Επιστολή, με την οποία καταδίκαζουν τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο και καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσει από την Τουρκία τη συμμόρφωσή της με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, απέστειλαν στην ηγεσία των Ευρωπαϊκών Θεσμών και τον ύπατο επρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, η ελλαδική και κυπριακή αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα η επιστολή απεστάλη προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Οι δύο αντιπροσωπείες, στην κοινή τους επιστολή, καταδικάζουν την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα κατά παράβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και επισημαίνουν ότι η Τουρκία με αυτήν την παράνομη δράση στοχεύει να καταστρέψει ανεπανόρθωτα τις προσπάθειες επανεκκίνησης των συνομιλιών για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Υπογραμμίζουν, δε, ότι τέτοιες προκλητικές ενέργειες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσει από την Τουρκία τη συμμόρφωσή της με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών, με την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, αποδεικνύοντας έτσι τη δέσμευσή της στις προσπάθειες επίτευξης μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Η επιστολή εστάλη έπειτα από συνεννόηση του αντιπροέδρου της Κ.Ο. του ΕΛΚ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και της Ελίζας Βόζεμπεργκ, μέλους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, με τους Κύπριους ευρωβουλευτές Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Θα θέλαμε να επισημάνουμε τις περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις σχετικά με το θέμα των τουρκικών σχεδίων στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων. Η Τουρκία προχωρά στην υλοποίηση των απειλών της σχετικά με τα Βαρώσια ανοίγοντας παράνομα σήμερα ένα κομμάτι της εμβληματικής περιοχής της παραλίας στο κλειστό τμήμα της πόλης, κατά κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984), 789 (1992) και 2357 (2020) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που καθορίζουν το πλαίσιο για την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του, υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ.

Με αυτήν την παράνομη δράση, η Τουρκία στοχεύει να καταστρέψει ανεπανόρθωτα τις προσπάθειες επανεκκίνησης των συνομιλιών για μια ολοκληρωμένη διευθέτηση του Κυπριακού. Αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη δημιουργία τετελεσμένων όσον αφορά στη συνολική λύση του Κυπριακού. Τέτοιες προκλητικές ενέργειες πρέπει να σταματήσουν άμεσα.

Η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα χρησιμεύσει ως καταλύτης για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για μια ολοκληρωμένη διευθέτηση του Κυπριακού.

Σας καλούμε να ζητήσετε από την Τουρκία τη συμμόρφωσή της με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών, επιστρέφοντας την Αμμόχωστο στους νόμιμους κατοίκους της και αποδεικνύοντας έτσι τη δέσμευσή της στις προσπάθειες επίτευξης μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.