Αποκλειστική συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεωργίου στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE και τον Ανδρέα Μ. Καραγιάννη.

Σεβασμιώτατε, η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, μια εκ των αρχαιοτέρων και πιο σημαντικών Μητροπόλεων έχει την ευθύνη 80 ενοριακών Ναών και έχει στο δυναμικό της 115 εφημέριους και γνωρίζουμε ότι υπάρχει εξαιρετική οργάνωση. Μιλήστε μας λίγο για το σημαντικό σας έργο.

“Μέσα στους χώρους της Ιεράς μας Μητροπόλεως έχει αναπτυχθεί από τους προκατόχους μου ένα ευρύ και πολυσχιδές ποιμαντικό, ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο.

Αγωνιζόμαστε καθημερινά σε αυτά τα δύσκολα χρόνια για την αναστήλωση και την αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου προσώπου, για να δείξουμε στον σημερινό άνθρωπο με άλλα λόγια ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ο χώρος όπου βρίσκει κανείς ανάπαυση πνευματική και έτσι οικοδομείται το όλο σώμα του Χριστού.

Σε αυτόν τον καθημερινό αγώνα, ένας ολόκληρος στρατός ειρηνικός, αγάπης και προσευχής διακονίας και προσφοράς, από ιερείς, εθελοντές και τοπικούς φορείς αναλίσκεται για αυτόν ακριβώς τον αποκλειστικό σκοπό.”

 

Σεβασμιώτατε πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό περί του διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους.
Ποια η άποψή σας;

“Η Εκκλησία μας ορίζει τις σχέσεις της προς την Πολιτεία με όρους κοινωνίας και όχι με όρους ιδεολογίας και δεν γνωρίζει τον όρο «χωρισμός» αφού δεν μπορεί αυτός να υπάρξει στην κοινωνία.

Όσοι λοιπόν επικαλούνται σήμερα αστόχως τον διακριτό ρόλο της Εκκλησίας, καλό θα ήταν να ξαναδιαβάσουν πιο προσεκτικά την ελληνική ιστορία.

Και τότε θα δουν καθαρά τον άλλο ρόλο της Εκκλησίας, στον οποίο οφείλουν την ελευθερία τους να ασχημονούν σε βάρος της.

«Η Εκκλησία δεν μπορεί να ζητήσει ποτέ τον χωρισμό από το λαό της Η Εκκλησία υπήρξε, είναι και θα υπάρχει μάνα αυτού του λαού, με ό,τι αυτό σημαίνει», όπως χαρακτηριστικά έχει ανακοινώσει και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.”

 

Η Μητρόπολη Κίτρους έχει έντονη φιλανθρωπική παρουσία και βοηθά αρκετούς συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Μιλήστε μας λίγο για τις δράσεις σας.

“Ένα δίκτυο φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης λειτουργεί καθημερινά στην Ιερά Μητρόπολή μας με διάφορες δομές κοινωνικού χαρακτήρα, όπως τα Συσσίτια, το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κατάστημα Διανομής Ρούχων, τα Κέντρα Φιλοξενίας παιδιών και νέων, κ.ά.

Κορυφαία δομή φιλανθρωπικής και κοινωνικής ευποιΐας αποτελεί το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο (Γ. Φ. Τ.) και τα 63 Ενοριακά Παραρτήματά του.

Το Γ.Φ.Τ. οργανώνει και συντονίζει και ενισχύει οικονομικά όλες τις φιλανθρωπικές δράσεις.

Το πολυσχιδές φιλανθρωπικό έργο του Γ.Φ.Τ. της Ιεράς Μητροπόλεως καλύπτει τις ελλείψεις που έχουν οι συνάνθρωποι μας που έρχονται καθημερινά στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως διότι δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο τους, το λογαριασμό του ηλεκτρικού, δεν έχουν χρήματα να πάρουν τα φάρμακα τους και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ή δεν έχουν την δυνατότητα να δώσουν στο παιδί τους το κολατσιό στο σχολείο.

Όλες αυτές τις ελλείψεις προσπαθούμε να τις φροντίσουμε με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουμε και φυσικά με την βοήθεια των απλών πιστών.

Τα Συσσίτια μας «Άρτος ο Επιούσιος», αποτελούν από τις σημαντικότερες διακονίες πού επιτελούμε προσφέροντας καθημερινά σε απόρους και ενδεείς συνανθρώπους μας περίπου 500 μερίδες φαγητού, με την καθοριστική συνδρομή ενός στρατού αγάπης εθελοντών και εθελοντριών.

Συγχρόνως το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο, πραγματικό κόσμημα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και της Πιερίας, φιλοξενεί όλους τους έχοντας ανάγκη υπερήλικους συνανθρώπους μας και προσφέρει τη στοργή και τη ζεστασιά της αγάπης της Μητρός Εκκλησίας μας στις αδύναμες λόγω του γήρατος και εμπερίστατες γερόντισσες.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Μητρόπολής μας με τα Ενοριακά Παραρτήματά του λειτουργεί με σκοπό την κάλυψη των πρωτογενών αναγκών επιβίωσης άπορων οικογενειών της Πιερίας και υποστηρίζει εκατοντάδες οικογένειες, μοναχικά και ηλικιωμένα άτομα.

Ο αριθμός των οικογενειών που εξυπηρετούμε αυξάνει καθημερινά και ραγδαία. Στόχος μας η κάλυψη πρωτογενών αναγκών διαβίωσης οικογενειών που αδυνατούν οικονομικά να ανταποκριθούν, ώστε να διασφαλιστεί μια αξιοπρεπής συνθήκη επανένταξής τους στην τοπική κοινωνία ή συγκράτησης στοιχειωδών όρων διαβίωσης.

Μέχρι σήμερα, μέσα από χορηγίες και με τη στήριξη χιλιάδων πολιτών, και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η κοινωνική αυτή δράση μας έχει καταφέρει να σταθεί δίπλα τους καλύπτοντας όσο το δυνατόν καλύτερα τις ανάγκες τους.

Έναν ακόμη χιτώνα αγάπης σε αναξιοπαθούντες πολίτες της Πιερίας απλώνει η Ιερά Μητρόπολή μας, διανέμοντας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που βρίσκεται στο κέντρο της Κατερίνης, δωρεάν και σε άριστη κατάσταση ρούχα και υποδήματα σε ανθρώπους που λόγω της παρατεταμένης κρίσης δοκιμάζονται οικονομικά και έχουν ανάγκη προμήθειας ειδών ένδυσης.

H Tράπεζα Αγάπης δωρεάν διανομής ενδυμάτων και υποδημάτων «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», συνεχίζει αδιάκοπα, τα τελευταία χρόνια, τη δωρεάν διανομή και τη διάθεση ειδών ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες.

Ρούχα και υποδήματα βρεφικά, παιδικά, ανδρικά και γυναικεία, καθώς και παιχνίδια.

Παράλληλα υλοποιούμε εδώ και μερικά χρόνια πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών και νέων από ομόδοξες χώρες. Το καλοκαίρι του 2017 φιλοξενήσαμε 600 συνολικά παιδιά από την Πολωνία, την Ουκρανία, την Παλαιστίνη, τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Τα περισσότερα παιδιά προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση όπως η Παλαιστίνη, η Ουκρανία, η Βοσνία και βιώνουν καθημερινά δύσκολες συνθήκες, όπως παραμέληση, εκτοπισμό, κακοποίηση, αποκλεισμό, εγκατάλειψη.

Άλλα από άπορες οικογένειες ή και χωρίς γονείς που θα τους δοθεί η ευκαιρία να απολαύσουν στην Πιερία στιγμές απόλυτης χαράς, ξεγνοιασιάς. παιχνιδιού στον ήλιο και τη θάλασσα αλλά και πνευματικά βιώματα που θα αποτελέσουν σημαντικό εφόδιο στη ζωή τους.”

 

Σεβασμιώτατε πως βλέπετε τη σχέση των νέων ανθρώπων με την Εκκλησία;

“Η Εκκλησία από τη φύση της είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος των νέων, γιατί μπορεί με τον πιο ουσιαστικό τρόπο να πληρώσει τις υπαρξιακές τους ανάγκες και να νοηματοδοτήσει τη ζωή τους.

Για το λόγο αυτό αναζητούμε συνεχώς σημεία επαφής, για να μιλήσουμε στο βάθος της ψυχής των παιδιών μας, στον πυρήνα της υπάρξεώς τους, της αγωνίας τους και της αναζητήσεως τους.

Η Τοπική μας Εκκλησία μας με σκοπό να συγκεντρώσει ως στοργική μητέρα τους νέους μέσα στην αγκαλιά της πραγματοποιεί μέσω του Γραφείο Νεότητας που έχουμε συγκροτήσει, ποικίλες δράσεις και προγράμματα πολλαπλών δραστηριοτήτων και υγιούς απασχόλησης των νέων αναπτύσσει τα ψυχοσωματικά αντισώματα τους, τα οποία θα νικήσουν κάθε πολέμιο και αντίπαλο της αρετής και του αγαθού.

Στην Ιερά Μητρόπολή μας λειτουργούν σε 70 περίπου ενορίες Κατηχητικές Συνάξεις και κύκλοι μελέτης Αγίας Γραφής. Το Γραφείο Νεότητας βοηθάει στη στελέχωση των Κατηχητικών Συνάξεων με νέους Κατηχητές και με παροχή κατηχητικών βοηθημάτων.

Πιο συγκεκριμένα το Γραφείο Νεότητας είναι υπεύθυνο:

  • για τη λειτουργία κοινωνικού φροντιστηρίου, όπου συμμετέχουν κάθε χρόνο περίπου 400 μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου και διδάσκουν αφιλοκερδώς περίπου 50 καθηγητές. Διδάσκονται όλα τα βασικά μαθήματα του σχολείου με ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου για τις Πανελλαδικές, ενώ πραγματοποιούμε και μαθήματα ξένων γλωσσών,
  • για τη φιλοξενία παιδιών, κατά τη θερινή περίοδο, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ρητίνης, όπου κάθε καλοκαίρι φιλοξενούνται δωρεάν περίπου 600 μαθητές των Κατηχητικών μας Συνάξεων,
  • επικουρικά για τη λειτουργία των κατασκηνώσεων της Χριστιανικής Ένωσης (ΓΕΧΑ) Κατερίνης στη Βροντού Πιερίας.
  • φροντιστήριο Κατηχητών για την προετοιμασία των νέων Κατηχητών. Εκεί λειτουργούμε «Επιμορφωτικό σεμινάριο νέων Κατηχητών» στο οποίο διδάσκουν έμπειροι κατηχητές βασικά θέματα Ορθόδοξης Θεολογίας και Κατήχησης.
  • επιμορφωτικές συναντήσεις νέων με τη συμμετοχή όλων των στελεχών του Γραφείου Νεότητας. Στο πλαίσιο της επιμόρφωσης των στελεχών πραγματοποιούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μονοήμερες ή πολυήμερες εκπαιδευτικές εκδρομές στο εσωτερικό και το εξωτερικό,
  • εορταστικές εκδηλώσεις την περίοδο των Χριστουγέννων, του Πάσχα και στις Εθνικές Επετείους,
  • συναντήσεις φοιτητών και νέων που πραγματοποιούνται με την ευκαιρία εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε περιόδους διακοπών τους, συνδυάζοντας τη συνάντηση με λατρευτική εκδήλωση, ομιλία και διάλογο,

 

Μέσα από όλες αυτές τις παραπάνω εποικοδομητικές δραστηριότητες ψυχαγωγικής απασχόλησης, προσεγγίζουμε του νέους του τόπου μας και τους βοηθάμε να καλλιεργήσουν τα χαρίσματα και τα ταλέντα τους καθώς και να γνωρίσουν τις δυνατότητες για ένα αισιόδοξο μέλλον χωρίς ουσίες και εξαρτήσεις.”

 

Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας θέσεις αναφορικά με το ζήτημα της ταυτόχρονης τελέσεως των Μυστηρίων του Γάμου και του Βαπτίσματος.
Ποια η γνώμη σας για το ζήτημα;

“Τα τελευταία κυρίως χρόνια είχε επικρατήσει, μία επικίνδυνη τάση εκκοσμίκευσης στον ιερό χώρο της θείας λατρείας, με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία των τελούμενων αγίων μυστηρίων, τα οποία και ενίοτε γελοιοποιούνταν με τις επιλογές μας και τη στάση μας.

Από την πρώτη μου ημέρα ως Επίσκοπος θέσπισα κανόνες για την τέλεση των μυστηρίων που κοινοποίησα σε όλους τουςΙερείς και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Ιερών Ναών της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Για το σκοπό αυτό δημιουργήσαμε και ένα καλαίσθητο έντυπο με οδηγίες προς διανομή στους υποψήφιους μελλόνυμφους, κουμπάρους, νονούς, γονείς, κλπ. για αποφυγή παρεξηγήσεων και αποκατάσταση της αλήθειας.

Κατά τη γνώμη μου ο γάμος και η βάπτιση είναι δυο ξεχωριστά Μυστήρια, από τα σπουδαιότερα της Ορθοδόξου Πίστεώς μας και σε κάθε ένα από αυτά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Η ταυτόχρονη τέλεση των δύο αυτών Μυστηρίων είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει και αναμένουμε από τη Ιερά Σύνοδο να λάβει μια απόφαση που θα τηρήσουμε όλες οι Ι. Μητροπόλεις.

Μέχρι τότε στην Ιερά Μητρόπολή μας επιτρέπεται η τέλεση γάμου και βάπτισης.”

 

Δεδομένης της έντονης αντιαιρετικής δράσεως που αναπτύσσει η Μητρόπολη Κίτρους, πιστεύετε ότι το φαινόμενο αυτό δυναμώνει ή εξασθενεί με τον καιρό;

“Είναι γεγονός ότι ο σημερινός άνθρωπος βιώνει συνεχώς την ιδεολογική και δογματική επιδρομή των αιρετικών στα εδάφη της Χριστεπώνυμης κοινωνίας και κινδυνεύει να εκμαυλιστεί από ψευδοπροφήτες και ψευδομεσσίες που εκμεταλλεύονται τη δεινή ψυχολογική του κατάσταση.

Διάφοροι «σωτήρες» που προφητεύουν για το μέλλον των εθνών και των ανθρώπων, κάνουν την εμφάνισή τους, υποσχόμενοι να του προσφέρουν λύσεις υπερβατικές στα αδιέξοδά του.

Βέβαια το φαινόμενο δεν είναι άγνωστο, αφού θυμίζει τούς ψευδοπροφήτες και τους λαοπλάνους στην Αγία Γραφή.

«Πονηροὶ δὲ ἄνθρωποι καὶ γόητες προκόψουσιν ἐπὶ τὸ χεῖρον, πλανῶντες καὶ πλανώμενοι (Β’ Τιμ 3.13)», όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Απόστολος Παύλος.

Αυτόν τον ιό των ψευδοπροφητών και των αιρέσεων, μόνο το γνήσιο θρησκευτικό βίωμα και η σωστή κατήχηση είναι σε θέση να τον εξουδετερώσουν.

Όσο πιο αυθεντικό και καθαρό είναι λοιπόν το θρησκευτικό βίωμα τόσο πιο αποφασιστικά συμβάλλει με την αφύπνιση και το αγωνιστικό φρόνημα προσώπων και λαών σε μια θετική προσφορά μέσα στο τοπικό αλλά και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Μέσα λοιπόν σε έναν κόσμο πολύπτυχο και πολυθρησκευτικό η Εκκλησία μας αγρυπνεί. Στέκεται όρθια στις επάλξεις. Καλλιεργεί συνειδήσεις και διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες μέσα στην κοινωνία.

Και επειδή καθίσταται αναγκαία η μεταξύ μας επικοινωνία, αλληλοενημέρωση, κατάρτιση και συνεργασία, να σημειώσω ότι τον Οκτώβριο διοργανώσαμε στην Πιερία, σε συνεργασία με τη Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων, την ΚΘ´ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας με το πολύ ενδιαφέρον θέμα: «Ψευδοπροφήτες-Ψευδομεσσίες και έσχατα».”

 

Έχουν καταγραφεί αρκετές παρεμβάσεις, κυρίως του πολιτικού προσωπικού, με τις οποίες ασκείται κριτική στην Εκκλησία περί αναμείξεως στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ποια η θέση σας; Οφείλει να μένει αμέτοχη η Εκκλησία από τα πολιτικά τεκταινόμενα;

“Ένα από τα πιο παρεξηγημένα ζητήματα στην Ελλάδα της σύγχρονης εποχής είναι ο χαρακτηρισμός των συχνών παρεμβάσεων της Εκκλησίας σε θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.

Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι ο πολιτικός λόγος της Εκκλησίας δεν είναι λόγος κομματικός.

Η Εκκλησία δεν αποτελεί κομματικό σχηματισμό, που αποβλέπει στην κατάληψη της πολιτικής εξουσίας μέσα από την αντιπαράθεση με τα άλλα κόμματα.

Ο λόγος της Εκκλησίας είναι λόγος πατριωτικός. Λόγος φροντίδας και αγωνίας για τον λαό, την πατρίδα και το Έθνος.

Όταν μιλάει η Εκκλησία για την Μακεδονία ή την Θράκη δεν αντιπολιτεύεται καμιά κυβέρνηση και κανένα κόμμα. Δεν σφετερίζεται κυβερνητικές ή κομματικές ιδιοκτησίες, διότι η Μακεδονία, η Θράκη και οι άλλες περιοχές της Ελλάδος δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.

Ανήκουν στην Πατρίδα. Και δεν πρέπει να αδικούμε την ευαισθησία και τον πόνο της Εκκλησίας για αυτήν, αφού πρόσφερε αίμα και ψυχή για να την κρατήσει ζωντανή.”

Σεβασμιώτατε θα θέλαμε την ευχή σας προς όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, εντός και εκτός Ελλάδος για το νέο Έτος.

“Με την προτροπή να αξιοποιούμε ποιοτικά τον χρόνο της ζωής μας, να είμαστε δημιουργικοί στη θέση που κατέχουμε, να προσευχόμαστε στον Θεό γιατί τα περισσότερα από τα προβλήματα δεν λύνονται με ανθρώπινα μέσα, να ελπίζουμε για τη διόρθωση των πραγμάτων, να μετανοούμε για όσα διαπράξαμε στο παρελθόν,εύχομαι εγκάρδια σε όλους Χρόνια πολλά, καλά και ευλογημένα!

Ευτυχισμένη και δημιουργική η νέα χρονιά με πνευματική σοφία!

κατερίνη μητροπολίτης Γεώργιος

Καραγιάννης Ανδρέας
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-2)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.