Οι Ραδανίτες, ή Ροδανίτες, (αραβικά: الرذنية, εβραϊκά: εν. רדהני Radhani, πληθ. רדהנים Radhanim) ήταν μεσαιωνικοί έμποροι, μερικοί εβραϊκής καταγωγής. Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός των πρωτογενών πηγών χρησιμοποιούν τον όρο και παραμένει ασαφές αν αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη συντεχνία, ή σε μια φυλή, ή γενικά σε Εβραίους εμπόρους στο υπερευρασιατικό δίκτυο εμπορίου. Οι Εβραίοι έμποροι λειτουργούσαν στο εμπόριο μεταξύ του χριστιανικού και του ισλαμικού κόσμου κατά τον Πρώιμο Μεσαίωνα (περίπου 500-1000).

Πολλές εμπορικές οδοί που είχαν καθιερωθεί προηγουμένως υπό τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συνέχισαν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου – σε μεγάλο βαθμό μέσω των προσπαθειών τους. Το εμπορικό τους δίκτυο κάλυπτε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και τμήματα της Ινδίας και της Κίνας.

Υπόθεση της Μέσης Ανατολής
Έχουν προταθεί αρκετές ετυμολογίες για τη λέξη «Ραδανίτες». Πολλοί μελετητές, συμπεριλαμβανομένων των Σαρλ Μπαρμπιέ ντε Μενάρ και Μόσε Γκιλ, πιστεύουν ότι αναφέρεται σε μια περιοχή της Μεσοποταμίας που ονομάζεται «η γη του Ραδάν» σε αραβικά και εβραϊκά κείμενα της περιόδου. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το κέντρο τους ήταν η πόλη Ρέι στη βόρεια Περσία. Ακόμα άλλοι πιστεύουν ότι το όνομα προέρχεται πιθανώς από τους περσικούς όρους rah «δρόμος, διαδρομή» και dān «αυτός που ξέρει», που σημαίνει «αυτός που ξέρει τον δρόμο».

Γαλλική και ελληνορωμαϊκή υπόθεση
Οι Σέσιλ Ροθ και Κλοντ Καέν, μεταξύ άλλων, διατυπώνουν τον ίδιο ισχυρισμό σχετικά με την κοιλάδα του Ροδανού ποταμού στη Γαλλία, που είναι Rhodanus στα Λατινικά. Ισχυρίζονται ότι το κέντρο της δραστηριότητας των Ραδανιτών ήταν πιθανώς στη Γαλλία, καθώς όλες οι εμπορικές τους διαδρομές ξεκινούσαν από εκεί.

Δραστηριότητες
Οι δραστηριότητες των Ραδανιτών τεκμηριώνεται από τον Ιμπν Χορνταντμπέχ – τον υπεύθυνο ταχυδρομείου, επικεφαλής της αστυνομίας (και αρχικατάσκοπος) για την επαρχία της Τζιμπάλ, υπό τον Χαλίφη των Αββασιδών Αλ Μουατάμιντ – όταν έγραψε το Kitab al-Masalik Wal-Mamalik (Βιβλίο των Δρόμων και των Βασιλείων), περίπου το 870. Ο Ιμπν Χορνταντμπέχ περιέγραψε τους Ραδανίτες ως εξελιγμένους και πολύγλωσσους. Περιέγραψε τέσσερις κύριους εμπορικούς δρόμους που χρησιμοποιούσαν οι Ραδανίτες στα ταξίδια τους. Και οι τέσσερις ξεκινούσαν στην κοιλάδα του Ροδανού στη νότια Γαλλία και τερμάτιζαν στην ανατολική ακτή της Κίνας. Οι Ραδανίτες μετέφεραν κυρίως εμπορεύματα που συνδύασαν μικρή ποσότητα και υψηλή ζήτηση, όπως μπαχαρικά, αρώματα, κοσμήματα και μετάξι. Περιγράφονται επίσης πως μετέφεραν λάδι, θυμίαμα, χαλύβδινα όπλα, γούνες και σκλάβους.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.