ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ: Αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα, ώστε περισσότεροι δικαιούχοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα να λάβουν μεγαλύτερα ποσά μερίσματος επέφερε «στο παρά πέντε» η κυβέρνηση, με την κοινή υπουργική απόφαση η οποία καθορίζει αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες για τη χορήγηση της συγκεκριμένης εφάπαξ εισοδηματικής ενίσχυσης. Το «κοινωνικό μέρισμα» θα κυμαίνεται από 250 έως 1.350 ευρώ, ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση κάθε μεμονωμένου δικαιούχου ή οικογένειας ή άλλης ομάδας ωφελουμένων (συγκατοικούντων σε μια οικία).

Κοινωνικό μέρισμα – ποσά

Για την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης σε ένα άτομο που διαμένει μόνο του σε οικία, δηλαδή σε μονοπρόσωπο «νοικοκυριό», το ετήσιο εισόδημα του ατόμου αυτού δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ.

Εάν το ετήσιο εισόδημά του δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ, το μονοπρόσωπο «νοικοκυριό» εντάσσεται στο 1ο εισοδηματικό κλιμάκιο, από 0 έως 5.000 ευρώ, στο οποίο αντιστοιχεί ποσό «κοινωνικού μερίσματος» 450 ευρώ.

Εάν το εισόδημά του είναι μεταξύ 5.000 και 7.000 ευρώ, τότε εντάσσεται στο 2ο εισοδηματικό κλιμάκιο, όπου αντιστοιχεί μέρισμα 350 ευρώ. Εάν το ετήσιο εισόδημά του είναι μεταξύ 7.000 και 9.000 ευρώ εντάσσεται στο 3ο εισοδηματικό κλιμάκιο, όπου αντιστοιχεί ποσό 250 ευρώ.

Για την καταβολή του «μερίσματος» στις υπόλοιπες κατηγορίες νοικοκυριών, με περισσότερα του ενός μέλη, τόσο τα κλιμάκια ετησίου εισοδήματος όσο και τα αντίστοιχα ποσά μερίσματος προσδιορίζονται ως εξής:

Για κάθε ενήλικο μέλος, πέραν του πρώτου, το εύρος του κλιμακίου του ετησίου εισοδήματος και το αντίστοιχο ποσό μερίσματος προσαυξάνεται κατά 50%. Δηλαδή το 1ο εισοδηματικό κλιμάκιο από 0 έως 5.000 ευρώ για μονοπρόσωπο «νοικοκυριό» προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε ενήλικο και κατά 25% για κάθε ενήλικο μέλος.

Το ίδιο γίνεται και με το 2ο εισοδηματικό κλιμάκιο (από 5.000 έως 7.000 ευρώ) και με το 3ο εισοδηματικό κλιμάκιο (από 7.000 έως 9.000 ευρώ).

Κοινωνικό μέρισμα – δικαιούχοι

Εξαιρούνται από τη χορήγηση και δεν κρίνονται δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, βάσει της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016:

εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης,

δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής,
δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία,

δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Επιπλέον, εξαιρούνται από τη χορήγηση και δεν κρίνονται δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.