Χριστιανοί: Η νέα έκθεση του οργανισμού “Aid to the Church in Need” αποτελεί μια ανησυχητική υπενθύμιση της δραματικής αύξησης των διώξεων και των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στη μελέτη, η οποία διεξήχθη από το καλοκαίρι του 2022 έως το καλοκαίρι του 2024 και παρουσιάστηκε στο βρετανικό Κοινοβούλιο, καταγράφεται μια πρωτοφανής κλιμάκωση της θρησκευτικής βίας και μια ανησυχητική διαφοροποίηση των διώξεων.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι διώξεις δεν περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή σε λίγες μόνο χώρες. Η Κίνα, η Ινδία και η Νιγηρία είναι μερικές από τις χώρες όπου οι Χριστιανοί βρίσκονται στο επίκεντρο επιθέσεων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη Νικαράγουα, η οποία συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στην έρευνα, η κρατική καταπίεση και οι μαζικές απελάσεις κληρικών είναι σοκαριστικά φαινόμενα που καταδεικνύουν την αυταρχική προσέγγιση της κυβέρνησης απέναντι στους Χριστιανούς. Η αυξανόμενη βία στην Αφρική, ιδίως από ομάδες μαχητικού Ισλάμ, αναγκάζει τους Χριστιανούς να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη επιβίωση του Χριστιανισμού σε κρίσιμες περιοχές.
Οι διώξεις εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους: από συλλήψεις για υποτιθέμενες προσβολές και κατηγορίες για βλασφημία μέχρι αναγκαστικούς εκτοπισμούς και απαγωγές. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πρακτική του αναγκαστικού γάμου και προσηλυτισμού Χριστιανών γυναικών και κοριτσιών, η οποία καταδεικνύει τη βαρβαρότητα και τη φύση των επιθέσεων που υφίστανται. Η έκθεση περιλαμβάνει λεπτομερείς καταγραφές και μαρτυρίες από επιζώντες τέτοιων επιθέσεων, παρέχοντας μια ξεκάθαρη εικόνα των συνθηκών που βιώνουν οι Χριστιανοί.
Τα περιστατικά βίας και διώξεων αυξάνονται συστηματικά και στις έξι αφρικανικές χώρες που αναλύθηκαν, με τις δράσεις των μαχητικών ισλαμιστικών ομάδων να υποδεικνύονται ως σημαντικοί παράγοντες αυτής της τάσης. Η έκθεση σημειώνει πως η ένταση της ισλαμικής βίας μεταφέρεται σταδιακά από τη Μέση Ανατολή στην Αφρική, επηρεάζοντας τις ζωές εκατομμυρίων Χριστιανών. Στη Συρία, για παράδειγμα, ο Χριστιανικός πληθυσμός έχει μειωθεί δραματικά από 1,5 εκατομμύριο το 2011 σε περίπου 250.000 άτομα σήμερα, ενώ στο Ιράκ οι Χριστιανοί είναι πλέον λιγότεροι από το 0,5% του συνολικού πληθυσμού.
Τα αυταρχικά καθεστώτα, όπως αυτά στην Κίνα, στην Ινδία, στην Ερυθραία και στο Ιράν, υιοθετούν μέτρα που περιορίζουν τη θρησκευτική ελευθερία στο όνομα της κρατικής ιδεολογίας και του θρησκευτικού εθνικισμού. Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν την αυστηροποίηση των ποινών για παραβιάσεις κρατικής ιδεολογίας, τη δήμευση εκκλησιαστικών χώρων, τις συλλήψεις κληρικών και λαϊκών, καθώς και την παρατεταμένη κράτηση όσων εκφράζουν πίστη στη χριστιανική θρησκεία. Αυτές οι πολιτικές συνεισφέρουν στη γενικότερη καταπίεση των Χριστιανών, αναδεικνύοντας τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν σε χώρες με αυταρχικές δομές.
Στο Πακιστάν, η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω των κατηγοριών για βλασφημία που συχνά οδηγούν σε βίαιες επιθέσεις, ενώ στην Ινδία, ο νόμος κατά της θρησκευτικής μεταστροφής έχει επιφέρει τη σύλληψη πάνω από 850 ατόμων. Ωστόσο, η μοναδική ίσως θετική εξέλιξη καταγράφηκε στο Βιετνάμ, όπου οι σχέσεις με το Βατικανό ενισχύθηκαν και η θρησκευτική ελευθερία παρουσιάζει μια μικρή βελτίωση.
Η έκθεση της “Aid to the Church in Need” αναδεικνύει με σαφήνεια την αυξανόμενη ανάγκη για διεθνή δράση και ευαισθητοποίηση. Οι διακρίσεις, οι διώξεις και οι περιορισμοί στις θρησκευτικές ελευθερίες δεν πρέπει να αγνοούνται. Απαιτούνται άμεσα και συντονισμένα μέτρα από τη διεθνή κοινότητα για να προστατευτούν τα δικαιώματα των Χριστιανών και να διασφαλιστεί η ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης σε ολόκληρο τον κόσμο.