ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ : Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, ότι «η άνοδος των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα θα κορυφωθεί τον τρέχοντα χειμώνα και θα αρχίσουν να υποχωρούν από το δεύτερο μισό του επόμενου έτους».

Τα αρμόδια στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα ότι θα επιβεβαιωθούν οι υψηλές ταχύτητες του ΑΕΠ σημειώνοντας ότι σύμφωνα με όλους τους πρόδρομους δείκτες ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αισθητά πάνω από 6,1% που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ωστόσο επισημαίνουν ότι τα περιθώρια για λήψη μέτρων με κόστος στα κρατικά ταμεία καθορίζονται από τις εξελίξεις στο μέτωπο του ελλείμματος και του χρέους τα οποία κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ και πρέπει πάση θυσία να αποκλιμακωθούν.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν παρά το γεγονός ότι ανέβασε θεματικά το πήχη για την ανάπτυξη προβλέπει υψηλό έλλειμμα της τάξης του 9,9% του ΑΕΠ στη γενική κυβέρνηση. Βέβαια η μέχρι στιγμής θετική πορεία του προϋπολογισμού κυρίως στο σκέλος των φορολογικών εσόδων προοιωνίζεται ότι δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις ενώ δημιουργεί προσδοκίες ότι τελικό ύψος του ελλείμματος ενδέχεται να είναι χαμηλότερο σε σχέση με το στόχο.

Ένας ακόμα παράγοντας που θα κρίνει το αν θα δοθεί η όχι «μέρισμα» είναι η έκταση και η ένταση των ανατιμήσεων. Το ράλι στο ηλεκτρικό ρεύμα το Νοέμβριο ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό και ανέβασε ακόμα περισσότερο το λογαριασμό για το δημόσιο. Αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει την ακριβή τροχιά των τιμών καθώς και το αν και πότε θα χρειασθεί νέα κρατική χρηματοδότηση για την αναπλήρωση πρόσθετων απωλειών στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.