Η Αρχιεπισκοπική Επιτροπή Παροχών (ΑΕΠ) και η Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι κατόπιν σκληρής και πολύμηνης εργασίας και αφοσίωσης όλων των πλευρών έχει οριστικοποιηθεί μία λύση για τη μελλοντική χρηματοδότηση του Προγράμματος Συνταξιοδότησης Κληρικών και Λαϊκών Υπαλλήλων.

Η συγκεκριμένη λύση αποτελεί υλοποίηση της απόφασης της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης του Σεπτεμβρίου του 2020, σύμφωνα με την οποία η Ι. Αρχιεπισκοπή θα χρηματοδοτήσει το Πρόγραμμα Συνταξιοδότησης Κληρικών και Λαϊκών Υπαλλήλων, όπως προτάθηκε από τη Mercer που είναι ο αναλογιστής του σχετικού Προγράμματος, ώστε αφενός να υπάρξει σταθερότητα του Προγράμματος σε βάθος χρόνου και αφετέρου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη όλων των πλευρών του Προγράμματος.

Σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης, η Αρχιεπισκοπική Επιτροπή Παροχών σε συνεργασία με την Ι. Αρχιεπισκοπή προτείνουν τις ακόλουθες βελτιώσεις και προσαρμογές που ενισχύουν περαιτέρω το Πρόγραμμα:

Ø Συμφωνία επί της χρηματοδότησης του Προγράμματος: Από την 1η Ιανουαρίου η Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής αναλαμβάνει την πλήρη χρηματοδότηση βάσει των γενικά αποδεκτών αναλογιστικών προτύπων, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από το αναλογιστικό Πρόγραμμα της Mercer. Οι συσσωρευμένες οφειλές θα χρηματοδοτηθούν με μέγιστο χρόνο απόσβεσης τα 30 έτη.

Ø Επικαιροποιήσεις του Σχεδίου Προγράμματος Συνταξιοδότησης: Το Σχέδιο Προγράμματος περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση, την προστασία των δεδουλευμένων, καθώς και μία ρήτρα τερματισμού που προστατεύει ακόμη περισσότερο τους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα.

Ø Επικαιροποιήσεις στον Κανονισμό της Αρχιεπισκοπικής Επιτροπής Παροχών: Μετά από αίτημα της Ι. Αρχιεπισκοπής και λόγω της ευθύνης της για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Συνταξιοδότησης, προστέθηκε ένας ακόμη εκπρόσωπός της στην Επιτροπή Παροχών.

Κατόπιν εξαντλητικής και ενδελεχούς εργασίας επί του θέματος, η Αρχιεπισκοπική Επιτροπή Παροχών έχει τη βεβαιότητα ότι οι ανωτέρω βελτιώσεις και προσαρμογές θα οδηγήσουν με ασφάλεια προς το μέλλον. Σε μια προσπάθεια να ενημερώσει αναλυτικά τους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα και να απαντήσει σε τυχόν ερωτήματα, η Επιτροπή εγκαινιάζει μία περίοδο 21 ημερών για την υποβολή σχολίων και ερωτήσεων από όλους τους ενδιαφερόμενους, στην οποία εντάσσεται και το διαδικτυακό σεμινάριο που οργανώνει στις 30 Μαρτίου. Μετά απ’ αυτή την περίοδο διαβούλευσης, η Επιτροπή θα προχωρήσει με σιγουριά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις προτάσεις που θα υποβληθούν και οι οποίες θα ενισχύσουν την ασφάλεια όλων των ενδιαφερομένων και της ίδια της Ι. Αρχιεπισκοπής στο μέλλον.

Ο π. James Greanias εξέφρασε εκ μέρους της Επιτροπής την ευγνωμοσύνη του για την αποφασιστικότητα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου. “Ο Σεβασμιώτατος στάθηκε αταλάντευτα αφοσιωμένος στην διατήρηση και ενίσχυση του Προγράμματος Συνταξιοδότησης. Υπήρξε ο πιο σθεναρός υποστηρικτής του Προγράμματος και όλων των συμμετεχόντων”.

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής σύσκεψης, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε: “Οι κληρικοί μας, οι λαϊκοί υπάλληλοί μας και οι οικογένειές τους έχουν διανύσει ένα εξαιρετικά δύσκολο ταξίδι τα τελευταία χρόνια όσον αφορά το ζήτημα του Προγράμματος Συνταξιοδότησης. Σήμερα καταλήξαμε σε μία λύση αποδεκτή από όλες τις πλευρές. Προτρέπω και ενθαρρύνω όλους του αδελφούς μας να αξιοποιήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα για να διατυπώσουν τις τυχόν απορίες τους και είμαι βέβαιος ότι η Επιτροπή είναι σε θέση να απαντήσει σε οποιοδήποτε ερώτημα τεθεί. Η αφοσίωση της Επιτροπής στην εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης σε συνεργασία με την Ι. Αρχιεπισκοπή αποτελεί ένα σημάδι της αγάπης που πρέπει να έχουμε ο ένας για τον άλλον και ένα αληθινό παράδειγμα χριστιανικής αδελφοσύνης. Έχοντας, λοιπόν, καταλήξει σε μία λύση, ας ολοκληρώσουμε τώρα το έργο, έτσι ώστε να προσχωρήσουμε στο μέλλον ενωμένοι ως μία κοινότητα, μία αδελφότητα και μία εν Χριστώ οικογένεια”.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.