Τελέσθηκε σήμερα, Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020, η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Επισκόπου Ανδίδων κυρού Χριστοφόρου. Το πρωί του Σαββάτου ενώπιον του σκηνώματος του μακαριστού Επισκόπου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο. Ενώ, μετά τη Θεία Λειτουργία και έως την ώρα της εξοδίου ακολουθίας ιερείς διάβαζαν το Ευαγγέλιο.

Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος συμπαραστατούμενος από ιερείς της επαρχίας μας, της Μονής Παρακλήτου, καθώς και τους Προϊσταμένους των Ενοριών Αγίας Παρασκευής και Προφήτου Ηλιού Αγίας Παρασκευής Αθηνών, τόπο κατοικίας του μακαριστού. Συμμετείχαν επίσης, οι γυναικείες μοναστικές αδελφότητες της επαρχίας μας, στις Μονές των οποίων πολλές φορές είχε λειτουργήσει ο μακαριστός, συγγενείς, συνάδελφοι καθηγητές του εκλιπόντος, ο Δήμαρχος Λεβαδέων και πιστοί που τον εγνώριζαν.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Δοσίθεος Καστόρης, ο οποίος υπήρξε συμμοναστής του μακαριστού στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά. Ο π. Δοσίθεος με τον εμπεριστατωμένο λόγο του παρουσίασε την προσωπικότητα του εκλιπόντος Ιεράρχου, ο οποίος όπως είπε διακρινόταν για το ήθος του, την απλότητά του, την ιεροπρέπεια, την εντιμότητά του, την επιστημονική του γνώση, και άφησε αγαθή μνήμη παντού όπου εργάσθηκε και διηκόνησε στην εκπαίδευση και στην Εκκλησία. Επίσης, ο π. Δοσίθεος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο για την αγαθή διάθεση να φιλοξενήσει τον μακαριστό στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων της Μητροπόλεως, καθώς και για την φροντίδα με την οποία τον περιέθαλψε.

Στη συνέχεια κατόπιν παρακλήσεως του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας μίλησε ο πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Κατερίνας, εκπροσωπώντας τους ιερείς και τους ενορίτες του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής του ομωνύμου Δήμου της Αττικής, καθώς και τον παριστάμενο Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού Αγίας Παρασκευής Πρωτοπρεσβύτερο π. Σταύρο Γούλα και τους ενορίτες του, με τις ενορίες των οποίων συνεδέετο ο μακαριστός Επίσκοπος. Ο π. Διονύσιος αναφέρθηκε στην ιεροπρέπεια με την οποία παρίστατο ενώπιον της Αγίας Τραπέζης ο μακαριστός π. Χριστοφόρος κάθε φορά που ιερουργούσε στον Ναό, διδάσκοντας με το παράδειγμά του τους ιερείς και τους πιστούς. Αναφέρθηκε επίσης, στην αγάπη του Ιεράρχου προς τους ενορίτες της Αγίας Παρασκευής, αλλά και των ενοριτών προς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο.

Κατόπιν, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, ο οποίος εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο μετέφερε τις συλλυπητήριες ευχές του Μακαριωτάτου στους συγγενείς του μακαριστού Επισκόπου, καθώς και τις συλλυπητήριες ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Καναδά κ. Σωτηρίου, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εξόδιο ακολουθία λόγω της κηδείας του ανεψιού του.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε το προσωπικό του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων «Ο Άγιος Βλάσιος» της Μητροπόλεως, για την φροντίδα που πρόσφεραν στον μακαριστό π. Χριστοφόρο. Επίσης, αναφέρθηκε στον επί 34 χρόνια, από την κουρά του π. Χριστοφόρου στη Μονή του Οσίου Λουκά, αδελφικό σύνδεσμο μαζί του και τόνισε πως ο μακαριστός κάθε φορά που ερχόταν στην Ελλάδα είχε σε προτεραιότητα τη Βοιωτία, την οποία πάντα επισκεπτόταν και λειτουργούσε στις Ιερές Μονές της.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους συγγενείς του εκλιπόντος δύναμη και παρηγορία και σε όλους που ήρθαν να ασπασθούν το χέρι του μακαριστού Ιεράρχου να έχουν την ευχή του και να ξεπεράσουν τα χρόνια του.

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι ο μακαριστός π. Χριστοφόρος επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησε, στη Μονή της μετανοίας του, την Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά, όπου θα ταφεί.

Κατόπιν το σκήνωμα του μακαριστού μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά όπου και ετάφη στο Κοιμητήριο της Μονής, δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος ήταν κοντά στον μακαριστό Επίσκοπο Ανδίδων κυρό Χριστοφόρο κατά τις δοκιμασίες της υγείας του τον τελευταίο καιρό, τόσο στο Θεραπευτήριο όπου φιλοξενούνταν όσο και στα Νοσοκομεία που νοσηλεύτηκε. Και τον τελευταίο καιρό που φιλοξενούνταν στο Θεραπευτήριο αλλά και τα προηγούμενα χρόνια κάθε φορά που ο π. Χριστοφόρος επισκεπτόταν τη Βοιωτία, ο Σεβασμιώτατος πάντοτε προσκαλούσε και ήθελε κοντά του τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ανδίδων και συλλειτουργούσαν σε Ιερούς Ναούς και Μονές και συμμετείχαν μαζί σε κοινωνικές, φιλανθρωπικές ή άλλες εκδηλώσεις της Μητροπολιτικής μας επαρχίας, δείχνοντας το σεβασμό και την αγάπη του στον πολιό Ιεράρχη.

Του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδίδων κυρού Χριστοφόρου αιωνία η μνήμη.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.