Μπροστά στο φάσμα της απώλειας εισοδήματος που ξεπερνά τα 1.600 ευρώ ανά στρέμμα, βρίσκονται οι παραγωγοί ακτινιδίων στην πεδιάδα του Νέστου, στην Καβάλα, από ένα «κοκτέιλ» αρνητικών παραγόντων, που αναμένεται να οδηγήσει, φέτος, σε μια μείωση της προσδοκώμενης παραγωγής από 40% έως και 80%, ανάλογα το κτήμα.

Στο απογοητευτικό αυτό συμπέρασμα καταλήγει πραγματογνωμοσύνη κλιμακίου 7 έμπειρων γεωπόνων των φορέων που δραστηριοποιούνται τοπικά στην παραγωγή και εμπορία ακτινιδίων, έπειτα από επιτόπιες επισκέψεις σε κτήματα στον ευρύτερο κάμπο του Νέστου, όπου σήμερα καλλιεργούνται περισσότερα από 23.000 στρέμματα με το προϊόν.

Σκοπός της αυτοψίας, όπως αναφέρεται, ήταν η πρωτοεμφανιζόμενη σε τόσο υψηλό ποσοστό αποκοπής-καταστροφής παραγωγικών κλαδίσκων ακτινιδίων, λόγω των παρατεταμένων ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην επαρχία του Νέστου, στο διάστημα από τις 24 Απριλίου και μετά, με αποκορύφωμα τη σφοδρή ανεμοθύελλα στις 3 Μαΐου.

Το γεγονός αυτό, συνδυαζόμενο αφενός με την ανομοιογενή και κακή έκπτυξη των οφθαλμών στα δέντρα, λόγω του ήπιου χειμώνα και της απουσίας χαμηλών θερμοκρασιών και αφετέρου με το διπλασιασμό των καρπών με σχηματισμό «πεταλούδας», που δεν είναι εμπορικά αξιοποιήσιμοι, οδηγεί, σύμφωνα με τον Σάββα Αργυράκη, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Νέστου, σε μία πρωτοφανή μείωση της αναμενόμενης παραγωγής ακτινιδίων για την τρέχουσα χρονιά 2024.

«Η ζημιά από τα τρία αυτά αίτια, είναι πολύ μεγάλη. Σε κτήμα το οποίο πέρυσι έβγαλε 62,5 τόνους, φέτος είναι ζήτημα αν θα φτάσει στους 30 τόνους», ανέφερε ο κ. Αργυράκης, συμπληρώνοντας πως «ανάλογα με τον προσανατολισμό των κτημάτων και την ηλικία των δέντρων, τα οποία ήταν σε πολύ ευαίσθητο στάδιο όταν εκδηλώθηκαν οι σφοδροί άνεμοι, η απώλεια παραγωγής μπορεί να φτάσει ακόμη και το 80%».

Όπως αναφέρεται στην πραγματογνωμοσύνη, ο μέσος αριθμός καρπών ανά δένδρο στην περιοχή, σε πλήρη παραγωγή είναι γύρω στα 800 με 1000 φρούτα και σε μια κανονική χρονιά η μέση απόδοση κυμαίνεται από 80 έως και 100 κιλά, ανά δένδρο. Με δεδομένο ότι οι σπασμένοι παραγωγικοί κλαδίσκοι ανά δέντρο είναι περισσότεροι από τους εναπομείναντες, η αναμενόμενη απόδοση της τρέχουσας χρονιάς δεν θα ξεπεράσει τα 30-40 κιλά το δέντρο.

Σύμφωνα με τις άμεσες παρατηρήσεις των γεωπόνων, στα κτήματα που έχουν πληγεί ο αριθμός των ανθέων ανά δέντρο δεν ξεπερνά, στην καλύτερη περίπτωση, τα 400 φρούτα, αριθμός καταστροφικός για τους αγρότες παραγωγούς και την εξέλιξη της δυναμικής αυτής καλλιέργειας.

Ως εκ τούτου, συμπεραίνεται στην πραγματογνωμοσύνη η απώλεια των κιλών εκτιμάται σε 2 έως και 2,5 τόνους ανά στρέμμα και συνεπάγεται απώλεια εισοδήματος τουλάχιστον 1.600 ευρώ ανά στρέμμα, αφού η μέση τιμή παραγωγού, την τριετία 2021-23, ήταν στα 0,80 ευρώ το κιλό.

Εκπρόσωποι των ανάστατων και συνάμα απογοητευμένων παραγωγών της επαρχίας του Νέστου, έθεσαν το πρόβλημα υπόψιν του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το απόγευμα της Δευτέρας 13 Μαΐου όταν ο Λευτέρης Αυγενάκης, ύστερα από σχετική επικοινωνία, έκανε μια σύντομη στάση στη Χρυσούπολη, καθοδόν προς τη Ροδόπη, όπου και θα μιλούσε το ίδιο βράδυ σε εκδήλωση με τους τοπικούς φορείς.

«Μας ξεκαθάρισε πως χρήματα για να δοθούν αποζημιώσεις από το deminimis δεν υπάρχουν. Ωστόσο άφησε ένα παράθυρο να υπάρξει, εν τέλει, κάποια στήριξη, παραπέμποντας στην προσπάθεια που γίνεται από κοινού με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ε.Ε., από τη Μεσόγειο, να βρεθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για να αντιμετωπιστούν προβλήματα ακαρπίας και περονόσπορου, που έχουν παρουσιαστεί και στις χώρες αυτές», μας ανέφερε ο κ. Αργυράκης, προσθέτοντας πως «υπήρξε ενημέρωση και από τον ΕΛΓΑ πως θα γίνει αναγγελία ζημιών αλλά μόνο για το αίτιο της ανεμοθύελλας, καθώς τα άλλα δύο δεν προβλέπονται στον κανονισμό του ασφαλιστικού οργανισμού».

Την πραγματογνωμοσύνη συνυπογράφουν οι τοπικοί γεωπόνοι: Νικάκη Αριστέα από την ΕΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, Μαραγκόζης Κωνσταντίνος από τον ΑΣΣ NESPAR, Καρκάντζαλος Αναστάσιος από τον ΑΣΣΝ ΝΕΣΤΟΥ, Αναγνωστίδου Έλενα από τον ΑΣ ΑΣΣΟΣ, Χατζηγιαννάκος Ιωάννης από τη GOUSTERA AE, Τούμπαρης Χρυσοβαλάντης από τον ΑΣ ΓΑΙΑ και Κουτσομύτης Σταύρος από την ΑΛΚΥΩΝ ΦΡΟΥΤΑ ΑΕ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.