Μέσα στις επόμενες ημέρες οι ανακοινώσεις - Στόχος να μην επηρεαστεί η διαβίωση των παιδιών στις δομές.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ανακοινωθεί η νέα προσωρινή διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για την αντικατάσταση του υπάρχοντος διοικητικού συμβουλίου, που ακολούθησε την σειρά καταγγελιών για κακοποίηση και σεξουαλική παρενόχληση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η σύζυγος του πατέρα Αντωνίου, Σταματία Γεωργαντή, η οποία ήταν και η πρόεδρος της «Κιβωτού» παύθηκε από τη θέση της και πλέον η κυβέρνηση δρομολογεί την αντικατάσταση με προσωρινή διοίκηση έως ότου εκλεγεί νέα μόνιμη διοίκηση.

Η απόφαση αυτή είναι βασισμένη σε όσα προβλέπει σχετική διάταξη, η οποία επιτρέπει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να αντικαθιστά προσωρινά τα όργανα της διοίκησης σε «προνοιακές δομές μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, όταν διαπιστώνεται σοβαρή παραβίαση των διατάξεων του καταστατικού τους, η οποία υποβαθμίζει σημαντικά την εύρυθμη λειτουργία τους».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, στη νέα διοίκηση θα τοποθετηθούν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, με κύριο στόχο να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στα νέα δεδομένα και να μην επηρεαστούν τα κεφάλαια που προσφέρουν χορηγοί στη δομή και τα οποία προορίζονται για τη διαβίωση των παιδιών στα παραρτήματά της.

Για την αλλαγή στη διοικητική δομή της «Κιβωτού» μίλησε νωρίτερα τη Δευτέρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ύστερα και από την αποκάλυψη από το «ΘΕΜΑ» της μαρτυρίας του 19χρονου που «καίει» τον ιδρυτή του οργανισμού, πατέρα Αντώνιο.

Όπως είπε, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού του Κόσμου. Η απόφαση αυτή ελήφθη, όπως διευκρίνισε ο κ. Οικονόμου, χάρη σε διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το καλοκαίρι του 2022 και η οποία δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Δείτε τις ανακοινώσεις

Υπενθυμίζεται ότι, πέραν του πατρός Αντωνίου, η Κιβωτός διοικείται από ένα 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου προΐστατο η πρεσβύτερα Σταματία Γεωργαντή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για σοβαρές καταγγελίες για ένα ευαίσθητο θέμα όπως τα παιδιά τονίζοντας ότι «χρειάζεται πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών από τις αρχές, δεν χρειάζεται αδιαφορία ούτε και κωλυσιεργία». «Η ΕΛΑΣ συνδράμει στην έρευνα και εφόσον υπάρχουν εγκληματικές πράξεις οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη χωρίς διακρίσεις» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης. Η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στην ασφάλεια των παιδιών που διαμένουν στην Κιβωτό του Κόσμου. Πρέπει να έχουν προστασία ό,τι εξέλιξη και να έχει η υπόθεση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας, δε, σε νέα ερώτηση για το θέμα ο κ. Οικονόμου είπε ότι «ναι μεν η υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης αλλά προτεραιότητα είναι το πώς θα εξασφαλιστεί η λειτουργία της δομής για τα παιδιά που ζουν εκεί. Η δομή λειτουργούσε κατά 95% με χορηγίες ιδιωτών και ενδεχομένως να υπάρχει ένας κλονισμός στη σχέση αυτή. Η κυβέρνηση οφείλει να μην διακινδυνεύσει την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της δομής όσον αφορά τα παιδιά. Αυτό με τις παρούσες συνθήκες η κυβέρνηση αξιολογεί ότι δεν μπορεί να γίνει και γι’ αυτό με τις διατάξεις του 2022 ελήφθη η απόφαση.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι η απόφαση αυτή αφορά μόνο τη συγκεκριμένη δομή και όχι γενικά τις αντίστοιχες δομές

Κλείσιμο
«Η κυβέρνηση αξιολογεί πολιτικά ότι όσο η υπόθεση αυτή ειναι σε εξέλιξη δεν εξασφαλίζει η παρούσα διοικήση την ομαλή λειτουργία της δομής για τα παιδιά που διαβιούν σε αυτή και γι’ αυτό προχωρά στην αλλάγη βάσει των διατάξεων» απάντησε σε νέα ερώτηση ο Γιάννης Οικονόμου εξηγώντας ότι βάσει των διατάξεων που ψηφίστηκαν το 2022 η αντικατάσταση αυτή της διοίκησης έχει μάξιμουμ διάρκεια ενός έτους και κινείται παράλληλα με την εξέλιξη της υπόθεσης.

Σταϊκούρας: Τι αποφασίστηκε με την εφάπαξ ενίσχυση της Κιβωτού του Κόσμου

Διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να μην καταβληθεί επιπρόσθετη επιχορήγηση ύψους 50.000 ευρώ στην Κιβωτό του Κόσμου έδωσε, το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Αρχικά διευκρίνισε ότι «η Κιβωτός του Κόσμου είναι εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός ειδικής μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού. Διαχρονικά οι πάγιες ανάγκες του καλύπτονται από τη συνεισφορά ιδιωτών με τη συμβολή της πολιτείας, υπουργείων, περιφερειών και δήμων. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν καλύπτει, συνεπώς, πάγιες ανάγκες τέτοιων οργανισμών. Δεν πληρώνει το Υπουργείο τις πάγιες ανάγκες αυτών των Οργανισμών».

«Τι κάναμε όμως εμείς; Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών επιλέξαμε με κοινωνική ευαισθησία εξαιτίας και της πανδημίας του κορωνοϊού να ενισχύσουμε οικονομικά για πρώτη φορά επιπλέον τέτοιους οργανισμούς, όπως η Κιβωτός του Κόσμου» ανέφερε αρχικά ο Υπουργός Οικονομικών. Πρόκειται για επιπρόσθετη εφάπαξ ενίσχυση με τελικούς αποδέκτες τα παιδιά. Έγινε ένα αίτημα από την Κιβωτό του Κόσμου, ύψους 50.000 ευρώ στις 26 Αυγούστου. Πώς να πληρωθεί; Να πληρωθεί μέσα από τον ειδικό λογαριασμό δωρεών προς αποπληρωμή εκτάκτων δαπανών για την πανδημία με στόχο τη δημιουργία 8 αναρρωτηρίων στις δομές όλα της Ελλάδας. Αποφασίσαμε τον Σεπτέμβριο να δοθεί αυτό, όμως με δεδομένες τις πρόσφατες εξελίξεις, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημόσιους πόρους και με συνέπεια απέναντι τους πολίτες, να ανακαλέσουμε για πρώτη φορά επιπρόσθετη χρηματοδότηση μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση» κατέληξε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.