Οι επικουρικές συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων δεν θα μειωθούν λένε τα αρμόδια στελέχη. Το κόστος μετάβασης από το παλιό στο νέο σύστημα, δηλαδή ποιος θα πληρώνει τις σημερινές επικουρικές καθώς θα λιγοστεύουν οι ασφαλισμένοι, το αναλαμβάνει το ΑΚΑΓΕ, το Ταμείο για την Αλληλεγγύη των Γενεών, το οποίο, όπως έχει πει ο αρμόδιος υφυπουργός Π. Τσακλόγλου, έχει αποθεματικά που υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ, και ο Τακτικός Προϋπολογισμός.

Η εμπειρία άλλων χωρών δείχνει ότι μακροπρόθεσμα σε 30-40 χρόνια τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα εξασφαλίζουν υψηλότερες συντάξεις από το σημερινό (διανεμητικό) σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Η δημογραφική γήρανση είναι ένας από τους βασικούς αν όχι ο βασικότερος λόγος που αλλάζει το μοντέλο στην επικουρική ασφάλιση καθώς η Ελλάδα είναι δεύτερη μετά την Ιταλία στην εξάρτηση ηλικιωμένων από νέους εργαζόμενους και βαθμιαία όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι θα πλήρωναν για τις συντάξεις ολοένα και περισσότερων συνταξιούχων. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη βαθμιαία μείωση των συντάξεων.

Το προφίλ του νέου Ταμείου

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ
Τους νέους μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.
Τους νέους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και άλλους επαγγελματίες με επικουρική ασφάλιση, που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.
Σε εθελοντική βάση όλους τους υφιστάμενους εργαζομένους (μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους) ηλικίας έως 35 ετών.
ΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ
Τους σημερινούς συνταξιούχους.
Τους σημερινούς ασφαλισμένους άνω των 35 ετών.
Τους σημερινούς ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών οι οποίοι θα επιλέξουν να παραμείνουν στο υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.
ΥΨΟΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν ίδιες δηλαδή, 6% για τους μισθωτούς (3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη επί των ασφαλιστέων αποδοχών), ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους θα υπολογίζονται βάσει των ασφαλιστικών κατηγοριών που ισχύουν και σήμερα.

ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί από τον πρώτο μήνα να παρακολουθεί την απόδοση των εισφορών του και εξετάζεται να έχει τη δυνατότητα ρευστοποίησης και καταβολής σύνταξης μετά την πρώτη 15ετία.

Στο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα ασφαλίζονται οι νεοεισερχόμενοι στην εργασία και σε εθελοντική βάση όσοι είναι ήδη ασφαλισμένοι με ηλικία έως 35 ετών. Αυτό σημαίνει ότι ένας 30άρης ασφαλισμένος ήδη στο ΕΤΕΑΕΠ θα μπορεί να μεταφερθεί στο νέο επικουρικό παίρνοντας στα χέρια του την ευθύνη για την αξιοποίηση των εισφορών του και στοχεύοντας σε μια καλύτερη επικουρική σύνταξη μετά τα 62 έτη.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.