελθόν και πώς αυτές κατέληξαν…

Σύμφωνα με την πίστη της πρώτης Εκκλησίας η θεία χάρη μεταδίδεται σε καθετί που βρίσκεται σε επαφή με τους αγίους. «Ακόμη και τα ενδύματα των άγιων είναι σεβαστά σε όλη την κτίση», αναφέρει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και μνημονεύει τη μηλωτή του Ηλία (Δ/Β’ Βασιλ. β’ 8-14), τα υποδήματα των τριών παίδων, που κατανίκησαν τη φωτιά (Δαν. γ’ 27-28), τη ράβδο του Μωϋσή που έκανε τόσα θαύματα, τα ενδύματα του Παύλου (Πράξ. ιθ’ 11-12), τη σκιά του Πέτρου (Πράξ. ε 12-J6) κ.ά (Χρυσ., Πρός τους ανδριάντας όμιλ. η’ 2).

Πιο πικρό από τα συμβάντα της πρόσφατης ιστορίας είναι η κλοπή των ιερών λειψάνων από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Αναστασίας στα Βασιλικά της Θεσσαλονίκης στις 23 Απριλίου του 2012. Οι περισσότεροι δράστες συνελήφθησαν, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 6 έως 10 ετών, αλλά δεν ομολόγησαν ποτέ σε ποιον παρέδωσαν τα ιερά λείψανα, ποιος ήταν ο εντολέας τους, ούτε φυσικά και τα έδωσαν πίσω… Ο «εγκέφαλος» δεν βρέθηκε ποτέ…

Εννιά χρόνια μετά, η μοναστική κοινότητα ελπίζει ακόμα, καθώς υπάρχει η ομολογία των δραστών πως… πακετάρισαν τα άγια λείψανα και τα έστειλαν στη Ρουμανία. Αλλά… ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Πώς βίωσαν τα γεγονότα οι μοναχοί που εγκαταβιώνουν στην Αγία Αναστασία
Ήταν Κυριακή του Θωμά και ξημέρωνε Δευτέρα. Άγνωστοι μπήκαν στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας, διέρρηξαν πέντε πόρτες και έσπασαν 15 κλειδαριές. Στις 06.45 ένας ιερέας της μονής αντιλήφθηκε την παραβίαση. Έντρομος διαπίστωσε ότι οι δράστες πήραν την τιμία κάρα της Αγίας και μια λειψανοθήκη που περιείχε το δεξί πόδι της. Αφαίρεσαν ακόμη δύο λειψανοθήκες που περιείχαν λείψανα της Αγίας Αναστασίας, του Αγίου Μοδέστου και της Αγίας Παρασκευής. Άρπαξαν, επίσης, έναν σταυρό ευλογίας που βρισκόταν πάνω στην Αγία Τράπεζα και έσπασαν το παγκάρι, παίρνοντας όσα χρήματα περιείχε. «Το συγκεκριμένο συμβάν δεν αποτελεί κλοπή αλλά απαγωγή. Τα ιερά λείψανα για εμάς έχουν ζωή, είναι ζωντανά», ανέφερε πριν χρόνια στην κατάθεσή του και σε συνεντεύξεις ο ηγούμενος της Μονής, Μητροπολίτης Μιλήτου, κ. Απόστολος.

Αστυνομικοί της Ασφάλειας Πολυγύρου έσπευσαν στο μοναστήρι και έμειναν έκπληκτοι βλέποντας με πόσο… επαγγελματισμό παραβίασαν τις κλειδαριές οι ληστές. Είχαν κόψει τα λουκέτα σαν να ήταν χάρτινα. Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι επρόκειτο για επαγγελματίες.

Λίγες μέρες μετά την κλοπή, στους αστυνομικούς έφθασε η πληροφορία ότι η αρπαγή των ιερών λειψάνων έγινε κατά παραγγελία του «βασιλιά» των Ρομά της Ρουμανίας, κάτι που δεν εξακριβώθηκε. Αργότερα, όμως, έλαβαν άλλες πληροφορίες, που, σύμφωνα με τον δικηγόρο Μανόλη Λαμτζίδη, που χειρίστηκε την υπόθεση, έκαναν τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι κάποιος πλούσιος Ουκρανός έδωσε εντολή να αρπαγούν τα λείψανα της Αγίας.

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2012 η αστυνομία κατάφερε να συλλάβει ορισμένους από τους δράστες. Όπως αποδείχθηκε, επρόκειτο για μέλη σπείρας Ρουμάνων που έκλεβαν ιερά αντικείμενα και τάματα των πιστών από ναούς της βόρειας Ελλάδας. Από την έρευνα των αστυνομικών διαπιστώθηκε ότι η σπείρα βρισκόταν πίσω από τουλάχιστον δέκα κλοπές ναών!

Στην εξάρθρωση των ιερόσυλων «συνέδραμε» ο Άγιος Μηνάς, καθώς όταν λίγες ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο του 2012 οι δράστες μπήκαν στην ομώνυμη εκκλησία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για να κλέψουν ξανά, μια κάμερα παρακολούθησης κατέγραψε το αυτοκίνητό τους. Έτσι, οι αστυνομικοί κατάφεραν να τους εντοπίσουν.

Όπως διαπιστώθηκε, επέλεγαν παλιούς και ιστορικούς ναούς σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, έχοντας ως βασικό στόχο ιερά λείψανα και δισκοπότηρα.

Φαίνεται πως υπήρχε… μόδα μεταξύ πλουσίων σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ να αγοράζουν ιερά λείψανα, θεωρώντας ότι θα έχουν ευλογία!

Οι δράστες διοχέτευαν τα κλοπιμαία σε παράνομους συλλέκτες, με το αζημίωτο φυσικά, και κρατούσαν για τους ίδιους τα τάματα των πιστών και άλλα αντικείμενα αξίας, που έκλεβαν από τους ναούς.

«Κανένα από τα άγια λείψανα δεν βρέθηκε στα χέρια τους, αφού είχαν προλάβει να τα διοχετεύσουν σε αγνώστους».

Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσαν αρχικά τέσσερις Ρουμάνοι, στη συνέχεια ακόμη ένας και κατόπιν άλλα δύο άτομα, ενώ αναζητούνται τουλάχιστον ακόμη τρία.

Η αστυνομία έκανε έρευνες για τον εντοπισμό τους με τη βοήθεια της Ιντερπόλ για να τα εντοπίσει.

Οι δράστες είχαν προσπαθήσει να μπουν και στο μοναστήρι του Αγίου Παΐσιου στη Σουρωτή, είχαν «χτυπήσει» τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος στην Πολίχνη και στα Λαγκαδίκια, τον Άγιο Νικόλαο στην περιοχή Χαριλάου, καθώς και εκκλησίες στις Σέρρες και στον Βόλο.

Στο εξωτερικό με λεωφορείο;
Οι αστυνομικοί εκτιμούσαν ότι οι δράστες έστειλαν τα ιερά λείψανα της Αγίας Αναστασίας στο εξωτερικό με λεωφορείο, το οποίο ξεκίνησε έξω από τα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Από την προανακριτική έρευνα προέκυψε ότι τα έβαζαν μέσα σε δέματα και τα έστελναν απευθείας ή τα συνόδευαν οι ίδιοι.

«Κάθε μέρα προσευχόμαστε και παρακαλούμε τον Θεό να επιστραφούν στο μοναστήρι» λέει ο ηγούμενος, στέλνοντας μήνυμα σε αυτούς που τα κατέχουν, ότι «μέσω της κλοπής δεν μπορούν να λάβουν την ευλογία της Αγίας».

«Από την ημέρα της αρπαγής των ιερών λειψάνων το μοναστήρι βρίσκεται σε βαθύ πένθος. Η απώλεια είναι τεράστια, η θρησκευτική αξία ανεκτίμητη. Παρακαλούμε τους ανθρώπους που τα έχουν να τα επιστρέψουν εδώ όπου ανήκουν», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής.

Μετά την κλοπή, γράφτηκε το απολυτίκιο αυτής:

Ιερόσυλοι ελθόντες εν νυκτί τω ναώ, ασεβούντες όλως, εσύλησαν τα άγια. Την κάραν της Αγίας του Θεού Αναστασίας και λοιπών συναθλητών τα θαυμάσια. Και εν θλίψεσι και ωδίνες πάντες ημείς γοερώς ανακράζομεν. Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σέ στεφανώσαντι, δόξα τω ευδοκήσαντι αυτών ταχείαν την ανεύρεσιν.

Εκ των υστέρων, οι μοναχοί θυμήθηκαν κάποιες περίεργες κινήσεις, που καταδείκνυαν ότι οι δράστες είχαν οργανωμένο σχέδιο…

Συγκεκριμένα, θυμήθηκαν ότι μία εβδομάδα πριν την κλοπή, κάποιοι επισκέπτες περιεργάζονταν ιδιαίτερα τις λειψανοθήκες, ενώ προσποιούνταν ότι προσεύχονται. «Το μοναστήρι δεν είχε κάμερες, τις τοποθετήσαμε έπειτα από το συμβάν», ανέφερε ο Ηγούμενος…

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κώστα Καντούρη στην εφημερίδα «Μακεδονία» το 2016, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης θέλησε να ανοίξει το κεφάλαιο της διακίνησης ιερών λειψάνων που εκλάπησαν από ελληνικές εκκλησίες και της πώλησής τους σε επιφανείς πλούσιους ξένων χωρών, ιδιαίτερα της Ρουμανίας και της Ουκρανίας.

Αφορμή για την έρευνα στάθηκαν όσα αποκαλύφτηκαν στη δίκη των έξι Ρουμάνων που καταδικάστηκαν για την κλοπή των λειψάνων της Αγίας Αναστασίας από το μοναστήρι στα Βασιλικά.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας αφού ενημερώθηκε για τα όσα αναφέρθηκαν στη δίκη των έξι Ρουμάνων, παρήγγειλε στον αρμόδιο αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Δ. Φερεντίνο να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση, ώστε να διαπιστώσει εάν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

Με τη συγκεκριμένη έρευνα ο εισαγγελέας στόχευε στους αποδέκτες των ιερών λειψάνων ειδικά της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας, που είναι άφαντα από το 2012. Οι τελευταίες πληροφορίες από την εισαγγελία αναφέρουν πως υπήρχαν ενδείξεις ότι τα ιερά λείψανα τα κατείχε ένας Ρουμάνος, που ήταν ήδη νεκρός… Νεότερα δεν υπάρχουν, ούτε και αυτό επαληθεύτηκε ποτέ… Αλλιώς τα άγια λείψανα θα είχαν επιστραφεί στο μοναστήρι.

Κρίσιμη θεωρήθηκε τότε από τις εισαγγελικές αρχές η κατάθεση ενός εκ των καταδικασθέντων στην τελευταία δίκη, ο οποίος επιβεβαίωσε πως τα λείψανα δεν πετάχτηκαν, όπως υποστήριξαν άλλοι συγκατηγορούμενοί του, αλλά παραδόθηκαν στον πατέρα ενός μέλους της σπείρας, το οποίο υπέδειξε.

«Βασιλιάδες» και πλούσιοι «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα λείψανα που κλάπηκαν από την Αγία Αναστασία. Υποψιαζόμαστε ότι κάποιοι στην Ουκρανία τα διεκδίκησαν και τα πήραν μέσω Ρουμανίας», είχε καταθέσει σε ένα από τα δικαστήρια ο Ηγούμενος της Αγίας Αναστασίας.

Τα σενάρια που αναπτύχθηκαν στα δικαστήρια ήταν πως τα ιερά λείψανα καταλήγουν σε πλούσιους χωρών όπως η Ρουμανία και η Ουκρανία, οι οποίοι έχουν διαστροφή να τα έχουν στο σπίτι τους και να τα επιδεικνύουν σε επίσης οικονομικά επιφανείς επισκέπτες.

Χαρακτηριστικό είναι πως τα λείψανα της Αγίας Αναστασίας έναν χρόνο πριν την κλοπή είχαν μεταφερθεί για προσκύνημα στην Ουκρανία, όπου η ανταπόκριση των πιστών ήταν πρωτοφανής. Μάλιστα πλούσιοι Ουκρανοί είχαν ζητήσει, προτείνοντας και τιμή, να μεταφερθούν τα λείψανα μέσα στα σπίτια τους, για να έχουν ευλογία. Μάλιστα απειλήθηκαν και επεισόδια όταν μοναχοί που τα συνόδευαν αρνήθηκαν να τα μεταφέρουν.

Εκτός του σεναρίου των πλουσίων, αναπτύχθηκαν και άλλα, όπως ότι τα λείψανα κλάπηκαν κατά παραγγελία «βασιλιάδων» φυλών Ρομά στη Ρουμανία, όπου θεωρείται ευλογία ο ισχυρός να έχει σπίτι του λείψανα αγίων.

Έκλεψαν τάματα από τον Άγιο Δημήτριο

Λίγο λιγότερο από ένα χρόνο μετά, τον Απρίλιο του 2013, άγνωστοι διέρρηξαν την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, παίρνοντας τάματα των πιστών και μία ασημένια μίτρα που ήταν τοποθετημένη πάνω στη λάρνακα των λειψάνων του Αγίου, την οποία δεν κατάφεραν ν’ ανοίξουν.

Η διάρρηξη έγινε ξημερώματα, όπως ανακοίνωσε η Μητρόπολη, και οι δράστες παρ’ ότι ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός και υπήρχε υπάλληλος εταιρείας σεκιούριτι δεν πτοήθηκαν. Στην ανακοίνωση της Μητρόπολης τονίζεται ότι στόχος των δραστών ήταν τα λείψανα του Αγίου Δημητρίου.

Έκλεψαν λείψανα αγίων από τον Αγ. Νικόλαο Λαγυνών

Τέσσερα χρόνια μετά, στις 20/2/2017, άγνωστοι αφαίρεσαν λείψανα αγίων από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στα Λαγυνά Λαγκαδά, μεταξύ άλλων αντικειμένων, όπως κατήγγειλε ο ιερέας του ναού στην αστυνομία.
Οι διωκτικές αρχές άρχισαν να εξετάζουν εάν η συγκεκριμένη κλοπή συνδέεται με άλλες που είχαν γίνει πριν χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπως εκείνη της Αγίας Αναστασίας.
Οι δύο λειψανοθήκες, που πήραν οι άγνωστοι από τον ναό, περιείχαν τα λείψανα των Αγίων Ταράχου και Ανδρόνικου, Βασιλείου, Ιγνατίου Θεοφόρου, Ιωάννου Προδρόμου, Κωνσταντίνου και Ελένης, καθώς και ένα τμήμα του Τιμίου Σταυρού.

Όπως προέκυψε από την καταγγελία που έγινε από τον εφημέριο, οι άγνωστοι παραβίασαν παράθυρο της εκκλησίας, από το οποίο μπήκαν στο εσωτερικό της, το απόγευμα της Κυριακής. Λεία τους ήταν οι δύο λειψανοθήκες με τα άγια λείψανα, το τμήμα του Τίμιου Σταυρού, δυο δισκοπότηρα, ένας επιτραπέζιος σταυρός, ορισμένα τάματα αξίας πιστών και άγνωστο χρηματικό ποσό από δωρεά χρημάτων για ευπαθείς ομάδες.

Η αστυνομία διενήργησε έρευνα για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των δραστών, ενώ ερεύνησε αν πρόκειται για μέλη συμμορίας ιερόσυλων, οι οποίοι αφαιρούν αντικείμενα αξίας από ιερούς ναούς, τα οποία στη συνέχεια πωλούν στην μαύρη αγορά, έναντι μεγάλων ποσών.

Η δράση ιερόσυλων είχε απασχολήσει έντονα τις διωκτικές αρχές στη Θεσσαλονίκη, ειδικά μετά την κλοπή των λειψάνων της Αγίας Αναστασίας. Μάλιστα τρεις μέρες νωρίτερα από τη νέα κλοπή, στις 17 Φεβρουαρίου του 2017, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε δύο Ρουμάνους, μέλη της ίδιας σπείρας, για τη δολοφονία ενός νεωκόρου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Το θράσος των ιερόσυλων μοιάζει απύθμενο…

Όλα συνέβησαν στην εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου, όταν οι δύο ιερόσυλοι δεν δίστασαν να σκοτώσουν ηλικιωμένο νεωκόρο, για να αρπάξουν θαυματουργή εικόνα.

Το δικαστήριο τιμώρησε με ισόβια και έξι χρόνια κάθειρξη τον έναν και σε 19 χρόνια κάθειρξη τον ομοεθνή του.

Το έγκλημα διαπράχθηκε το Νοέμβριο του 2011. Οι δύο δράστες εντόπιζαν θαυματουργές εικόνες και λείψανα αγίων, τα οποία στη συνέχεια εκτιμάται ότι εμπορεύονταν είτε στη χώρα τους είτε σε άλλες βαλκανικές μέχρι και στη Ρωσία.

Τα μέλη της σπείρας στην οποία συμμετείχαν εμπλέκονται στην κλοπή των λειψάνων της Αγίας Αναστασίας, τα οποίας μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί.

Οι δύο Ρουμάνοι, ηλικίας 29 και 31 χρόνων το 2017, είχαν συλληφθεί για το έγκλημα με θύμα τον άτυχο νεωκόρο, ενώ ένας τρίτος συνεργός τους κατάφερε να διαφύγει.

Και οι δύο στο πρώτο δικαστήριο, που τους καταδίκασε σε ισόβια, αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στη ληστεία.

Στο Εφετείο ο πρώτος ομολόγησε ότι ήταν στο σημείο, αρνούμενος όμως ότι σκότωσε και δεχόμενος μόνον την εμπλοκή του στη ληστεία. Ο δεύτερος εξακολούθησε να επιμένει ότι δεν έχει καμία σχέση ούτε με τη ληστεία στην εκκλησία ούτε με τη δολοφονία του ηλικιωμένου.

Το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχο τον πρώτο για το έγκλημα και τη ληστεία και του επέβαλε ισόβια και επιπλέον έξι χρόνια κάθειρξη. Ένοχος κρίθηκε και ο δεύτερος, κατά πλειοψηφία, όμως το δικαστήριο του αναγνώρισε ελαφρυντικό προτέρου εντίμου βίου και του επέβαλε κάθειρξη 19 ετών για τη δολοφονία και τη ληστεία.

Πιο παλιά, στο τότε ελπιδοφόρο Millenium και πάνω στην αλλαγή του αιώνα, και πάλι στη Θεσσαλονίκη, ένα μήνα μετά την κλοπή τους, τον Ιούνιο βρέθηκαν στα χέρια παλαιοπώλη της Θεσσαλονίκης δύο οστεοφυλάκια με λείψανα αγίων που είχαν κλαπεί από τον ιερό ναό Τιμίου Προδρόμου στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία για την κλοπή τους αναζητείται 23χρονος τοξικομανής.

Τα δύο οστεοφυλάκια, με λείψανα των Αγίων Αναργύρων και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, είχαν κλαπεί τις νυχτερινές ώρες της 2ας Μαΐου και βρέθηκαν ύστερα από καταγγελία του καταστηματάρχη εκκλησιαστικών ειδών Γεώργιου Τριαντόπουλου.

Ο καταστηματάρχης υπέδειξε τον 73χρονο παλαιοπώλη Ευθύμη Γαβριηλίδη ότι προσπάθησε να του τα πουλήσει!
Από την προανάκριση προέκυψε ότι ο Γαβριηλίδης είχε πάρει τα δύο οστεοφυλάκια από τον 45χρονο χρυσοχόο Γεώργιο Δολδούρη, προκειμένου να εκτιμήσει την τιμή τους.

Εξεταζόμενος ο Δολδούρης φέρεται να κατέθεσε ότι τα ιερά σκεύη έφτασαν στα χέρια του από τον 23χρονο τοξικομανή Δημήτρη Κεβρεκίδη.

Τα οστεοφυλάκια επιστράφηκαν και φυλάσσονται στον ιερό ναό Τιμίου Προδρόμου Νεάπολης.

Της Ευγενίας Δίτσα- ope.gr

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.