ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ: Ο σχεδιασμός είναι να δοθούν περίπου 450 εκατ. ευρώ για κοινωνικό μέρισμα και αυτό διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους δανειστές. Στη βάση αυτή είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι, αφού ο προϋπολογισμός θα κρίνει το συνολικό ποσό διάθεσης αλλά και τον τελικό αριθμό της εκτίμησης των δικαιούχων.

Πέρυσι το κοινωνικό μέρισμα ανήλθε συνολικά σε 720 εκατ. ευρώ και χορηγήθηκε με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο έφτανε στα 27.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν σε 180.000 ευρώ.

Κυμαινόταν από 250 έως 1.350 ευρώ και αφορούσε σε περίπου 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Κοινωνικό μέρισμα – Κριτήρια

Για το έτος 2019 υπάρχουν δύο εναλλακτικά δημοσιονομικά σενάρια που θα κρίνουν (και) την πίστωση κοινωνικού μερίσματος:
Πληρωμή με βασικό σενάριο το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,2% του ΑΕΠ

Το «διορθωτικό» σενάριο που περιλαμβάνει μη ψηφισμένες, αλλά σχεδιαζόμενες αναδιανεμητικές, δημοσιονομικές παρεμβάσεις με παράλληλη πρόβλεψη για αναστολή-ακύρωση περικοπών «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις (αναδρομικές διεκδικήσεις κ.α)

Σε κάθε περίπτωση, τα διαρθρωτικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και το πλαίσιο καταβολής του μερίσματος, θα καταρτιστούν στην τελική τους μορφή στο σημερινό EuroWorking Group που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τις 12 πμ (ώρα Ελλάδας).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές έχουν ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις τους σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό περιθώριο που προβλέπεται να έχει η Ελλάδα για να εφαρμόσει τα θετικά μέτρα και αυτό υπολογίζεται «κοντά» στα 900 εκατ., ενώ ιδιαίτερη σημασία έχουν για την ευρωπαϊκή πλευρά το είδος των μέτρων που έχει επιλέξει να εφαρμόσει η κυβέρνηση «κατά προτεραιότητα», προκειμένου να έχουν τόσο αναπτυξιακό όσο και κοινωνικό χαρακτήρα.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.