Ξανακλείνει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021 η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο για νέες εργασίες αναστήλωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση των τουρκικών αρχών στην Τραπεζούντα. Οι νέες εργασίες, που θα διαρκέσουν τρεις μήνες, αποσκοπούν και πάλι στην συγκράτηση των βράχων με ειδικό συρματόπλεγμα, ώστε να μην πέφτουν πάνω στο μοναστήρι.

Ο νομάρχης Τραπεζούντας Ισμαήλ Ουστάογλου επισήμανε σχετικά με το θέμα ότι ήδη οι επισκέψεις είχαν μειωθεί στο ελάχιστο εξαιτίας της πανδημίας και πρόσθεσε: «Tο μοναστήρι έκλεισε για επισκέψεις πάλι για μια περίοδο τριών μηνών και για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Ελπίζω οι τελευταίες ατέλειες στις εργασίες αναστήλωσης να ολοκληρωθούν και το μοναστήρι να ανοίξει πλήρως για τους τουρίστες το επόμενο έτος”.

Τμήμα της μονής-σύμβολο για τους Έλληνες του Πόντου άνοιξε ξανά για το κοινό στις 25 Μαΐου 2019 μετά από 3,5 και πλέον χρόνια εκτεταμένων εργασιών αποκατάστασης, οι οποίες συνεχίζονταν παράλληλα μέχρι πρόσφατα. Οι εργασίες ξεκίνησαν εκ νέου τον Ιούνιο του 2020, μετά από διακοπή εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών αλλά και των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Υπό την τούρκικη σημαία εόρτασε η ιστορική Μονή του Πόντου τον Δεκαπενταύγουστο του 2020
Στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, τίποτε δεν θύμιζε την ιστορική εκείνη πρώτη λειτουργία που τέλεσε πριν από δέκα χρόνια ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος (15/8/2010) στο προσκύνημα των απανταχού Ποντίων.

Ούτε όλες αυτές που ακολούθησαν μέχρι το 2015, όταν η Ιερά Μονή έκλεισε προκειμένου να γίνουν εργασίες αναστήλωσης.

Αφενός η πανδημία, που περιορίζει τις μετακινήσεις κι αφέτερου η δυσαρέσκεια αρκετών, που δεν μετέβησαν στην Σουμελά φέτος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, είχαν ως αποτέλεσμα να μην παρευρεθούν αρκετοί πιστοί.

Εμφανής η τουρκική σημαία κρεμασμένη σε διάφορα σημεία, ώστε να υπενθυμίζει εκ μέρους των τοπικών αρχών, το ποιος έχει δήθεν το πάνω χέρι στην περιοχή και στη Μονή.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.