Για το μείζον ζήτημα της ιστορικής Μονής Πέτρας Ολύμπου και τη μη πραγματοποίηση Θείας Λειτουργίας με εντολή του νοσοκομείου μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους Γεώργιος στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.

Η δήλωση του Σεβασμιωτάτου στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

΄΄Αυτό το Μοναστήρι είχε μετατραπεί στις αρχές του 20ου αιώνα σε σανατόριο και ψυχιατρείο, έχει πάψει πλέον εδώ και 15 χρόνια να λειτουργεί το ίδρυμα. 

Ο χώρος προσωρινά εποπτεύεται από το νοσοκομείο Κατερίνης. Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε πρόβλημα στην πρόσβαση γιατί υπάρχει φύλακας που ανοίγει. 

Το νοσοκομείο Κατερίνης έχει τη νομή. Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτό το γεγονός, παλαιότερα, το 2012 επίσης με τον τότε διοικητή του νοσοκομείου που επίσης δεν προτίθετο να ανοίξει, έλαβε χώρα όμως μια δικαστική διαδικασία και υπήρξε εξωδικαστικός συμβιβασμός, και με εντολή της εισαγγελέως αναφερόταν ρητά πως έπρεπε να επιτρέπει αυτός που έχει την επίβλεψη του χώρου, όποτε χρειάζεται την είσοδο.

Ακόμα και ένας πιστός να επιθυμεί να εισέλθει, έχει ρητή υποχρέωση το νοσοκομείο να το σεβαστεί.

Η Μονή Πέτρας Ολύμπου, ένα ιδιαίτερα λαοφιλές προσκύνημα, το καλοκαίρι υπάρχουν ανοίγματα, σαρανταλείτουργο, παρακλήσεις στην Παναγία. Σήμερα που ήταν κλειστά, ολόκληρη οικογένεια είχε άνοιγμα.

Υπήρξε μια αλληλογραφία, είχαμε δεχτεί έγγραφο του νοσοκομείου αναφορικά με τη συχνότητα των ιερών ακολουθιών σε συνδυασμό με το μειωμένο προσωπικό που έχουν κάτι το οποίο είναι αποκλειστική ευθύνη του νοσοκομείου μιας και όποιος κατέχει τη νομή φέρει και την ευθύνη.

Απαντήσαμε σε εκείνο το έγγραφο δεν δεχτήκαμε τις αιτιάσεις, παραταύτα επειδή επιθυμούμε την καταλλαγή και τη συνεννόηση είπαμε το εξής:

Εφόσον το σαρανταλείτουργο έχει ανακοινωθεί δεν μπορούμε να το διακόψουμε, αλλά τις εσπερινές ακολουθίες μετά τον Δεκαπενταύγουστο μπορούμε να τα περιστύλλουμε.

Ήλθα ο ίδιος σε επικοινωνία με τον διοικητή του νοσοκομείου εχθές το βράδυ ενημερώνοντας τον για τις προθέσεις μας με την έκκληση να ανοίξει τουλάχιστον για σήμερα. Μου αποκρίθηκε πως είναι απόφαση του διοικητικού συμβουλίου η οποία δεν δύναται να αναιρεθεί.

Εμείς καταγγείλαμε το γεγονός στην αστυνομία, κατεγράφη στο βιβλίο συμβάντων, ήδη ο πρωτοσύγκελλος με το νομικό σύμβουλο υποβάλλουν μήνυση βάσει του άρθρου 200 του Ποινικού Κώδικα που αναφέρει ΄΄όποιος κακόβουλα προσπαθεί να εμποδίσει ή με πρόθεση διαταράσσει μια ανεκτή για το πολίτευμα θρησκευτική συνάθροιση τιμωρείται με φυλάκιση 2 ετών και ενεργοποιείται η διαδικασία του αυτοφώρου.

Να πρυτανεύσει η λογική και η σύνεση, ο κόσμος ήταν ξεσηκωμένος σήμερα εκεί, εγώ τους παρακάλεσα να μας αφήσουν εμάς να χειριστούμε το ζήτημα.

Δεν είμαστε στην Τουρκοκρατία, δε νοείται να μην υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε ένα μοναστήρι βυζαντινό το οποίο μάλιστα συνδέθηκε άρρηκτα με τις τύχες του Ελληνισμού κατά το Μακεδονικό αγώνα, προσέφερε πολλά στην εθνική ανεξαρτησία, την εικόνα της Παναγίας της Πέτρας την έχουμε μεταφέρει στο Επισκοπείο, διότι παλαιότερα με συναίνεση του συμβουλίου του νοσοκομείου είχε μετατραπεί σε κέντρο προσφύγων και υπήρχαν καταστροφές στα κτίρια.

Το Υπουργείο Πολιτισμού είχε στείλει εμπειρογνώμονα ο οποίος έκρινε πως όλα τα κειμήλια εντός της Μονής πρέπει να μεταφερθούν σε ασφαλές και στεγνό μέρος.

Ειδοποιήσαμε εγγράφως το νοσοκομείο από πέρσι για το ζήτημα αλλά δεν είχαμε καμία απολύτως απόκριση. 

Κατανοούμε βεβαίως τις ανάγκες του νοσοκομείου, υποστελεχώνεται, δεν υπάρχουν είδη πρώτης ανάγκης, αλλά δεν δυνάμεθα να κάνουμε κάτι για αυτό.

Για το καθεστώς της νομής

Είχε γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση στις αρχές του 20ου αιώνα, χωρίς τη συναίνεση της Μητροπόλεως προφανώς, οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ήταν συνήθης απολυταρχική τακτική της εποχής εκείνης.

Θα ακολουθηθεί δικαστική οδός, εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε σε επικοινωνία με τους ανθρώπους γιατί δεν είναι σωστό φορείς του ίδιου κράτους να βρίσκονται σε δικαστική διένεξη.

Δεν επικρατεί η λογική καμιά φορά, θα ακολουθηθεί η δικαστική οδός και εφόσον ήτο αναγκαστική απαλλοτρίωση δύναται να αναιρεθεί και να μεταφερθεί στην Εκκλησία η οποία θα αναβαθμίσει τη λειτουργία του γιατί και τα κτίρια είναι σε φριχτή κατάσταση.

Το νοσοκομείο είναι σαφές πως δεν μπορεί να το συντηρήσει και δεν είναι και αρμοδιότητά του βεβαίως. ΄΄

Αίσχος – Κλείδωσαν τη Μονή Πέτρας Ολύμπου για να μη γίνει Θεία Λειτουργία (ΒΙΝΤΕΟ)

 

 

 

 

Καραγιάννης Ανδρέας
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1

Αυτο πρεπει να γινει χωροι εκκλησιαστικοι να ανηκουν στην επιβλεψη της εκκλησιας κ των πιστων και σε καμμια περιπτωση σε χερια ασχετων.