Η Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης καταστράφηκε από τους Βούλγαρους το 1917 και στο σκευοφυλάκειο της Μονής ήταν αποθησαυρισμένα πολλά και σημαντικά κειμήλια, ενώ ιδιαίτερα αξιόλογη ήταν η βιβλιοθήκη της, η οποία αριθμούσε 1300 τόμους βιβλίων, από τα οποία τα 400 ήταν χειρόγραφες μεμβράνες.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

Τη Μεγάλη Δευτέρα 27 Μαρτίου 1917, ο Βούλγαρος κομιτατζής Πανίτσας, άρπαξε τα περισσότερα κειμήλια και τα μετέφερε στη Βουλγαρία, όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Σόφιας και τον Ιούνιο του ιδίου έτους Βούλγαροι στρατιώτες ανάγκασαν τους μοναχούς να εγκαταλείψουν και το Μοναστήρι.

Οι λεηλατημένοι πολιτιστικοί θησαυροί, θα έπρεπε να επιστραφούν από τη Βουλγαρία βάσει της Συνθήκης Ειρήνης του Νεϊγύ (1919) στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.

Το 1923 ο Διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών, καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Γεώργιος Σωτηρίου μετέβη στη Σόφια, για να ζητήσει την επιστροφή των κλαπέντων αντικειμένων (907 ιερά λατρευτικά αντικείμενα, 430 χειρόγραφους κώδικες, 467 αρχέτυπα, κ.ά.), αλλά επεστράφησαν μόνον 7.

Μεταξύ των συλληθέντων θησαυρών της Μονής Εικοσιφοινίσσης είναι η Τιμία Κάρα της Αγίας Ματρώνας της Εν Κωνσταντινούπολης που έζησε στα χρόνια των βασιλέων Μαρκιανού (450 – 457) και Λέοντα Θρακός ή Μακέλλη (457 – 474). Να σημειωθεί ότι η Αγία Ματρώνα η Ρωσίδα Αόμματος πήρε το όνομα Ματρώνα προς τιμή αυτής της Αγίας.

Η 2η Τιμία Κάρα είναι του Αγίου Διονυσίου Α’, Οικουμενικού Πατριάρχου εκ Δημητσάνας που πατριάρχευσε την περίοδο 1467 – 1471 και 1488 – 1490.

Τσαντίρης Νίκος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4.58 (12 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.