Το Κοινωνικό Μέρισμα των 250 ευρώ θα λάβουν όσοι έχουν κύρια σύνταξη ή και άθροισμα συντάξεων ως 638 ευρώ το μήνα μικτά, ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα ως 7.200 ευρώ το χρόνο και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ως 14.400 ευρώ.

Σύμφωνα με την τροπολογία, δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης είναι όσοι κατά τον Νοέμβριο λαμβάνουν:
Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.

Προσυνταξιοδοτική παροχή

Αναπηρικά επιδόματα από τον ΕΦΚΑ.
Συνταξιοδοτικές παροχές καλλιτεχνών, αντιστασιακών, πολεμικές συντάξεις κ.ά.
Επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων ΟΓΑ.
Προνοιακά αναπηρικά επιδόματα ΟΠΕΚΑ.

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν:

α) Ατομικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ως 7.200 ευρώ.

β) Οικογενειακό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ως 14.400 ευρώ.

γ) Ακίνητη περιουσία ως 200.000 ευρώ.

Τι ισχύει για ΑμεΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες

Η ενίσχυση των 250 ευρώ για Ατομα με Αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ θα πληρωθεί ως προσαύξηση κατά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του Δεκεμβρίου. Αν όμως τα ίδια πρόσωπα πληρούν και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ, τότε θα λάβουν μόνον την ενίσχυση από τον ΕΦΚΑ.

Ακατάσχετο

Το Κοινωνικό Μέρισμα είναι ακατάσχετο από Δημόσιο και τράπεζες, δεν συμψηφίζεται με χρέη, και στόχος είναι να πληρωθεί στους δικαιούχους πριν από τα Χριστούγεννα, με καταληκτική ημερομηνία 31/12.

Κόφτες

Τα κριτήρια πρέπει να πληρούνται «σωρευτικά», όπως λέει η τροπολογία.

Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει τριπλός κόφτης (ατομικό εισόδημα, οικογενειακό εισόδημα, ακίνητη περιουσία) προκειμένου να δοθεί η ενίσχυση στοχευμένα σε φτωχά νοικοκυριά.

Για να πάρει ένας συνταξιούχος το επίδομα, θα πρέπει να έχει ατομικό φορολογητέο εισόδημα ως 7.200 ευρώ, που σημαίνει μηνιαία κύρια σύνταξη ή άθροισμα συντάξεων ως 638 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας με βάση τον ΕΝΦΙΑ του 2021, του υπόχρεου, του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων τέκνων, υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

Προσαύξηση 50€ για κάθε εξαρτώμενο μέλος

Το ύψος της ενίσχυσης καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.

Στα ζευγάρια συνταξιούχων που είναι δικαιούχοι και οι δύο, η ενίσχυση των 250 ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους.

Ο κυβερνητικός στόχος είναι να πληρωθούν το κοινωνικό μέρισμα των 250 ευρώ οι συνταξιούχοι πριν τις γιορτές. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία βρίσκεται στην ΑΑΔΕ η οποία διασταυρώνει τους Αριθμούς Φορολονικού Μητρώου (ΑΦΜ) και Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του συνόλου των δυνητικών δικαιούχων.

Η ενίσχυση θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως 31.12.2021. Θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου. Ο τρόπος καταβολής (αν θα γίνει σε μία καταβολή μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου, ή με εμβόλιμη πληρωμή) θα ανακοινωθεί στις επόμενες ημέρες.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.