ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ

Κυριακή (Σταυροπροσκυνήσεως) 22  Μαρτίου 2020

(Αποστολικό ανάγνωσμα:  Εβρ.4,14,- 5,6)

Αδελφοί μου, σήμερα, Τρίτη Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής, γιορτάζουμε και προσκυνούμε τον τίμιο και ζωοποιό Σταυρό του Χριστού. Όλη η Σαρακοστή βέβαια είναι αφιερωμένη στο Πάθος του Χριστού, στη μελέτη του Σταυρού του, αλλά σήμερα επειδή φτάσαμε στα μισά, υψώνουμε το Σταυρό στη μέση του ναού, δηλαδή ανάμεσά μας, για να εκφράσουμε με τον εμφανέστερο τρόπο αυτό που κάνουμε και να ενισχυθούμε ατενίζοντάς τον για τη συνέχεια της Μεγάλης Σαρακοστής.

Γι’ αυτό ακούσαμε στον Απόστολο μια περικοπή προς Εβραίους επιστολή όπου γίνεται λόγος για το Σταυρό του Χριστού. Η προς Εβραίους επιστολή είναι αφιερωμένη στην ιεροσύνη του Χριστού, και ο Σταυρός του είναι το κατεξοχήν  σημείο φανέρωσης της ιεροσύνης του. Ο Χριστός δεν αποκάλυψε την αληθινή ιεροσύνη κάνοντας τελετουργικές πράξεις, αλλά ανεβαίνοντας στο Σταυρό. Εκεί προσέφερε ως Αρχιερέας θυσία στο Θεό τον ίδιο του τον εαυτό, έγινε δηλαδή ο ίδιος το θύμα της θυσίας. Η θυσία έγινε δεκτή από το Θεό, έγινε θεία ευχαριστία και είναι αυτή που τελούμε εμείς κάθε Κυριακή και κάθε γιορτή εδώ, στο Ναό. Γι’ αυτό λοιπόν ακούσαμε σήμερα αυτή την περικοπή, στην αρχή της οποίας διαβάζουμε ότι έχουμε αρχιερέα που πέρασε μέσα από τους ουρανούς και έφτασε στο θρόνο του Θεού. Με αυτή την προϋπόθεση μένουμε σταθεροί στη πίστη που ομολογούμε. Η πίστη μας δεν είναι κάποια ιδέα ή οτιδήποτε άλλο ∙ είναι το πέρασμα του Χριστού στους ουρανούς και το φτάσιμό του στο θρόνο του Θεού.

Επομένως, έχουμε εμείς οι θνητοί Θεάνθρωπο Αρχιερέα που «μπορεί να συμμεριστεί τις αδυναμίες μας» (στιχ.15) , γιατί έζησε ανάμεσά μας σαν άνθρωπος και δοκιμάσθηκε σε όλα όσα αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος. Έχουμε το μεγάλο πρεσβευτή μας, τον Ιησού Χριστό, που με τη θυσία Του στον Σταυρό ως άνθρωπος, έδωσε το δικαίωμα και την παρρησία στην ανθρώπινη φύση ώστε να γίνονται δεκτές οι δεήσεις, οι ικεσίες, τα αιτήματα και οι προσευχές μας από τον Τριαδικό Θεό.

Έχουμε από τον Χριστό , την πνευματική ευχέρεια «να πλησιάζουμε με θάρρος το θρόνο της χάριτος του Θεού για να μας ευσπλαχνισθεί και να μας δώσει τη χάρη Του τη στιγμή που θα την έχουμε ανάγκη» (στιχ.16). Ότι και αν μας συμβεί, να μην απογοητευόμαστε, να μην αφήνουμε το δαίμονα της απογνώσεως να μας κυριεύει. «Κανείς να μην αφήνει τον εαυτό του σε απόγνωση» λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. «Αρκεί μόνο να καταθέσουμε την πίστη μας στο Χριστό και Εκείνος όλα θα μας τα δώσει», συνεχίζει ο ιερός πατήρ.

Αγαπητοί αδελφοί, όταν λέμε ότι πιστεύουμε στον Θεό, σημαίνει ότι αναφερόμαστε σε εκείνον, σε κάποιον έξω από τον εαυτό μας  και έξω από τους άλλους ανθρώπους. Αλλά και με ποιον τρόπο αναφερόμαστε στον Θεό;

Με έναν και μοναδικό τρόπο, τον τρόπο του Χριστού, που ανεβαίνοντας στο Σταυρό έγινε η αναφορά μας. Γι’ αυτό και τη Θεία Λειτουργία τη λέμε Ευχαριστία του Θεού και Αγία Αναφορά. Με αυτόν τον τρόπο προσεγγίζουμε το Θεό. Ότι και αν κάνουμε τηρώντας το θέλημα του Θεού, αυτό παίρνει αξία από τον Σταυρό του Χριστού και γίνεται αναφορά στον Θεό διά της Θείας Λειτουργίας. Γι αυτό ο απόστολος συνεχίζει : « ας προσερχόμαστε με παρρησία στο θρόνο του Θεού, για να λάβουμε έλεος και να βρούμε χάρη όταν θα έχουμε ανάγκη για βοήθεια». Όταν γράφει «να προσερχόμαστε στον θρόνο της χάριτος» εννοεί τη Θεία Λειτουργία, που περιλαμβάνει το Σταυρό  του Χριστού και την Ανάστασή του. Και όταν γράφει για έλεος, χάρη, ανάγκη και βοήθεια εννοεί τη συγχώρηση και ό,τι χρειαζόμαστε για να είμαστε και να ζούμε σαν παιδιά του Θεού. Δεν εννοεί τίποτε άλλο και δεν πρέπει να φανταζόμαστε τίποτε άλλο. Θρόνος του Θεού είναι ο Σταυρός, η Αγία Τράπεζα της Θείας Λειτουργίας. Από εκεί πηγάζει η χάρη του Θεού και εκεί γίνεται η αναφορά μας.

Αγαπητοί αδελφοί,  γι’ αυτόν τον λόγο τη Μεγάλη Σαρακοστή μελετάμε το Σταυρό του Χριστού και τον προσκυνούμε. Για να ξέρουμε ποια πίστη έχουμε και σε ποιον Θεό αναφερόμαστε. Πιστεύουμε σ’ έναν αρχιερέα που ανέβηκε πάνω από τους ουρανούς και έφτασε στο θρόνο του Θεού. Πιστεύουμε στον Χριστό, που ανέβηκε πάνω στο Σταυρό και μας αξίωσε να τον προσκυνούμε και να παίρνουμε τη χάρη Του. Για να βαδίζουμε χωρίς δισταγμό στον δρόμο των εντολών του∙ να μη θεωρούμε ότι αυτό πάει στα χαμένα∙ να είμαστε σίγουροι ότι ο Θεός θα τηρήσει τις υποσχέσεις του. Αμήν.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.